
Tämä nettisivusto keskittyy pääasiassa verkkokauppa-alustoihin, mutta tässä lyhyessä artikkelissa fokus on poikkeuksellisesti Squarespacen siinä osassa, jota käytetään ihan perinteisten kotisivujen rakentamiseen. Tämän tekstin taustaksi sen verran, että olen käyttänyt Squarespacea kohta lähemmäs 3 vuotta, mutta tämä verkkosivusto, jolla nyt olet, ei ole tehty Squarespacella.
Squarespace – hyvät puolet
Squarespace on ensinäkin erittäin helppokäyttöinen. Uskallan väittää, että käytännössä kuka tahansa pystyy tekemään sillä yhdessä illassa kivannäköiset kotisivut. Ja tuo ”kivannäköisyys” on Squarespacen toinen erittäin hyvä puoli: jos ei lähde itse tekemään kovin radikaaleja ratkaisuja, niin Squarespacen teemojen pohjalta tehdyt sivut vain tuppaavat näyttämään todella tyylikkäiltä. Voisi ehkä sanoa, että ne näyttävät sen vuoden sivuilta, jota eletään.
Squarespace – neutraalia
Neutraaliksi lasken Squarespacen asiakaspalvelun. Se on kyllä ystävällistä ja melko nopeata, mutta johtuen Squarespacen alustan puutteista (näistä tietoa alempana) se ei monesti pysty auttamaan kovin kattavasti.
Myös Squarespacen hinnoittelua voi pitää melko neutraalina. Squarespace tulee erityisesti useamman vuoden käytössä helposti kalliimmaksi kuin esimerkiksi nettisivujen tekeminen WordPressillä ja hosting (=tila kotisivuille), mutta toisaalta tuo vaatii enemmän vaivaa rakentamisen vaiheessa sekä myös sivuja kehittäessä. Vinkki: Tämän sivun lopussa on suositeltuna hyvä ja halpa vaihtoehto Squarespacelle.
Ja opiskelijoiden kannattaa muuten huomata Squarespacen varsin antelias 50% alennus ensimmäisen vuoden maksusta (en tiedä päteekö alennus koko vuoteen, jos maksaa kuukausimaksulla). Tuo alennus oli kokemusteni perusteella helppo saada myös Suomessa opiskelevana, mutta en tiedä voiko siinä olla rajoituksia sen suhteen, minkä koulujen opiskelijat sen voivat saada.
Squarespace – huonoa
Squarespacen huono puoli on se, että kaiken helppouden vastapainona Squarespacelle tehtyjä sivuja ei voi muokata niin paljon kuin haluaisi. Se, miten iso ongelma tuo on, riippuu paljon siitä minkä tyyppiset ja mihin tarkoitukseen Squarespacelle tekee nettisivut: todennäköisesti ongelmia tulee erityisesti siinä vaiheessa, jos haluaa yritykselle paljon eri tyyppistä sisältöä sisältävät nettisivut. Blogin tapauksessa taas puutteet muokkaamisen suhteen eivät luultavasti ole valtavan iso ongelma, ja niitä vielä paikkaa se, miten hyvältä näyttävät nettisivut Squarespacella voi tehdä
Halvempi vaihtoehto Squarespace-kotisivuille

Mikäli esimerkiksi Squarespacen hinnoittelu saa pohtimaan, että onko kyseessä omaan tarpeeseen fiksu ostos, niin voi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto sille olla Zyro-niminen kotisivukone. Zyro maksaa pitkien tilausten kohdalla halvimmillaan noin 1/5 Squarespacen hinnasta, mutta laadussa ero ei ole ainakaan läheskään noin iso. Zyrosta on suomeksi hieman lisätietoja tällä sivulla ja englanniksi vähän enemmän täällä.