Wix verkkokauppa – Wixin hyvät ja huonot puolet sekä tietoa

Wix on jo pitkään ollut tunnettu ennen kaikkea siitä, että se mahdollistaa helpon omien kotisivujen rakentamisen. Ja ainakin henkilökohtaisesti olenkin ollut melko ennakkoluuloinen sen verkkokauppa-alustaa kohtaan. Päätin kuitenkin hiljattain laittaa ennakkoluulot syrjään ja kokeilin rakentaa verkkokaupan Wixin avulla. Tällä sivulla kokemuksiani siitä.

Huom: Mikäli etsit tietoa Wixin käyttämisestä perinteisten kotisivujen rakentamiseen, niin on tämä sivu luultavasti hyödyllisempi.

Wix verkkokauppa on todella helppo rakentaa

Mahdollisia helposti valittavia tyylejä Wix verkkokaupalle

Wixin selkein hyvä puoli tuli esille heti, kun aloitin Wixin käyttämisen: sen systeemillä on todella helppo rakentaa tyylikäs verkkokauppa.

Wix kutsuu sen rakennusohjelmaa lyhennyksellä AID. Tuo lyhennys tulee sanoista ”Artificial Design Intelligence” – ja todentotta Wixin ohjelma todella vaikutti poikkeuksellisen fiksulta, ja mikä loistavaa, niin sillä nopeasti rakennettu verkkokauppa myös näytti erittäin kivalta.

Sen lisäksi, että Wixillä on todella helppo rakentaa nopeasti ensimmäinen versio omasta verkkokaupasta, niin myös verkkokaupan myöhempi muokkaaminen sillä on todella helppoa. Ja suomalaisesta näkökulmasta tuossa auttaa se, että Wixillä on mahdollista valita oman verkkokauppansa kieleksi suomi, tosin tuon valinnankin jälkeen joutuu tekemään aavistuksen verran manuaalista käännöstyötä.

Myös asiat kuten maksutapojen valitseminen ja tuotteiden lisääminen sekä niiden tietojen muokkaaminen ovat todella helppoja Wixin kanssa. Kokonaisuudessa voikin todeta, että Wix on oiva verkkokauppa-alusta helppoutta etsiville.

Wix verkkokaupan huonot puolet

Törmäsin Wixiä käyttäessäni yhteen hieman ärsyttävään ongelmaan. Se oli se, että jos oman verkkokauppansa kieleksi valitsi suomen, niin kännykällä käytettäessä Wixin systeemi ei taipunut kaikkiin käännöksiin. Käytännössä tuo tuli esille esimerkiksi siinä, kun englanninkielisellä verkkokaupan tuotesivulla oli ”back to home” -linkki, niin suomeksi Wixin systeemi tarjosi siihen käännöksen ”takaisinKoti” – ja vieläpä nimenomaan noin ilman välilyöntiä. Tuon ”Koti” osan pystyi nimeämään itse muuttamalla verkkokauppansa etusivulle johtavan linkin nimeä, mutta ainakaan itse en löytänyt keinoa muuttaa tuota koko käännöstä ja saada siihen välilyöntiä.

Onneksi tuo edellä kuvattu ongelma ainakin tuntuisi olevan siinä määrin pieni, että Wix toivottavasti korjaa sen verrattain pian. Se mikä sen sijaan ei välttämättä ole ihan heti muuttumassa on, että Wixin verkkokauppaohjelma ei ole tarjolla suomeksi, näin siis siitä huolimatta, että oman verkkokaupan kieleksi voi valita suomen.

Wix verkkokaupan maksutavat

Wixillä on oma maksupalvelu, jonka kautta voi hyväksyä korttimaksuja. Kyseinen maksupalvelu on tarjolla suomalaisille verkkokaupan perustajille. Lisäksi Wixin avulla on helppo hyväksyä PayPal-maksuja.

Wixin maksupalvelun hinnat: Wixin oma maksupalvelu on sinänsä ilmainen, mutta Wix veloittaa tehdyistä maksuista maksupalkkion. Mikäli kauppasi valuutta on euro, niin on kyseinen maksupalkkio 1.9%+30c maksusta. Ja jos taas valuuttana on Yhdysvaltojen dollari, niin on maksupalkkio 2.9%+30c maksusta. Wixin maksupalkkio näyttää olevan sama riippumatta siitä, minkä maksutason (“plan”) omalle verkkokaupallensa on valinnut. Huom: Tiedot maksukuluista perustuvat kirjoitushetken tietoon, muutokset ovat mahdollisia.

Erityisesti Wixin EU-korttimaksuista perimiä hintoja voi pitää melko edullisina. Vertailun vuoksi voi nimittäin todeta, että Shopify veloittaa sen oman “Shopify Payments” -maksupalvelun tapauksessa halvimman verkkokaupan maksutason käyttäjiltä maksuista 2.9%+30c. Shopifyin kulut tosin alenevat, jos valitsee kalliimman verkkokaupan maksutason, mutta toisaalta “Shopify Payments” ei tällä hetkellä vielä edes ole tarjolla suomalaisille asiakkaille, vaan suomalaisena Shopifyilla joutuu käyttämään PayPalia tai ulkopuolista maksupalvelua (näistä seuraavaksi).

Klarna ja Paytrail & Wix. Käsittääkseni Wix ei tällä hetkellä mahdollista integraatiota Klarnan kanssa. Paytrailin kanssa se onnistuu, mutta vaatii kikkailua erillisen lisäosan muodossa. Shopify mahdollista helpon integraation Paytrailin ja osittain myös Klarnan kanssa.

Wix verkkokaupan hinnat

Wix tarjoaa tavallisille verkkokaupan perustajille kolme eri varsinaista maksutasoa: Basic, Business Unlimited ja Business VIP. Mikäli noista valitsisi Basicin ja sille kuukausiveloituksen, niin olisi sen tavallinen hinta ennen veroja 21€/kk, Business Unlimitedille se olisi 30€/kk ja Business VIPille se olisi 40€/kk.

Varsinkin tuon ”Basic”-tason hinta olisi jo noin ihan houkutteleva, sillä Wixillä ei ole varsinaisia tuote- tai liikevaihtorajoituksia millään maksutasolla (sillä on rajoitus sille, miten paljon tallennustilaa verkkokaupalle voi milläkin maksutasolla saada). Hintojensa puolesta Wix kuitenkin muuttuu vielä paljon houkuttelevammaksi, jos siltä saa erikoistarjouksen. Nimittäin ainakin omalla kohdallani kävi niin, että kun olin muutaman minuutin leikkinyt Wixin verkkokauppaohjelmalla, niin esille tuli tarjous, jolla olisi saanut 50% alennuksen ”Business Unlimited” ja ”Business VIP” -vuosipaketeista.

Tuon alennuksen jälkeen Business Unlimited -vaihtoehdon kuukaudelle lasketuksi hinnaksi olisi ennen veroja tullut 12,5€/kk ja verojen jälkeen 15,5€/kk. Business VIP -tason hinnaksi taas olisi ennen veroja tullut 17,5€/kk ja verojen jälkeen 21,7€/kk. Noita voi pitää jo erittäin edullisina hintoina hyvällä verkkokauppa-alustalle (aiheesta lisää englanniksi: cheapest e-commerce platform).

Wixin verkkokauppaohjelmaa on myös mahdollista käyttää ilmaiseksi, mutta käytännössä kyseinen ilmainen vaihtoehto on niin rajoitettu, ettei se sovellu varsinaiseen verkkokaupan pyörittämiseen. Wixin ilmaistason ongelmia ovat esimerkiksi puutteet maksujen hyväksymisessä ja se, että verkkokauppaa varten ei voi käyttää omaa verkkotunnusta. Puutteistaan huolimatta Wixin ilmaistaso voi kuitenkin tietenkin olla hyvä valinta siksi aikaa, että päättää onko Wix itselle oikea valinta.

Wix ja dropshipping

Tämä on asia, jossa Wix pääsi yllättämään itseni aika täysin. Olen nimittäin pitänyt Shopifyita ylivoimaisesti parhaana vaihtoehtona droshippingiä varten. Wixin lisäosakaupasta kuitenkin löytyi ohjelma nimeltään Modalyst, joka vaikutti erittäin hyvältä työkalulta dropshippingin tekemiseen. Erityisen hyvää tuossa Modalystissä oli sen helppokäyttöisyys yhdessä Wixin kanssa sekä se, että sen kautta löysi nopeasti ihan fiksuja Euroopassa sijaitsevia tavarantoimittajia – eurooppalaisten tavarantoimittajien käyttämisen etuna on esimerkiksi melko nopeat toimitukset.

Loppuarvio Wix verkkokaupasta

Mikäli haluaisin hyvännäköisen verkkokaupan mahdollisimman nopeasti ja helposti, niin harkitsisin vahvasti Wixiä. Wix nimittäin saattaa näin vuonna 2021 olla tuosta näkökulmasta jopa aavistuksen parempi valinta kuin Shopify.

Toki toisaalta Wixin suhteen on syytä muistaa tuo pieni käännösongelma sekä se, että esimerkiksi Klarnaa ei ilmeisesti voi käyttää Wixin kanssa, joten erityisen vahvasti suosittelen Wixiä heille, jotka aikovat perustaa englanninkielisen ja ulkomaille tähtäävän verkkokaupan. Shopifyin kanssa en ole törmännyt käännösongelmiin ja ainakin osaa Klarnan tarjonnasta voi käyttää siellä. Kokeile nyt Wixiä tai lue Shopify kokemuksia.

Wix arvostelu – pisteet

Atte // E-commercePlatforms.com

Käyttämisen helppous
Hinta
Teemojen tyylikkyys
Maksutavat (suomalaisesta näkökulmasta)

Yhteenveto

Wix on hyvä verkkokauppa-alusta, mutta ei kuitenkaan täydellinen. Siirry nyt Wixille.

4

Kysymyksiä ja vastauksia Wixistä

Onko Wix luotettava yritys?

Wix on ollut olemassa noin 15 vuoden ajan ja se on listattuna Nasdaq-pörssissä, jossa sen markkina-arvo on tätä kirjoittaessa yli 13 miljardia euroa. Wixiä voi siis perustellusti pitää luotettavana.

Pitääkö Wixillä rakentaa erillinen verkkokauppa eri laitteille?

Ei, riittää että rakennat yhden verkkokaupan. Kyseinen verkkokauppa mukautuu automaattisesti eri kokoisille näytöille.

Onko Wixillä peruutusoikeus?

Kyllä. Wix tarjoaa 14 päivän peruutusoikeuden. On kuitenkin hyvä huomata, että Wixin mukaan kyseinen peruutusoikeus koskee vain kotisivujen tai verkkokaupan rakentamiseen tarkoitettuja palveluita, eikä esimerkiksi ostettuja verkkotunnuksia.