WooCommerce verkkokauppa – hyvät ja huonot puolet & kokemuksia ja tietoa

WooCommerce on lisäosa, jolla voi rakentaa verkkokaupan WordPressin kanssa / päälle. Olen aiemmin käyttänyt omaa verkkokauppaani varten Shopifyita, mutta viimeaikaisten WooCommerce kokeilujeni jälkeen olen tulossa vahvasti siihen tulokseen, että seuraavan verkkokauppani teen WooCommercella. Tällä sivulla avaan WooCommercen hyvien ja huonojen puolien kautta sitä, miksi olen päätymässä tuohon.

Näkemykseni WooCommercen hyvistä ja huonoista puolista pohjautuvat omiin kokemuksiini sekä vertailuun muihin tapoihin rakentaa verkkokauppa. Alempana tällä sivulla on myös kysymyksiä ja vastauksia liittyen WooCommercen käyttämiseen.

Mitä hyvää WooCommercessa on

Ensimmäinen WooCommercen etu on tietenkin sen hinta: se on ilmainen lisäosa, eli jos on jo olemassa WordPress-sivusto, jolla on valmiiksi verkkohotelli, niin voi WooCommercen avulla tehdä ja julkaista ilmaiseksi verkkokaupan. Toki realiteetti on se, että monessa tapauksessa WooCommerce tarvitsee tuekseen lisäosia, mutta näidenkin kanssa WooCommerce voi varsinkin pitkällä aikavälillä tulla halvemmaksi kuin esimerkiksi Shopfiy.

Toinen hyvä puoli WooCommercessa on se, että sillä on yllättävän helppoa tehdä varsin kivannäköinen verkkokauppa. Vaikka itse omaankin jonkun verran kokemusta WordPressin kanssa toimimisesta, niin en ole missään nimessä mikään superguru, ja tuosta huolimatta onnistuin yhdistelmällä WooCommerce+kiva teema saamaan aikaan ainakin omasta mielestäni ihan riittävän kivalta näyttävän verkkokaupan.

Kolmas hyvä puoli on se, että WooCommercen käännökset suomeksi vaikuttavat hyviltä. Tuo voi kuulostaa ilmeiseltä, mutta kokeilin hiljattain Wixiä ja siellä käännösten kanssa oli hieman ongelmia. Eli esimerkiksi Wixiin verrattuna WooCommerce voi tästä näkökulmasta olla erityisen hyvä vaihtoehto heille, jotka haluavat käydä kauppaa Suomessa.

Neljäntenä WooCommercen plussana voi pitää sitä, että sen avulla siis saa varsin helposti tehtyä verkkokaupan nykyisen WordPress-sivuston yhteyteen. Tämä voi olla kätevä juttu esimerkiksi silloin, jos etsii keinoja saada lisätuloja verkkosivuston kautta.

Viidentenä WooCommercen hyvänä puolena voi pitää sitä, että sen URL-struktuurit ovat varsin hyvin valittavissa ja muokattavissa. Omasta näkökulmastani tuossa on erityisen iso juttu se, että osoiteriville ei väkisin jää englanninkielisiä osia (kuten esimerkiksi Shopifyilla kokemusteni mukaan käy), eli siis WooCommercen kanssa ei ole pakotettu vaikka omanettikauppani.fi/products/mahtava tyyppisiin osoitteisiin, vaan ne voivat olla muotoa omanettikauppani.fi/tuote/mahtava.

Ja vielä yksi WooCommercen selkeä plussa on se, että koska se on erittäin laajalti käytetty ja omaa aktiivisen kehittäjäjoukon sekä hyvän omistajan (Automattic / WordPress), niin löytyy netistä erittäin hyvin vinkkejä mahdollisiin ongelmatilanteisiin.

WooCommerce – huonot puolet

Siinä missä muut verkkokauppa-alustat ovat usein suunnilleen yhtä hyviä valintoja lähes kaikille käyttäjille, niin on WooCommercen kanssa isoa vaihtelua siinä, miten hyvä valinta se kullekin on. Tuo tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä että, jos ei vielä ole WordPress-sivustoa eikä myöskään kokemusta WordPressin käytöstä, niin joutuu ennen WooCommercen käyttämistä ostamaan webhotellin sivustolleen, opettelemaan käyttämään WordPressiä ja mahdollisesti vielä ostamaan teeman, jotta sivustostaan / kaupastaan saa itseä miellyttävän näköisen.

Kuten jo ylempänä sivuttua/mainittua, niin WooCommercella on lisäksi huonona puolena se, että sen valitsemalla voi joutua ostamaan erillisiä lisäosia, jotta saa käyttöönsä ominaisuuksia, jotka perinteisillä verkkokauppa-alustoilla kuuluvat pakettihintaan.

Ja vielä yhtenä WooCommercen huonona puolena voi pitää sitä, että vaikka sen avulla voikin muokata omaa verkkokauppaansa varsin helposti, niin ei se tähänastisten kokemusteni perusteella taivu ihan kaikkeen haluttuun.

Kysymyksiä ja vastauksia WooCommercesta:

Mitä maksutapoja WooCommercen kanssa on tarjolla?

WooCommerce itse tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden hyväksyä PayPal-maksuja. Ja erityisesti suomalaisesta näkökulmasta kivaa on se, että myös esimerkiksi Paytrail ja Klarna on mahdollista yhdistää WooCommerce-verkkokauppaan.

WooCommercen hinta – minkä verran rahaa WooCommerce-nettikaupan perustamiseen ja ylläpitämiseen pitää varata?

Perustamiseen arviolta 0–300€ ja ylläpitämiseen arviolta 0 – yli 1000 euroa per vuosi. Tarkat summat riippuvat erittäin vahvasti siitä, mikä on oma lähtötilanne kaupan perustamiseen ja siitä, mitä kaikkea kaupaltaan haluaa.

Mikä webhotelli WooCommerce verkkokaupalle?

WooCommercen käyttämiseksi pitää siis olla webhotelli ja käytännössä on olemassa kahdenlaisia webhotelleja, joista voi valita omalle WooCommerce-verkkokaupalle. On ensinäkin ihan normaaleja webhotelleja ja sitten toiseksi on webhotelleja, jotka on erityisesti tarkoitettu WooCommerce-verkkokauppaa varten. Noista ensin mainittujen etuna on se, että ne ovat yleensä halpoja (jopa alkaen alle euron kuukaudessa), kun taas jälkimmäiset voivat tarjota enemmän potkua omalle kaupalla.

Oma mielipiteeni/kokemukseni on se, että ainakin, jos ei usko kaupastaan tulevan valtavan suositun, niin voi ihan hyvin valita kauppaansa varten halvan ns. tavallisen webhotellin. Noista kokemuksieni perusteella erityisen hyvää hinta-laatusuhdetta tarjoaa massiivisen suosittu Hostinger. Katso Hostingerin uusimmat tarjoukset.

Mikäli Hostingeriin tutustumisen jälkeen tulet siihen tulokseen, että firma kiinnostaa, mutta haluaisit kyseiseltä firmalta erityisesti WooCommercelle tarkoitetun webhotellin, niin löydät täältä siihen tarkoitettuja vaihtoehtoja. Nuokin vaihtoehdot ovat parhaimmillaan varsin halpoja: pitkien tilausten kohdalla kuukautta kohden laskettu hinta voi olla alle 5 euroa.

Kuten edeltä voi päätellä, niin tykkään paljon Hostingerista, mutta yksi sen mahdollinen huono puoli on se, että se ei mahdollista .fi-verkkotunnusten rekisteröimistä tai myöskään kaiketi niiden palveluun siirtämisestä. Ja mikäli aiot käyttää verkkokauppaasi varten .fi-verkkotunnusta ja haluat tunnuksen ja webhotellin olevan samalla palveluntarjoajalla, niin omien kokemusteni perusteella suosittelen OVH:ta tai Zoneria.

Noista edellä mainituista Zoner on suomalainen vaihtoehto, ja molemmat vaihtoehdot ovat mielestäni olleet erityisesti melko edulliseen hintaan suhteutettuna hyviä palveluntarjoajia.

WooCommerce vai perinteinen verkkokauppa-alusta?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, vaan vastaus riippuu paljon siitä, mitä haluaa ja millä kustannuksilla. Mutta jos WooCommerce kiinnostaa erityisesti edullisuuden takia eikä omaa aiempaa kokemusta siitä tai WordPressistä, niin kannattaa huomioida todennäköiset ylimääräiset työtunnit verrattuna siihen, että perustaisi kaupan esimerkiksi Shopifyilla. Eli vaikka esimerkiksi 200€ säästö vuotta kohden olisikin tietysti kiva juttu, niin ei sen hankkiminen käytännössä ole kovin monelle ihmisille sen väärti, jos sitä varten joutuu verkkokauppansa rakentamiseen käyttämään vaikka 75 ylimääräistä työtuntia.

Voiko WooCommercen kanssa harjoittaa dropshippingiä?

Voi. Tuota varten löytyy useampia lisäosia, joista voi valita itselleen sopivimman. Erityisen hyvältä vaikuttava vaihtoehto tuohon on AliDropship. WooCommercea ja AliDropshippiä yhdessä on käsitelty hieman enemmän tällä englanniksi olevalla sivulla.

Lyhyet ohjeet siihen, miten perustat WooCommerce-verkkokaupan

  1. Osta verkkokauppaasi varten verkkotunnus sekä webhotelli. Nämä on yleensä fiksuinta ja helpointa ostaa samasta paikasta. Suosittelen esimerkiksi Hostingeria (avautuu uuteen ikkunaan) paikaksi. Se on helppo ja halpa.
  2. Asenna WordPress-julkaisujärjestelmä webhotelliisi. Tämän pitäisi onnistua yhdellä klikkauksella webhotellisi hallintapaneelista.
  3. Kun WordPress on asennettu, niin mene sen hallintapaneeliin ja Plugins -> Add new (jos hallintapaneeli on suomeksi, niin Lisäosat -> Lisää uusi).
  4. Kirjoita WooCommerce kohtaan, josta etsitään uusia lisäosia.
  5. Lataa WooCommerce yhdellä klikkauksella ja aktivoi se. Sinulla on nyt WooCommerce-verkkokaupan pohja.
  6. Ala kehittämään verkkokauppaasi tavalla, jolla haluat.

Valmiina WooCommerce-kaupan perustamiseen? Hanki Hostinger webhotelli alk. alle 1€/kk.