Paras verkkokauppa-alusta 2023 – Arvioitavana yli 10 ohjelmaa

Tervetuloa verkkokauppa-alustojen yhteenvetosivulle. Löydät tältä sivulta nopeita katsauksia siihen, miten hyvä ja minkälainen jokin tietty verkkokauppa-alusta kokemuksieni perusteella on. Mikäli olet kiinnostunut tietämään lisää jostain tietystä verkkokauppaohjelmistosta, niin löytyy useimpien pika-arvosteluiden yhteydestä linkki kokemuksiini kyseisestä alustasta. Osa noista kokemuksista kertovista teksteistä on suomeksi ja osa englanniksi. “Kokemukset” tarkoittavat tässä yhteydessä käytännössä verkkokauppa-alustan testaamista luomalla testikaupan.

On hyvä huomata, että siinä voi olla eroja, mikä on kenellekin sopivin eli paras verkkokauppaohjelmisto – se voi riippua esimerkiksi siitä, miten halvalla tai helpolla haluaa päästä tai mihin markkina-alueeseen keskittyä. Tällä sivulla ylimpänä suositeltu vaihtoehto on kuitenkin luultavasti erittäin monille se paras valinta.

Heti asiaan – top 3 suositellut verkkokauppaohjelmat maaliskuu 2023

  1. Shopify – kaikkinensa selkeästi markkinoiden paras verkkokauppa-alusta.
  2. WooCommerce – Halpa: pidä verkkokauppaa alk. alle 5€/kk, vaatii hieman vaivaa.
  3. Zyro – todella helppo ja varsin halpa ohjelma verkkokaupan rakentamiseen.

Alta löytyy lisää tietoa useista markkinoiden suosituimmista verkkokauppaohjelmistoista.

Shopify – kokemusteni perusteella paras verkkokauppa-alusta

Shopify on mielestäni tämän hetken paras verkkokauppa-alusta. Shopify on esimerkiksi erittäin helppokäyttöinen, fiksusti sekä selkeästi hinnoiteltu ja sillä on erittäin hyvä asiakaspalvelu. Lisäksi Shopifyilla pystyy luomaan poikkeuksellisen hyvin toimivan verkkokaupan, josta pystyy monien eri lisäosien avulla kehittämään jopa huippulaadukkaan.

Shopifyita voi myös perustellusti pitää erittäin luotettavana yhtiönä: se on listattuna New Yorkin pörssissä ja sen markkina-arvo on tätä päivitettäessä yli 60 miljardia euroa. Myös omat kokemukseni tukevat kuvaa Shopifyin luotettavuudesta.

Kokemuksieni perusteella uskallan todeta, että Shopify on hyvästä syystä erittäin suosittu verkkokauppa-alusta. Shopifyilla voi rakentaa kunnollisen verkkokaupan alkaen 32€/kk hinnasta, jos valitsee kuukausilaskutuksen. Tätä kirjoittaessa Shopify antaa uusille asiakkaille 3 päivää ilmaista kokeiluaikaa. Avaa nyt tili Shopifyille.

Mikäli haluat enemmän tietoa Shopifyista, niin saatat olla kiinnostunut artikkelista: Shopify kokemuksia.

Zyro – halpa ja yksinkertainen vaihtoehto

Verkkokaupan perustajille on erilaisia tavoitteita: toiset saattavat unelmoida seuraavan Amazonin perustamisesta, kun taas toisia saattaa esimerkiksi kiinnostaa perustaa itse tehtyjä tuotteita varten simppeli verkkokauppa. Erityisesti mikäli omat tavoitteet ovat enemmän tuota jälkimmäistä kategoriaa, niin voi Zyro olla hyvä valinta verkkokauppa-alustaksi.

Zyro on nimittäin erityisen helppokäyttöinen sekä edullinen verkkokauppaohjelma. Hyvää Zyrossa on myös se, että sen pyörittäjät vaikuttavat pyrkivän koko ajan parantamaan alustaansa. Lisäksi kivaa on vielä myös esimerkiksi se, että Zyron verkkokauppapohjia varten on palvelussa tarjolla valmiita suomennuksia. Vaikka Zyrolla on siis selkeitä vahvuuksia, niin on hyvä tiedostaa se, että se ei ole valtavan edistynyt verkkokauppa-alusta.

Zyro vaikuttaa tarjoavan oikeastaan jatkuvasti hyviä alennuksia heille, jotka ostavat alustan käyttöoikeuden kerralla pitkäksi aikaa. Ja tätä päivittäessä Zyron verkkokauppaohjelmisto onkin halvimmillaan tarjolla alle $10/kuukausi-hintaan, kun valitsee pitkän tilausjakson. Kiva tietää: alennuskoodilla SAVENOW saa lisäalennusta Zyron jo alennetuista hinnoista. Tutustu Zyron sivustoon

Lisää Zyron tarjonnasta verkkokauppaa varten: Zyro ecommerce review.

BigCommerce – hyvä vaihtoehto parilla pienellä ongelmalla varustettuna

BigCommerce on yksi niistä verkkokauppa-alustoja tarjoavista palveluista, joka näyttää viime vuosina selkeästi parantaneen tarjontaansa (toinen selkeä esimerkki on Wix). Ja jos puhutaan puhtaasti sovelluksen laadusta, niin voi BigCommerce nykyään olla samaa tasoa tai jopa parempi kuin Shopify. BigCommerce nimittäin tarjoaa Shopifyin tapaan esimerkiksi helpon käyttöliittymän ja mahdollisuudet suunnitella kiva kauppa nopeasti. Lisäksi BigCommerce esimerkiksi mahdollistaa Shopifyita kattavamman URL-osoitteiden muokkaamisen ja hyvää on myös se, että se vaikuttaa monessa tapauksessa perivän selkeästi Shopifyita vähemmän maksukuluja.

Valitettavasti BigCommercella on kuitenkin myös pari huonoa puolta. Ensimmäinen näistä koskee kaikkia BigCommercen käyttäjiä ja toinen heitä ketkä eivät halua kauppansa olevan englanniksi.

Tuo ensimmäinen huono puoli on se, että BigCommercen maksutasoilla on liikevaihtorajoitus. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että BigCommercen halvimmalla ($29.95/kk) maksutasolla voi tehdä kauppaa enintään $50,000 arvosta 12 kuukauden aikana, $79.95/kk normaalisti maksavalla plus-maksutasolla kauppaa voi tehdä enintään $180,000 verran 12 kuukauden aikana ja normaalisti $299.95/kk maksavalla pro-tasolla asioita voi myydä enintään $400,000 arvosta 12 kuukauden aikana*.

Liikevaihtorajoitusten lisäksi BigCommercen toinen ongelma on se, että BigCommercen kauppaa / teemoja ei ainakaan vielä ole käännetty englannista muille kielille. BigCommercen mukaan käännökset pystyy kyllä tekemään itse, mutta se on toki sitten eri asia, että haluaako siihen käyttää aikaansa. Ja on myös hyvä huomata, että ääkköset eivät ilmeisesti toimi kaikissa kohdissa BigCommercella tehtyä kauppaa.

Edellä kuvatusta voi yhteenvetona todeta sen, että BigCommerce voi olla hyvä valinta erityisesti kansainvälisille markkinoille suuntaaville verkkokauppiaille. Ja heistä vielä erityisesti niille, jotka uskovat kauppansa olevan liikevaihdon suhteen joko melko pieni tai sitten todella iso.

BigCommercelta saa tätä kirjoittaessa 15 päivää ilmaista kokeiluaikaa ja lisäksi sen plus- ja pro-tasojen hinnoista saa 10% alennuksen, jos maksaa ennakolta vuoden. Testaa nyt BigCommercea.

*Pro-tasolla vuosittaista rajaa voi kasvattaa $200,000 verran maksamalla ylimääräiset $150/kuukausi. Myyntirajan korotuksia voi olla voimassa useampi.

Edellä kerrottu koskee “BigCommerce Essentials” -palvelua. Tuon lisäksi BigCommercella on myös “Enterprise”-palvelu. Kyseinen palvelu on suunnattu todella isoille yrityksille / verkkokauppiaille. Mikäli haluat lisätietoja noiden kahden palvelun eroista niin löytyy, niitä tältä englanniksi olevalta sivulta. Suomeksi taas löytyy täältä lisää tietoa BigCommercesta.

WooCommerce – halpa tai jopa ilmainen verkkokauppa-alusta, yllättävän hyvä

Pitää myöntää, että olin WooCommercen suhteen aika skeptinen. Toki tuo skeptisyys oli osittain yhteydessä siihen, miten WooCommercesta puhutaan: siitä puhutaan ilmaisena verkkokauppa-alustana, vaikka se on sitä ainoastaan suppeasti katsoen.

WooCommercia on tosiaan sinänsä ilmaista käyttää rajoitetuin ominaisuuksin, mutta sen käyttämistä varten tarvitsee WordPress-sivuston, ja tuon seurauksena WooCommercen käyttämiseen liittyviä pakollisia kulukohteita ovat verkkotunnus (noin 10-15€/vuosi) ja webhotelli (järkevä maksaa alkaen noin 30€/vuosi). Kun nuo on hankittu ja WooCommerce asennettu omalle nettisivulle, niin huomaa onneksi aika nopeasti, että WooCommerce on yllättävän kätevä tapa perustaa oma verkkokauppa.

WooCommerce nimittäin on erittäin helppokäyttöinen ja sitä myös voi käyttää suomeksi. WooCommercella myös saa tehtyä melko nopeasti kivalta näyttävän verkkokaupan – toki sitten, jos verkkokauppaa haluaa kehittää pitkälle, niin on sen kylkeen oikeastaan pakko hankkia lisäosia. Mutta omien kokemusteni perusteella suosittelen tutustumaan WooCommerceen ainakin siinä tapauksessa, että haluaa rakentaa verkkokaupan jo olemassa olevan WordPress-sivuston yhteyteen.

Mikä webhotelli WooCommercelle? Mikäli ei vielä ole webhotellia WooCommercea varten, niin on Hostinger on mielestäni hyvä ja monesti halpa valinta. Erityisesti Hostinger loistaa pitkien tilausten halpuudella, ja tuo on siinä mielessä kätevää, että verkkokaupan perustaminen ja pyörittäminen pitäisikin nähdä pitkän aikavälin juttuna. Tutustu Hostingeriin tarjontaan.

Vinkki: Mikäli WooCommerce-verkkokauppaa haluaa kokeilla aktiivisella nettisivustolla, niin kannattaa asennus ehkä tehdä hiljaiseen aikaan: ainakin oman asennukseni tapauksessa nimittäin kävi niin, että verkkokauppa asentui ensin nettisivustoni etusivulle – verkkosivuston etusivulle ilmestynyt tyhjä verkkokauppa voi oletettavasti hämmentää joitakin kävijöitä. (Kaupan sivun saa vaihdettua, kun menee WordPressin hallintapaneelissa WooCommerce -> Asetukset -> Tuotteet -> Kauppasivu ja valitsee halutun sivun).

Wix – superhelppo, mutta pienellä ongelmalla

Kokeilin Wixin verkkokauppaohjelmaa vuonna 2020. Ja kokemusteni perusteella se voi olla erittäin hyvä vaihtoehto heille, jotka haluavat rakentaa erittäin nopeasti hyvännäköisen englanninkielisen verkkokaupan.

En kuitenkaan tällä hetkellä suosittele Wixiä heille, jotka haluavat suomenkielisen verkkokaupan. Syy tuohon on se, että Wixin design bugittaa hieman muutamien suomenkielisten ilmausten kohdalla. Käytännössä tuo bugitus tuli esille esimerkiksi siinä, kun englanninkielisen “back to home” -ilmaisun sijaan Wix käytti ilmaisua “takaisinKoti”. (tuo “Koti” oli sana, jota käytin verkkokauppani etusivusta).

Wixin verkkokauppaohjelman matalin tavallinen verot sisältävä kuukausihinta on noin 25€. Ainakin omassa tapauksessani Wix tosin tarjosi pienen kokeilun jälkeen sen “Business Unlimited” -vaihtoehtoa verolliseen hintaan 15,5€/kk, olettaen että olisin maksanut ennakolta vuoden. Testaa nyt Wixiä.

Squarespace – modernia näyttävyyttä, mutta myös huonoja puolia

Squarespace voi olla ihan hyvä valinta silloin, jos aikoo myydä kansainvälisille markkinoille pienehköä määrää arvokkaita tuotteita. Tuo johtuu siitä, että Squarespacen avulla voi luoda helposti kaupan, joka on samalla sekä erittäin simppeli että todella tyylikäs, mutta sitten toisaalta suomalaisesta näkökulmasta selkeänä heikkoutena on se, että omaa Squarespace-verkkokauppaa ei voi kaikilta osin kääntää suomeksi. Muista suosituista verkkokauppa-alustoista Shopifyilta löytyy valmiiksi suomennuksia ja lisäksi se mahdollistaa kattavan omien käännösten tekemisen.

Sen lisäksi, että Squarespacen heikkoutena voi pitää ongelmia käännösten suhteen, niin on hyvä huomata, että Squarespace on tavallaan jopa liian helppo. Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että kokeneempi käyttäjä saattaa hyvin mahdollisesti turhautua sen kanssa, että Squarespace ei mahdollista kovin suurta muokkaamista vaan hommat pitää tehdä hyvin pitkälti niin kuin alustan rakentaneet haluavat. Esimerkiksi Shopify onkin myös oman kaupan muokkaamiseen suhteen huomattavasti joustavampi kuin Squarespace.

Ainakin joidenkin käyttäjien näkökulmasta Squarespacella on myös vielä se heikkous, että se ei sovellu niin sanottuun dropshipping-kauppaan kovin hyvin. Lue lisää Squarespacesta ja katso Squarespace review tai Squarespace & Dropshipping -artikkeli

Squarespacen verkkokauppaohjelmisto maksaa kuukausimaksulla maksaessa tavallisesti alkaen 28€/kk. Vinkki: Mikäli Squarespace-verkkokauppa kiinnostaa, mutta hinta epäilyttää, niin voi ylempänä tällä sivulla mainittu Zyro olla hyvä vaihtoehto: se muistuttaa vahvasti Squarespacea, mutta on selkeästi halvempi.

PinnacleCart – vastannee hyvin monien odotuksia ja toiveita

PinnacleCart ei ole maailman halvin eikä edistynein verkkokauppaohjelma, mutta se voi olla hyvä valinta erityisesti heille, jotka haluavat rakentaa helposti oikein perinteisen oloisen verkkokaupan. PinnacleCartin verkkokauppapohjat ovat nimittäin tyyliltään mukavan simppeleitä ja samalla kuitenkin hyviä tuotteiden esittelemiseen. Lisäksi PinnacleCart on siis myös melko helppo ja sisältää kuitenkin varsin hyvin ominaisuuksia.

PinnacleCartin tavallinen kuukausihinta on tätä kirjoittaessa alkaen $79.95 ja yritys antaa uusille asiakkaille 14 päivää ilmaista kokeiluaikaa. Testaa nyt PinnacleCartia.

Lisätietoja PinnacleCartista: PinnacleCart review.

Vilkas – harkitse, jos aiot tehdä kauppaa vain Suomessa

Vilkaksen verkkokauppaohjelmisto on helppokäyttöinen ja varsin hillitysti hinnoiteltu. Koska Vilkas keskittyy Suomen markkinoihin, niin kannattaa sitä harkita erityisesti siinä tapauksessa, että ei itse suunnitelle haluavansa kansainvälisille verkkokauppamarkkinoille.

Vilkaksen halvin palvelutaso maksaa tavallisesti kuukausimaksulla 25€/kk.

Shift4Shop – ei erityisen hyvä valinta suomalaisille

Shift4Shop tunnettiin aiemmin nimellä 3dcart. Kyseinen verkkokaupparatkaisu kuitenkin myytiin hiljattain Shift4 Payments -nimiselle maksupalveluyritykselle, ja tuon kaupan myötä 3dcart muutti nimeään ja osittain myös hinnoitteluaan.

Ja nykyisellään Shift4Shop tarjoaakin amerikkalaisille käyttäjille varsin houkuttelevan ilmaisen verkkokaupparatkaisun. Valitettavasti kuitenkaan kyseinen ilmainen ns. maksutaso ei ole tarjolla suomalaisille, vaan suomalaisten kohdalla halvin varsinainen maksutaso on $19/kk, ja voi vielä olla, että Shift4Shop on poistamassa tuota maksutasoa.

Sen lisäksi, että Shift4Shop ei ole noiden maksutasojen suhteen ideaali valinta suomalaisille, niin on ehkä suurempana ongelmana se, että Shift4Shopin verkkokauppaohjelma ei ole kovin edistynyt. Toivottavasti kuitenkin uusi omistaja tekee parannuksia tähän alustaan, jolloin Shift4Shopista voisi tulla ainakin houkuttelevampi vaihtoehto myös suomalaisille. Mikäli haluat lisätietoja tästä verkkokauppaohjelmasta, niin löytää täältä Shift4Shop review.

Kotisivukone – helppo, mutta ei kovin edistynyt

Kotisivukoneen etuja ovat helppous, pitkäikäisyys ja kattava suomenkielinen asiakaspalvelu. Kotisivukoneen verkkokauppaohjelmisto ei kuitenkaan valitettavasti ole kovin edistynyt. Kotisivukonetta ei siis luultavasti kannata valita, jos haluaa mahdollisimman hienostuneen verkkokaupan.

Ecwid – selkeä hyvä puoli, mutta myös heikkouksia

Ecwid vaikuttaa tavallaan oikein houkuttelevalta, koska sitä voi käyttää jopa ilmaiseksi. On kuitenkin hyvä tiedostaa se, että Ecwidin ilmainen ns. maksutaso on varsin rajattu. Kyseisellä tasolla voi nimittäin myydä enintään kymmentä tuotetta, se ei mahdollista oman verkkotunnuksen yhdistämistä Ecwidin systeemin eikä ilmaisella maksutasolla myöskään saa laajaa asiakaspalvelun käyttöoikeutta. Ecwidin maksullisten maksutasojen hinnat alkavat noin 15€/kk-tasosta.

Haluatko lukea lisää Ecwidistä? Katso esimerkiksi tämän sivuston Ecwid review tai artikkeli Ecwid dropshipping.

AmeriCommerce – ihan ok, ei sen enempää

Jokunen vuosi sitten AmeriCommerce vaikutti siltä, että siitä saattaisi olla kehittymässä seuraava Shopify – tai ainakin varteenotettava kilpailija Shopifyille. Tuo sama johtopäätös tehtiin ilmeisesti myös isossa Capital One -finanssiyhtiössä, joka sitten päätyi ostamaan AmeriCommercen. Syystä tai toisesta kyseisen yhtiö ei kuitenkaan oikein onnistunut AmeriCommercen kehittämisessä, ja nyt melko hiljattain AmeriCommercen alkuperäiset pyörittäjät ostivatkin sen takaisin heille itselleen. Tuo toivottavasti tulee johtamaan siihen, että palvelu ja sen kehittämisen lähtee taas lentoon.

Valitettavasti kuitenkin ainakin vielä tätä kirjoittessa AmireCommerce on jonkin verran jäljessä Shopifyin tai BigCommercen tyyppisiä suosittuja verkkokauppa-alustoja. Ja koska AmeriCommerce ei myöskään mitenkään erityisesti panosta Suomen markkinoihin, niin se tuskin on kovin monelle suomalaiselle verkkokaupan perustajalle erityisen hyvä ohjelman verkkokaupan pyörittämiseen. Tuota johtopäästöstä tukee myös se, että AmeriCommerce ei ole erityisen halpa verkkokauppa-alusta. Halutessasi löydät AmeriCommercesta listätietoja sivulta AmeriCommerce review.

AmeriCommercen käyttäminen maksaa alkaen $24.95/kuukausi, ja se tarjoaa uusille asiakkaille 2 viikkoa ilmaista kokeiluaikaa.

Volusion

Volusionin arvosteleminen on siinä mielessä varsin hankalaa, että sen kautta on vaikea tai jopa mahdoton hyväksyä monia suomalaisten suosimia maksutapoja. Lisäksi Volusionilla on myös esimerkiksi se heikkous, että sillä on liikevaihtorajoja sen suhteen, miten paljon voi myydä ennen kuin pitää vaihtaa kalliimpaan maksutasoon. Volusion on myös hiljattain nostanut sen hintoja. Kokonaisuudessa voi todeta, että Volusion tuskin on kovin monelle suomalaiselle paras nettikauppasovellus. Lue Volusion review.

Volusion maksaa kuukausiveloituksella alkaen $29/kk.

Magento – mahdollinen vaihtoehto isoille yrityksille

Magento ei ole halpa eikä myöskään helppo, mutta se on varsin edistynyt verkkokauppaohjelmisto. Noiden syiden takia se onkin melko suosittu isojen yritysten keskuudessa. On ollut hieman merkkejä siitä, että tulevaisuudessa Magento haluaisi ehkä alkaa palvelemaan myös isompaa määrää pienempiä yrityksiä, mutta ainakaan tällä hetkellä Magento tuskin on paras valinta, jos ei ole varsin isoa budjettia verkkokaupan rakentamiseen.

Yhteenveto verkkokauppasovellusten vertailusta

Tämän sivun kirjoittajana henkilökohtainen mielipiteeni on, että verkkokaupan kehittäminen kannattaa aloittaa Shopifyilla tai WooCommercella. Shopifyilla siinä tapauksessa, että haluaa rakentaa täysin uuden verkkokaupan ja WooCommercella siinä tapauksessa, että haluaa rakentaa ilmaiseksi / halvalla verkkokaupan olemassa olevan WordPress-sivuston yhteyteen. Avaa nyt Shopify-tili tai tutustu WooCommercen sivustoon.

Kysymyksiä ja vastauksia verkkokauppa-alustoista

Vaatiiko verkkokauppa-alustan käyttäminen pitkäkestoisen sitoutumisen?

Ei. Käytännössä kaikki maksulliset verkkokauppa-alustat tarjoavat mahdollisuuden maksaa kuukausiveloituksella ja lopettaa tilauksen nopeasti. On tosin hyvä huomata, että monesti kuukausihinnoista voi saada alennusta, jos vaikka maksaa ennakolta vuoden tai jopa kaksi.

Pitääkö ulkomaista verkkokauppa-alustaa käyttäessä tehdä käännöstyötä, jos haluaa kaupan olevan suomeksi?

Tämä riippuu alustasta. Esimerkiksi ylimpänä tällä sivulla mainitulla Shopifyilla ja Woocommercella on valmiiksi tarjolla hyvällä suomella tehty verkkokauppa / verkkokauppateemoja. Joidenkin toisten alustojen kohdalla voi joutua tekemään varsin paljon käännöksiä.

Onko verkkokauppa-alustaa helppo vaihtaa?

Tämä riippuu osittain siitä mistä ja minne vaihtaa. Monessa tapauksessa vaihtaminen on kuitenkin sen verran aikaa vievää tai teknisesti haastavaa, että ennen oman verkkokaupan perustamista voi olla hyvä kokeilla useampaa eri alustaa, jotta löytää sen itseä kaikista eniten miellyttävän.

Mitkä asiat kannattaa ainakin huomioida verkkokauppaohjelmaa valitessa?

  1. Pystyykö ohjelmalla tekemään ammattimaisen näköisen kaupan?
  2. Onko ohjelmaa helppo käyttää?
  3. Mitä maksutapoja kyseistä verkkokauppa-alustaa käyttäessä pystyy hyväksymään?
  4. Mitä alustan käyttäminen maksaa?
  5. Miten suuria maksukuluja alusta perii?

Pohdinnassa myös perinteiset kotisivut? Katso suositellut kotisivukoneet.