Verkkokaupan perustaminen – Kokemuksiin pohjautuva opas oman verkkokaupan perustamiseen

Perusta oma verkkokauppa

Tervetuloa lukemaan opastamme oman verkkokaupan perustamiseen. Tämä sivu on jaoteltu niin, että tässä alussa on lyhyt yleiskatsaus siihen, mitä verkkokaupan perustaminen vaatii sekä suositeltuja ohjelmia sen tekemistä varten. Sen jälkeen on yleistietoa verkkokaupan perustamisesta sekä pyörittämisestä. Nuo jälkimmäiset osiot sisältävät esimerkiksi tietoa siitä, miten hankkia tuotteita myytäväksi sekä tämän sivun kirjoittajan omia kokemuksia verkkokaupan perustamisesta / pyörittämisestä.

Mitä verkkokaupan helppoon perustamiseen vaaditaan?

Itse perustamiseen vaaditaan periaatteessa vain kaksi asiaa: verkkotunnus verkkokaupalle ja ohjelma, jolla rakentaa oma verkkokauppa nopeasti. Verkkotunnuksen voi rekisteröidä kuka tahansa saman tien ilman minkäänlaisia teknisiä erityistaitoja ja nettikaupan perustaminen ei (välttämättä) vaadi juuri sen enempää. 

Mikä on paras ohjelma verkkokaupan perustamiseen?

Shopify

Internetistä löytyy nykyään lukuisia niin sanottuja verkkokauppa-alustoja (eli siis käytännössä netin kautta toimivia ohjelmia), joiden avulla kuka tahansa voi rakentaa oman tyylikkään verkkokauppansa yhdessä illassa. Oma suosikkini kyseisistä verkkokaupan rakentamiseen tarkoitetuista ohjelmista on Shopify.

Miksi Shopify on mielestäni vuoden 2020 paras valinta? Kokemusteni perusteella Shopify on esimerkiksi erityisen helppokäyttöinen ja fiksusti sekä avoimesti hinnoiteltu. Shopify myös soveltuu poikkeuksellisen hyvin sekä kansainväliseen että Suomen markkinoille suuntautuvaan kauppaan.

Shopifyin hinnat: Shopifyin halvin tavallinen maksutaso on $29/kuukausi ja lisäksi siltä saa alennusta, jos maksaa vuoden tai kaksi ennakolta (asiasta lisää englanniksi: Shopify plan discount). Tällä hetkellä Shopify myös antaa uusille asiakkaille 14 päivää ilmaista kokeiluaikaa. Jo tuon 14 päivän aikana voi laittaa verkkokauppansa nettiin ja näin saada varsin hyvän kuvan siitä, onko verkkokaupan pyörittäminen ja Shopify oikea valinta itselle. Avaa nyt tili Shopifyille (avautuu uuteen ikkunaan).

Haluatko lisää tietoa Shopifyista? Tutustu Shopify kokemuksiin ja muihin tietoihin.

Verkkokaupan perustaminen ja ylläpitäminen ilmaiseksi (tai alkaen noin 45€/vuosi)

Shopify on siis tällä hetkellä ilmainen 14 päivän ajan, eli kirjaimellisesti katsoen vaikka sillä voi perustaa verkkokaupan ilmaiseksi. Mikäli kuitenkin ilmaisen perustamisen lisäksi verkkokauppaa myös haluaa pyörittää pitkällä aikavälillä ilmaiseksi, niin on siihen yksi suositeltava vaihtoehto. Tosin selkeillä rajoituksilla.

Kyseinen vaihtoehto on ilmainen heille, kenellä on jo WordPress-nettisivusto (muiden kustannuksista hieman alempana). WordPressille on nimittäin saatavilla ilmainen WooCommerce-lisäosa, jolla voi rakentaa nopeasti ja helposti verkkokaupan, joka vieläpä on varsin hyvin toimiva ja melko kivalta näyttävä. WooCommercen vahvuutena voi pitää myös sitä, että sen käyttöliittymä on suomeksi ja myös oma verkkokauppa on valmiiksi laadukkaalle suomelle käännetty.

Huono puoli WooCommercen valitsemisessa on se, että on hyvin mahdollista, että jossain vaiheessa WooCommercelle itselleen pitää hankkia maksullisia lisäosia. Nuo lisäosat tulevat kysymykseen esimerkiksi siinä vaiheessa, jos haluaa harjoittaa dropshippingiä tai haluaa lisätä enemmän mahdollisia maksutapoja verkkokauppaansa.

Mitä WooCommerce maksaa, jos vielä ei ole omaa WordPress-nettisivustoa? On toki mahdollista toimia myös niin, että perustaa ensin WordPress-sivuston ja sitten asentaa WooCommercen sille. Tuohon vaihtoehtoon kannattaa varata rahaa noin 40-50€/vuosi. Kyseinen hinta on arvio siitä, mitä verkkotunnus ja hyvä webhotelli maksavat vuodessa. Tarvittaessa löydät tältä alasivulta pari webhotellisuositusta – molemmilta kyseisiltä palveluntarjoajilta saa myös ostettua verkkotunnuksen.

Huomioitavaa, jos ei ole ennen käyttänyt WordPressiä: WordPress on melko yksinkertainen julkaisujärjestelmä, mutta jos sitä ei ole käyttänyt ennen, niin on todennäköisesti paljon helpompaa ja nopeampaa luoda hyvännäköinen verkkokauppa Shopfyilla kuin WordPress+WooCommerce -yhdistelmällä. Shopify on myös eittämättä edistyneempi kuin kyseinen yhdistelmä.

Lisätietoja WooCommercesta: Olen kirjoittanut WooCommercesta ja omista kokemuksistani sen suhteen hieman enemmän tänne ja luonnollisesti myös heidän omilta verkkosivuiltaan saa paljon lisätietoja. Tutustu nyt WooCommercen verkkosivustoon (avautuu uuteen ikkunaan).

Verkkokaupan perustamisen hinta – mihin muihin kustannuksiin kannattaa varautua?

Yllä on käsitelty sitä, mitä verkkokaupan perustaminen Shopifyita tai WooCommercea käyttäen maksaisi. Eli Shopifyilla pakollisia kustannuksia tulisi alkaen noin 250€/vuosi ja WooCommercella voisi pärjätä 0-50€/vuosi budjetilla. Näiden kustannusten lisäksi kannattaa kuitenkin mahdollisesti varautua myös ainakin kustannuksiin maksupalvelusta.

Sekä Shopify että WooCommerce tarjoavat PayPal-maksupalvelun pelkällä provisiolla, eli siis ilman kiinteää kuukausimaksua. Mikäli kuitenkin verkkokauppansa kautta haluaa esimerkiksi hyväksyä suomalaisten pankkien verkkopankkimaksuja, niin joutuu sitä varten hankkimaan erillisen maksupalvelun. Tuon tyyppisen palvelun kustannuksista saa arvion Paytrail-maksupalvelun verkkosivustolta: se kertoo kiinteän kuukausimaksunsa olevan 59€/kk ja sen lisäksi se myös veloittaa osuuden tapahtuneista maksuista.

Mistä tuotteet nettikauppaa varten?

Pääsääntöisesti voidaan ajatella, että on olemassa neljä eri päätapaa hankkia tuotteita omaa verkkokauppaa varten. Tuotteita voi joko valmistaa itse, tuotteita voi valmistuttaa ulkopuolisella tuottajalla, tuotteita voi tilata tukkukaupasta tai voi käyttää niin sanottua dropshipping-mallia.

Itse valmistaminen on varsin yksiselitteinen tapa. Sen etuna voi pitää erityisesti sitä, että katteet ovat normaalisti varsin hyviä, etkä joudu turvautumaan ulkopuolisiin tavarantoimittajiin. Itse valmistaminen poistaakin monia riskejä verkkokaupan ylläpitämisestä, mutta toisaalta se voi olla esimerkiksi toiminnan kasvaessa haastavaa, eikä luonnollisesti sovellu kovin moniin eri tuotekategorioihin.

Tuotteiden valmistuttamista ulkopuolisella tuottajalla voi tutkia esimerkiksi kiinalaisen Alibaba-markkinapaikan kautta. Mikäli aiot hankkia tuotteita ulkopuoliselta, niin tuotantoprosessin aloittamiseen on syytä panostaa kunnolla – tarkista tuottajan taustat, pyydä tarvittaessa tietoa toimintatavoista ja varmista, että kaikesta mahdollisesta on yhteisymmärrys. Kiinassa toimiminen on myös perinteisesti sisältänyt varsin paljon haasteita immateriaalioikeuksien rikkomisen näkökulmasta, joten jos tuotteesi on siis esimerkiksi merkittävästi nykyisistä markkinoilla olevista tuotteista poikkeava, niin tarkista valmistajan taustat erityisen tarkasti. Tuotteiden valmistuttamisen suhteen on myös hyvä huomata se, että minimitilausmäärät ovat suomalaisten markkinoiden näkökulmasta usein erittäin korkeita.

Tukkukauppiailta ostamisen voi nähdä sisältävän vähemmän riskejä kuin omien tuotteiden valmistuttamisen. Toisaalta siinä on kuitenkin ongelmia esimerkiksi sen suhteen, että katteet eivät normaalisti ole kovin hyviä. Tukkukauppiaita löytyy varsin hyvin Googlen kautta, kun haet hakusanalla “Wholesale” ja tuotekategorian / tuotetyypin englannin kielisellä nimellä. Tukkukauppiaiden suhteen kannattaa tehdä kattavasti vertailua hintojen, toimitusehtojen (esimerkiksi minimitilaukset) ja historian suhteen.

Dropshipping-malli on nettikaupan pyörittämisen näkökulmasta toiseksi (omien tuotteiden valmistamisen jälkeen) tai kaikista pienimmän riskin omaava toimintamalli. Toisaalta se myös normaalisti tarjoaa pienimmät mahdollisuudet hyvän voiton tekemiseen. Dropshippingiä voi kuitenkin kokeilla erityisesti alkuvaiheessa, kun toimintaa on vasta käynnistämässä tai kun haluat esimerkiksi testata uusien tuotteiden menestystä verkkokaupassasi. Dropshippingissä on käytännössä kyse siitä, että vaikka tuote onkin listattuna omassa nettikaupassasi, niin olet käytännössä itse vain netissä toimiva tilauksen välittäjä, joka ilmoittaa tehdystä tilauksesta dropshipping palvelua tarjoavalle yritykselle, joka sitten lähettää tilauksen asiakkaalle. Mikäli toimit dropshipping-mallilla, niin teet tulosta sillä erolla, mikä on kaupassa asiakkaalta veloittamasi hinta ja minkä hinnan dropshipping-palvelun tarjoaja veloittaa sinulta. Pienten marginaalien lisäksi dropshipping sisältää ongelmia esimerkiksi siinä, että et voi tehdä kovin helposti jatkuvaa laadunvalvontaa. Dropshipping-palvelua tarjoaa esimerkiksi Oberlo.

Mikään ei luonnollisesti estä käyttämästä useampaa eri tapaa tuotteiden hankkimiseen verkkokaupassasi. Useampi tapa todennäköisesti luonnollisesti lisää työmäärää, mutta toisaalta se voi myös pienentää toiminnan riskiä. Monesti myös se voi olla hyvä idea, että hankkii alkuun tuotteita mahdollisimman vähäriskisellä tavalla ja sitten, jos alkaa saamaan asiakkaita, niin ottaa hieman enemmän riskiä ja pyrkii samalla parantamaan katteita. Hyvässä tapauksessa edellä mainittu toimintamalli johtaa positiivisen kierteeseen, jossa lisäpanostus tuo vielä enemmän asiakkaita ja se taas mahdollistaa vielä suuremmat panostukset jne.

Mistä potentiaalisia asiakkaita verkkokaupalle?

Verkkokauppa asiakkaat

Jo ennen kuin omaa kauppaansa varten hankkii tuotteita, kannattaa lähteä pohtimaan sitä, miten kaupallensa saa asiakkaita. Internetissä toimiessa voidaan nähdä olevan neljä isoa tapaa saada asiakas kauppaansa: asiakas voi saapua sinne hakukoneen kautta, asiakas voi saapua sinne mainoksen kautta, asiakas voi kirjoittaa kaupan osoitteen suoreen osoiteriville tai hän voi tulla sosiaalisen median kautta.

Hakukoneiden kautta asiakkaita saadessa keskiössä on se, että sivustosi sisältöä on muotoiltu niin, että hakukoneet ymmärtävät kauppasi tarjoavan juuri sitä, mitä asiakas etsii. Jos asiakas esimerkiksi etsii kakkukoristeita, niin on tärkeätä, että sivustolla kerrotaan selkeästi niitä olevan tarjolla, sekä ehkä jopa annetaan ylimääräistä informaatiota niistä. On hyvä huomata, että koska lähes jokaisessa tuotekategoriassa on melko paljon kilpailua, niin käytännössä erityisesti alussa voi olla vaikeuksia saada uusia asiakkaita hakukoneiden kautta.

Internetissä toimiessa voi mainoksina käyttää esimerkiksi ostettuja mainoksia Facebookissa tai Googlen hakutulosten yhteydessä (tässä siis erona ylempään vaihtoehtoon, että näkyvyydestä maksetaan erikseen). Lisäksi myös esimerkiksi banneri-mainoksia ja sähköpostimainontaa voi käyttää. Bannereiden ja sähköpostien kohdalla kannattaa kuitenkin muistaa se, että ihmiset eivät yleensä ole kovin innostuneita niistä. Sekä Facebookissa että Googlen hakutulosten yhteydessä toteutettua mainontaa voi lähteä kokeilemaan hyvin jo parilla kympillä. Erilaisia mainosmuotoja kokeiltaessa on keskiössä se, että eri ratkaisujen toimivuutta seurataan tarkasti, jolloin niitä voidaan muokata edelleen toimivammiksi ja näin saada entistä halvemmin asiakkaita kauppaan.

Suoraan osoiterivien kautta tulevat asiakkaat ovat yleensä jo ennen kaupassa käyneitä asiakkaita, joihin kauppa jätti hyvän vaikutelman. Tämän tyyppiset asiakkaat ovat luonnollisesti erityisen tervetulleita sen takia, että heidän kauppaan tuomiseensa ei tarvitse käyttää aikaa (ainakaan tällä kertaa) eikä se myöskään maksa mitään. Mikäli löydät verkkokaupallesi erittäin hyvän verkkotunnuksen, niin tulet todennäköisesti saamaan myös jonkun verran kävijöitä, jotka kirjoittavat uteliaisuudesta verkkotunnuksen osoiteriville ja katsovat mitä sivustolla on. Erittäin hyvä tunnus voi olla esimerkiksi sen tyyppinen lyhyt yksittäinen sana, jota ihmiset käyttävät usein arjessa. Lisäksi on hyvä, jos verkkotunnus on .fi-muodossa. Esimerkiksi Hajuvesi.fi-verkkokauppa saa todennäköisesti jonkun verran kävijöitä, jotka saapuvat kauppaan ihan vain kirjoitettuaan uteliaisuuttaan tunnuksen osoiteriville.

Myös sosiaalisen median kautta voi luonnollisesti saada asiakkaita verkkokauppaan. Kanavista kannattaa huomioida ehdottomasti ainakin Instagram sekä Facebook. Snapchat voi myös olla hyvä kanava, mutta vaatii ehkä hieman enemmän panostusta onnistuakseen. Myös Pinterest voi olla hyvä monille tuotteille. Twitter ei välttämättä ole paras mahdollinen tapa asiakkaiden saamiseen, mutta toisaalta sitä on mahdollista käyttää osana markkinointia erittäin pienellä vaivalla. Myös LinkedIn voi jollakin tasolla toimia asiakkaiden hankkimisessa. Sosiaalisen median hyödyntämisessä on tärkeätä se, että et yritä tyrkyttää tuotteita asiakkaille liian aggressiivisesti, lisäksi on hyvä huomioida se, minkälaista sisältöä eri alustoilla yleensä julkaistaan – miten vahvasti tekstipainotteista tai toisaalta kuvapainotteista se esimerkiksi on, miten asiallista tai leikkimielistä se on ja niin edelleen. Yleisellä tasolla on myös tärkeätä, että käytät somea tavalla, joka sopii yhteen yrityksesi tuotteiden kanssa: hajuvesiä ja tietokoneita ei kannata myydä samalla tavalla.

Miksi asiakkaat eivät osta tuotteita verkkokaupastasi?

Joskus käy niin, että verkkokauppaan saapuu paljon kävijöitä (on luonnollisesti ensiarvoisen tärkeätä, että seuraat kävijöiden määrää ja heidän tuloreittiään), mutta he eivät tee ostoksia kaupassa. Näissä tilanteissa on monesti löydettävissä joitakin selkeitä syitä ostamisen vähyydelle. Syynä voi olla esimerkiksi se, että kauppa ei näytä ulkonäöltään tai sisällöltään luotettavalta. Lisäksi on mahdollista, että tuotteet ovat liian kalliita kilpailijoihin nähden. On myös mahdollista, että ostosprosessi ei ole riittävän helppo ja nopea. Mahdollisena syynä voi myös olla se, että toimitusehdot ovat poikkeuksellinen heikot. Erityisesti sisältöön, ulkonäköön ja ostosprosessiin liittyviä tekijöitä on hyvä lähteä tarkastelemaan pyytämällä rehellistä palautetta tutuilta. Monesti käy niin, että kun oman nettikauppansa tuntee läpikotaisin, niin ei tule ajatelleeksi esimerkiksi sitä, miltä kauppa vaikuttaa sen tyyppisestä henkilöstä, joka ei ole koskaan ennen käyttänyt sitä ja jolla on kilpaileva nettikauppa auki nettiselaimen toisella välilehdellä.

Internetistä ostamisen mutkattomuuden ja vaihtoehtojen vertailun helppouden takia omaan verkkokauppaansa on hyvä suhtautua siitä lähtökohdasta, että pyrkii tekemään siitä kiistatta parhaan vaihtoehdon asiakkaiden näkökulmasta.

Omasta kokemuksesta opittuja juttuja verkkokaupan perustamisesta ja pyörittämisestä

Tästä osiosta löytyy pieniä kokemuksiin pohjautuvia oivalluksia siltä ajalta, kun vuonna 2018 perustin ensimmäistä kertaa verkkokaupan ja pyöritin sitä vähän aikaa. Jos perustan vielä jossain vaiheessa uudestaan verkkokaupan, niin pyrin hyödyntämään näitä opittuja asioita sen pyörittämisestä. Toivottavasti näistä pienistä oivalluksista on muillekin jotain hyötyä.

Ensimmäisen asia, jonka verkkokaupan pyörittämisestä opin oli se, miten helppo eri asioita on kokeilla. Jotenkin olin siinä virheellisessä käsityksessä, ettei esimerkiksi perittäviä toimituskuluja voisi muuttaa hetkessä, vaan se olisi pidempi prosessi. Onneksi olin väärässä tästä. Tämä, että asioita voi muuttaa erittäin joustavasti ja nopeasti, mahdollistaa myös kattavan testaaminen. Esimerkiksi erilaisia tarjouksia ja niiden toimivuutta voi testata nopeasti ja tehokkaasti kuten myös esimerkiksi erilaisia tuotekuvia ja kuvauksia.

Toinen oppi liittyy siihen, että asiakkaat oli yllättävän vaikeata saada viemään ostosprosessi loppuun. Eli kokemukseni perusteella tuotesivulle asti on melko helppo saada ihmisiä, mutta sitten sieltä todella harva lisää tuotteita ostoskoriin ja toteuttaa tilauksen, vaikka he olisivatkin olleet jo ennalta tietoisia tuotteen hinnasta. Asiaan tutustuttuani opin, että kansainvälisten tilastojen mukaan vain noin 3% vierailijoista päätyy ostamaan vierailemastaan verkkokaupasta. Itse en päässyt edes tähän lukuun. Todennäköisesti omaan heikkoon tulokseeni vaikutti isolta osin ilmoitetut pitkät toimitusajat sekä se, että brändini ei ollut tunnettu. Tästä oppineena aion jatkossa pyrkiä lyhentämään toimitusaikoja ja luomaan kaupalle sen tyyppisen brändin, että uudetkin asiakkaat uskaltavat luottaa siihen. Lisäksi on luonnollisesti hyödyllistä tutkia sitä, miten isot ja menestyneet nettikaupat houkuttelevat asiakkaat viemään ostoprosessin loppuun, noilla kaupoillahan on todennäköisesti erittäin kattavat tilastot siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Kolmas oppi oli se, että pienet jutut mainoksessa vaikuttavat yllättävän paljon siihen, miten innokkaasti potentiaaliset asiakkaat klikkaavat sitä. Kokeilin hieman ostettua verkkomainontaa kauppani tuotteille ja huomasin, että esimerkiksi värimaailman muutoksilla ja fonteilla saattoi olla yllättävä suuri vaikutus klikkauksiin, vaikka molemmissa mainoksissa oli sama myytävä tuote ja sama hinta. Tämä on siinä mielessä erittäin hyvä asia, että se mahdollistaa sen, että voi jatkuvasti etsiä tilastojen perusteella tehokkaampia tapoja toteuttaa mainontaa ja näin saada entistä halvemmalla asiakkaita kauppaan.

Neljäs oppi liittyy ihan yleisellä tasolla siihen, että verkkokaupan perustaminen ei todellakaan ole mikään “äkkiä rikkaaksi” -juttu. Sen sijaan kauppaan pitää suhtautua pitkäjänteisesti ja asioita pitää oikeasti miettiä ja kokeilla. Tärkein kysymys mielessä pidettäväksi lienee se, että miksi asiakkaat ostaisivat juuri sinun kaupastasi eivätkä jostain muualta. Uniikit tuotteet? Todella hyvä brändi? Osuva markkinointi?

Mitä etuja verkkokaupan ylläpitämisellä on verrattuna kivijalkakaupan pyörittämiseen?

Kauppa

Sen lisäksi, että nettikaupan perustaminen on nopeampaa sekä halvempaa kuin perinteisen tyyppisen kaupan, voi siihen nähdä liittyvän myös monia muita etuja. Ehkäpä tärkeimpänä etuna voi pitää sitä, että omaa verkkokauppaa voi ainakin alussa pyörittää halutessaan kotoa käsin – kun lokakuun lopussa taivaalta tulee loskaa vaakatasossa ja aamun pimeys ei vaikuta väistyvän koskaan, voi olla suuri houkutus jäädä nukkumaan vielä hetkeksi. Verkkokaupan kohdalla voi hyvin aloittaa päivän työt hetken myöhemmin, kun taas perinteinen kauppa on melkein pakko avata siihen aikaan, mikä ovessa lukee. Verkkokaupan kohdalla voi myös monesti lopettaa työpäivän tarvittaessa aikaisemmin. On hyvä huomata, että kotoa netin kautta työskentelemisen ei tarvitse nähdä olevan pelkästään mukavuuskysymys, vaan sen voi myös nähdä olevan tapa saada käytettyä enemmän aikaa itse töiden tekemisen, jolloin myös tulot voivat olla isommat. Kodin ulkopuolella töissä käydessähän tulee monesti esimerkiksi niin sanotusti tuhlattua aikaa työmatkoihin.

Verkkokauppa myös mahdollistaa huomattavan ison asiakasmäärän tavoittamisen sekä kaupan nopeamman laajentamisen, mikäli liikeidea osoittautuu hyväksi. Jos perinteinen kauppasi sijaitsee Helsingissä, niin harva jaksaa tulla sitä varten Oulusta asti käymään, vaikka olisikin kuullut valtavasti kehuja. Nettikauppa taas on yhtä lähellä kaikkialla Suomessa ja jopa ulkomailla. Mikäli siis haaveilet tienaavasi paljon rahaa nopeasti tai vaikuttavasi positiivisesti mahdollisimman monen ihmisen elämään, niin voi nettikauppa olla erityisen hyvä valinta. Tukea ajatukselle siitä, että verkkokaupan perustamisella voi tienata paljon rahaa verrattain nopeasti antaa se, että vuonna 1994 perustetun Amazonin markkina-arvo on tätä nykyä yli 500 miljardia euroa ja perustaja Jeff Bezosin omaisuus taas on arvioitu noin 100 miljardin arvoiseksi – kannattaa muistaa, että Amazon lähti liikkeelle pelkkänä kirjakauppana.

Nettikaupan kautta voi myöskin yleisesti ottaen myydä tuotteita halvemmalla kuin perinteisemmän kaupan, sillä nettikaupan ylläpitäminen on huomattavasti halvempaa – verkkokauppa-alustasta maksamasi kuukausihinta on oikeastaan sama asia kuin kivajalkakaupan liikepaikan kuukausivuokra, eikä Suomessa taida olla kovin montaa paikkaa, joissa omaa liikettä voi pyörittää alle kolmella kympillä kuussa. Halvemmat kiinteät kulut luonnollisesti mahdollistavat sen, että myytävistä tuotteista ei tarvitse pyytää yhtä suurta katetta kulujen kattamiseksi, jolloin asiakkaita voi olla helpompi saada.

Verkkokaupan ulkonäköä voi myös lähtökohtaisesti muokata huomattavasti helpommin kuin perinteisen kaupan. Jos esimerkiksi haluat luoda kaupallasi hieman erilaisen ulkonäön vaikkapa joulua varten, onnistuu se hetkessä ja käytännössä ilmaiseksi verkossa toimivan kaupan kohdalla.

Sen lisäksi, että verkkokaupan ulkonäöllä on helppo tehdä kokeiluja, on myös kaupan tuotevalikoimalla ja tuotteiden hinnoittelulla todella helppoa tehdä testejä. Perinteisessä kaupan saman tyyppisten testien tekeminen vie aina enemmän aikaa ja vaatii enemmän vaivaa.

Verkkokauppaa voi myös (käytännössä) perinteisestä kaupasta poiketen pyörittää halutessa harrastuksena tai jatkeena esimerkiksi omalle käsityöharrastukselle.

Kun nettikaupan ylläpitämiseen liittyy näin paljon etuja ja sen perustaminen on vielä nykyään todella helppoa ja kaupan rakentamisen voi aloittaa jopa ilmaiseksi, niin miksi et kokeilisi verkkokaupan perustamista? Avaa nyt verkkokauppa Shopifyilla.

Muistilista nettikaupan perustamisen tueksi – tee ainakin nämä asiat

1: Päätä, mihin tuotteisiin keskityt alussa

Niin sanotulla yleiskaupalla on todella vaikea lyödä läpi, joten kannattaa siis valita jokin tuotekategoria, johon keskittyy alussa ja jonka kanssa on hyvä lähteä kasvattamaan kaupan suosiota. Tunnetustihan jopa Amazon oli aluksi ihan vaan kirjakauppa. Mikäli et ole varma siitä, mihin haluat keskittyä, niin kannattaa inspiraatiota etsiä esimerkiksi omista kiinnostuksen kohteista ja harrastuksista.

2: Mieti, miten saat asiakkaita

Ajatus siitä, että asiakkaat vain jotenkin löytäisivät kauppasi ei ole realistinen. Kannattaa siis jo ennen perustamista pohtia sitä, mitkä markkinointikanavat todennäköisesti toimivat parhaiten omaa kauppaa varten.

3: Mieti, mistä hankit tuotteet

Ylempänä tällä sivulla on mainittu mahdollisia tapoja hankkia tuotteita omaa verkkokauppaa varten. Yleispätevää ohjetta siihen, miten tuotteita kannattaa hankkia, ei valitettavasti voi antaa.

4: Valitse verkkokaupalle nimi

Vaikka tämänhetkisenä ideanasi olisikin perustaa pieni verkkokauppa, joka keskittyy vain yhteen asiaan, niin on monesti hyvä valita nimi, joka mahdollistaa myös uusiin tuotekategorioihin laajentamisen.

5: Valitse, haluatko rakentaa nettikaupan itse vai et

Kiitos eri verkkokauppa-alustojen, nettikaupan rakentaminen on nykyään helppoa lähes kenelle tahansa. On kuitenkin myös mahdollista palkata joku rakentamaan verkkokauppa.

Vaikka ei rakentaisikaan kauppaa itse, niin kannattaa opetella perusteet siitä, miten oma kauppa toimii – tuo voi olla hyödyllistä esimerkiksi kiireellisissä tilanteissa, joissa jotain kauppaan liittyvää on pakko korjata nopeasti.

6: Mikäli rakennat kaupan itse, niin valitse ohjelma, jolla teet sen

Se mikä on paras verkkokauppaohjelma itselle, riippuu monesta asiasta. Esimerkiksi sillä on paljon merkitystä, että mihin markkinoihin haluaa keskittyä. Yleisesti ottaen voi kuitenkin todeta, että ylempänä tällä sivulla mainittu Shopify on monelle todella hyvä valinta. Avaa Shopify-tili (avautuu uuteen ikkunaan).

7: Rakenna kauppa

Kun rakentaa verkkokauppaa, niin on yksi hyvä idea se, että pyrkii tekemään kaupastaan ammattimaisen näköisen, mutta samalla helposti lähestyttävän.

8: Päätä, tarvitsetko kauppaa varten maksullisen maksupalvelun

Käytännössä kaikki suosituimmat verkkokauppaohjelmat vaikuttavat mahdollistavan maksujen hyväksymisen jossakin muodossa ilman, että tarvitsee ostaa erillistä maksupalvelua. Erityisesti Suomen markkinoilla sille voi kuitenkin olla tarvetta.

9: Julkaise kauppa ja kehitä sitä pitkäjänteisesti

Mikäli et omaa jo valmista yleisöä (esimerkiksi somen kautta), jolle voit markkinoida kauppaasi, niin on hyvä pitää mielessä se, että todennäköisesti menee ainakin 6 kuukautta ennen kuin kauppa alkaa tuottamaan kunnolla.

2020 päivitys

Suomen verkkokauppamarkkinoilla muuttui yllättävän vähän asioita vuonna 2019. Ja tätä voi pitää pääosin hyvänä asiana. Vuonna 2020 sen sijaan kannattaa huomioida erityisesti se, että ns. kiinapakettien postituskulut tulevat todennäköisesti nousemaan runsaasti. 

Mikäli tekee verkkokauppaa Suomesta käsin, niin on tuo todennäköisesti hyvä asia, sillä se tasoittaa kilpailua ja ainakin vähentää eräässä mielessä epäreilua kilpailuetua, joka Kiinasta tavaraa lähettäneillä verkkokauppiailla on ollut. Mikäli taas on itse (esimerkiksi dropshippingin muodossa) lähettänyt paketteja Kiinasta ja kilpailut erityisesti hinnalla, niin voi tuo postikulujen nouseminen tietysti olla huono asia. Jos edellä sivutut muutokset postikuluissa vaikuttavat negatiivisesti omaan verkkokauppabisnekseen, niin kannattaa todennäköisesti yrittää pohtia, josko omaa bisnestään voisi muuttaa suuntaan, jossa asiakkaita ei houkutella ensisijaisesti hintojen vaan muiden asioiden perusteella.

Päivitys, heinäkuu 2020: Johtuen tämänhetkisestä maailman tilanteesta, Shopify on muuttanut tarjontaansa niin, että nyt kaikki sen kautta verkkokaupan perustavat voivat lisätä omaan verkkokauppaansa lahjakortteja (aiemmin mahdollisuutta lahjakorttien myymiseen oli rajoitettu sen perusteella, minkä maksutason verkkokaupan ylläpitäjä oli valinnut). Voi olla, että tämä tämänhetkinen etu poistuu jossain vaiheessa. Perusta nyt oma netttikauppa Shopifyin avulla.

Lyhyitä kysymyksiä ja vastauksia verkkokaupan perustamiseen liittyen:

Mitä myydä verkkokaupassa?

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta harkitse ainakin seuraavia näkökulmia: oma kiinnostus tuotteisiin, kilpailutilanne, katteet ja ovatko tuotteet ikivihreitä?

Mikä maksupalvelu verkkokauppaan?

Suomessa laajasti käytetyistä erillisistä palveluista hyviä vaihtoehtoja ovat ainakin Paytrail ja Klarna. Molemmat noista ovat yllättävänkin edullisia.

Verkkokaupan voi kuitenkin myös perustaa ilman ulkopuolista maksupalvelua. Tuo onnistuu käyttämällä suoraan verkkokauppaohjelmiston kautta saatavilla olevia maksuvaihtoehtoja.

Miten vähentää tuotepalautusten määrää?

Tuotepalautukset aiheuttavat monesti paljon ylimääräistä työtä ja syövät katteita. Palausten vähentämiseen on hyvä keino mahdollisimman suuri avoimuus myytävien tuotteiden ominaisuuksista. Tuotepalautusten määrää voi vähentää myös sillä, että verkkokauppa ei vastaa palautuskustannuksista – varmista ennakolta, että toimit tavalla, joka sallii tuon.

Eroaako pienen verkkokaupan perustaminen siitä, jos ylipäätänsä haluaa perustaa verkkokaupan?

Vaikka monet verkkokaupan perustajat unelmoivatkin siitä, että omasta verkkokaupasta tulee valtavan menestynyt ja iso, niin on toisilla pienemmät tavoitteet. Ja mikäli itse suunnitelee ihan vain pienen verkkokaupan perustamista, niin on erityisen hyvä idea se, että valitsee edullisen ja helppokäyttöisen verkkokauppa-alustan, eikä käytä oman tilanteen huomioiden liikaa aikaa ja rahaa muihin ratkaisuihin.