Shopify kokemuksia – Shopify verkkokauppa suomalaisena, fiksua?

Shopify

Shopify on tämän hetken suosituin verkkokauppa-alusta sen lähes miljoonan aktiivisen käyttäjän myötä, mutta miten hyvä se on suomalaisesta näkökulmasta? Käyn tässä tekstissä läpi omia pieniä Shopify kokemuksia sekä esittelen yritystä sekä sen verkkokauppaohjelmaa yleisellä tasolla. Kokemukseni ovat vuosilta 2018 sekä 2020 ja artikkelia on päivitetty viimeksi keväällä 2020.

Mikä Shopify on?​

Shopify on Kanadasta ponnistava verkkokauppa-alustoja tarjoava yritys, josta on tullut monien verkkokauppaa ylläpitävien suosikki. Yrityksen perusti vuonna 2004 saksalainen (nyttemmin Kanadan Ottawassa asuva) Tobias Lütke. Reilussa kymmenessä vuodessa yrityksestä on kasvanut varsin mittavan kokoinen ja se onkin tätä nykyä listattuna New Yorkin pörssissä (yrityksen niin sanottu pörssitunnus on hauskasti “SHOP”), tätä kirjottaessa yrityksen markkina-arvo on noin $46 miljardia. Yrityksen massiivisesta menestyksestä kertoo myös se, että sen ohjelman avulla luoduissa nettikaupoissa on käyty kauppaa yli $100 miljardin edestä. 

Shopifyin kautta jokainen sen asiakas pystyy laittamaan kokoon oman verkkokauppansa, hyödyntäen yrityksen helppokäyttöistä ohjelmaa sekä monia valmiita palikoita. Yritys ei siis varsinaisesti luo verkkokauppaa puolestasi, mutta tekee sen perustamisesta varsin yksinkertaista sekä kivutonta. Esimerkiksi tuotteiden lisääminen kauppaan ja hinnoittelu on todella nopeata, vaikka ei omaisikaan ollenkaan aiempaa kokemusta mistään vastaavasta.

Vaikka Shopifyn kohdalla voikin puhua verkkokauppaohjelmasta, niin ei se ole ohjelma klassisessa merkityksessä, sillä verkkokauppaa rakentavan ei tarvitse ladata mitään omalle laitteelleen, vaan kaiken voi tehdä helposti netin kautta.

Mitä Shopifyin käyttö maksaa?

Shopify hinnat

Niin sanotuille normaaleille asiakkaille Shopify tarjoaa kolme varsinaista maksutasoa, halvimmillaan hinta on $29 kuussa, keskimmäinen vaihtoehto on $79 kuukaudessa ja kallein paketti maksaa $299/kk. Näiden vaihtoehtojen lisäksi Shopifyilla on kiinteästi hinnoiteltuna vaihtoehtona myös “Lite”-maksutaso, jonka valitsemalla voi harjoittaa verkkokauppaa selkeästi rajatummassa muodossa. Tuo “Lite”-palvelu kustantaa kuukaudessa $9.

Todella isoille kaupoille Shopifyilla on myöskin tarjolla niin sanottu “Shopify Plus”, joka räätälöidään ja hinnoitellaan kunkin käyttäjän tarpeiden pohjalta. Kuten verkkokauppa-alustoille on tyypillistä, niin saa myös Shopifyn kanssa uusi asiakas ilmaisen kokeilujakson. Tässä tapauksessa ilmainen kokeilujakso on 90 päivää (kokeilujakson käynnistämiseen ei vaadi luottokorttia tai muuta maksukorttia, mutta maksutiedot vaaditaan, jos oman kaupan haluaa avata asiakkaille avoimeksi kokeilujakson aikana). Kuten todettua mainitut hinnat ovat kuukausihintoja, mutta mikäli asiakas kuitenkin maksaa joko vuoden tai kaksi vuotta ennakkoon saa asiakas tällä hetkellä alennusta hinnoista.

Vuoden kohdalla Shopify tarjoaa juuri nyt 10% alennuksen hinnoista ja jos on valmis maksamaan etukäteen kahdesta vuodesta, niin saa tilauksesta 20% alennuksen. Euroissa mitaten nuo ovat luonnollisesti jo erittäin suuria alennuksia, kun miettii, että kahdessa vuodessa alustasta maksaa muuten vähintään noin 500€. Toki, jos tämän tyyppisen alennuksen käyttää, niin kannattaa olla varma siitä, että on valmis sitoutumaan pidemmäksi aikaa oman verkkokaupan ylläpitämiseen.

Jos olet kiinnostunut lukemaan enemmän Shopifyin alennuksista, niin tutustu tähän artikkeliin tällä sivustolla: Shopify discount. Olen kerännyt kyseiselle alasivulle englanniksi hieman tarkempaa tietoa alennuksesta ja siellä on myös esimerkiksi ideoita siitä, miten alennuksen myötä säästetyt rahat voisi ehkäpä investoida omaan kauppaansa.

Verkkokaupan ylläpitämiseen ja luomiseen tarkoitettua pakettia pystyy luonnollisesti vaihtamaan erittäin helposti koska tahansa, eikä paketin vaihtamiseksi tarvitse edes ottaa yhteyttä asiakaspalveluun, vaan se onnistuu oman hallintapaneelin kautta. Vaihdot onnistuvat molempiin suuntiin, eli voit tarvittaessa vaihtaa myös halvempaan vaihtoehtoon, jos halvempi paketti tuntuukin riittävän hyvin tarpeisiisi. Maksutason vaihtaminen ei aiheuta keskeytystä verkkokaupan toimintaan, eli se pysyy koko ajan asiakkaittesi saatavilla.

Shopifyin hintoja pohtiessa on ehkä hyvää muistaa se, että dollari on ollut jo viidentoista vuoden ajan euroa heikompi kurssiltaan, tämän johdosta Shopify on käytännössä halvempi kuin euroissa hinnoiteltu alusta, joka äkkiseltään näyttäisi yhtä kalliilta (esim. $29 vs. 29€). Vaikka Shopifyin hinnat ovatkin dollareissa, niin pystyy omassa verkkokaupassa käyttämään helposti valuuttana euroa. Avaa nyt tili Shopifyille.

Mitä eroa eri maksutasoilla / paketeilla on?

Hyvä puoli Shopify-paketeissa on se, että ne sisältävät hyvin pitkälti samat ominaisuudet riippumatta hinnasta. Kaikki (varsinaiset) paketit mahdollistavat esimerkiksi rajattoman määrän tuotteita kaupassa sekä alennuskoodien käyttämisen osana nettikaupan toimintaa ja markkinointia. Kaikki paketit mahdollistavat myös rajattoman liikenteen verkkosivuillesi, eli niissä ei ole esimerkiksi rajoitusta, että sivuille voi tulla vaikka vain 1,000 käyttäjää kuukaudessa. Mahdollisuutta rajattomaan liikenteeseen voi pitää erityisen tärkeänä sosiaalisen median valtakaudella, jolloin tiedot hyvistä tuotteista ja mielenkiintoisista kaupoista voivat lähteä leviämään todella nopeasti. Kaikki maksutasot mahdollistavat myös ulkonäöltään yhtä näyttävän verkkokaupan rakentamisen, ja itse verkkokauppaohjelma on myös käytettävyydeltään sama jokaisella maksutasolla.

Pakettien ehkä isoimpana varsinaisiin ominaisuuksien liittyvänä erona voi pitää sitä, että halvin paketti ei sisällä mahdollisuutta lahjakortteihin. Se, miten tärkeitä lahjakortit ovat nettikaupan näkökulmasta riippuu luonnollisesti merkittävällä tavalla siitä, minkälaisia tuotteita yritys myy, joten kannattaa pohtia niiden merkittävyyttä ja saatavilla olemisen tärkeyttä oman verkkokaupan näkökulmasta. Päivitys maaliskuu, 2020: Shopify on ainakin väliaikaisesti lisännyt lahjakortit kaikkiin paketteihin.

Vaikka Shopifyin eri maksutasojen ominaisuudet ovatkin monelta osin samat, niin kannattaa pakettia valitessa kuitenkin kiinnittää huomioita Shopifyn listaamiin maksukuluihin. Mikäli on nimittäin odotettavissa, että tulet tekemään kaupan kautta paljon liiketoimintaa, niin saattaa sinänsä kuukausimaksultaan kalliimpi paketti tulla halvemmaksi, koska se sisältää pienemmät maksukulut. Alle olevassa kuvassa on esitelty maksukuluja. Kuvan järjestys vasemmalta oikealle on: $29 paketti -> $79 paketti -> $299 paketti.

Shopify Payments -palvelu ei (vielä) tällä hetkellä ole tarjolla Suomessa. Yllä olevan kuvan mukaisesti, halvimmalla maksutasolla pitää muun maksupalvelun käytöstä maksaa ekstra 2%, keskimmäisellä ekstra 1% ja $299 paketin tapauksessa ekstraa pitää maksaa 0.5%. Näiden lukujen perusteella voi esimerkiksi olettaa / laskea, että jos uskoo tekevänsä kuukaudessa keskimäärin kauppaa vähintään $5000 arvosta, niin kannattaa $29-paketin sijaan valita $79-paketti, vaikka sitä ei muuten kokisikaan tarpeelliseksi.

Arvostelua: Shopifyin plussia

Kun vuonna 2018 lisäsin tälle sivulle omia kokemuksiani Shopifyista, niin olin vahvasti sitä mieltä, että Shopify on hyvä valinta erityisesti niille verkkokaupan perustajille, jotka haluavat tehdä kauppaa kansainvälisillä markkinoilla. Tuo johtui esimerkiksi siitä, että Shopify tarjoaa erittäin kattavan valikoiman eri maksutapoja ja siitä, että sen teemat eivät olleet automaattisesti tarjolla suomeksi. Asiat ovat kuitenkin muuttuneet tuosta.

Shopify on nimittäin edelleen näin vuonna 2020 erittäin hyvä valinta kansainvälisille markkinoille haluaville, mutta nyt se on aiempaa parempi valinta myös heille, jotka haluavat toimia ihan vaan Suomessa. Tuo johtuu siitä, että Shopifyilta löytyy nykyään verkkokauppateemoja, joissa on valmiit käännökset suomeksi. Noita suomeksi tarjolla olevia teemoja voi pitää isona etuna verrattuna moneen muuhun verkkokauppa-alustaan. Ei siis kannata hämääntyä siitä, että Shopifyin oma verkkosivusto on englanniksi.

Toinen Shopifyin iso plussa on sen asiakaspalvelu. En muista kovin montaa muuta firmaa, josta olisin saanut yhtä asiantuntevaa, nopeaa ja ystävällistä asiakaspalvelua.

Plussaa Shopifyille voi myöskin antaa esimerkiksi sen kauttaaltaan varsin helposta käytettävyydestä sekä lukuisista vihjeistä ja muusta hyödyllisestä sisällöstä, joita kauppiaille on tarjolle. Lisäksi on vielä syytä mainita, että Shopifyn teemat ovat poikkeuksellisen moderneja sekä ainakin omasta mielestäni varsin tyylikkäitä. Luonnollisesti teemat ovat myöskin optimoituja erilaisille ruuduille, jolloin niitä voi käyttää sujuvasti kännyköillä, tableteilla, kannettavilla koneilla sekä myös pöytätietokoneilla. Shopifyin verkkokaupat myöskin sisältävät kaikki ne ominaisuudet, joita modernilla internetissä toimivalla kaupalla kuuluu olla menestyäkseen.

Hyvänä ominaisuutena Shopifyin kohdalla voi pitää myös sitä, että voit käyttää haluamaasi verkkotunnusta kauppaa varten, riippumatta siitä onko verkkotunnus varsinaisesti rekisteröitynä jossakin muualle. Suomalaisesta näkökulmasta on lisäksi hyvä huomata, että kaupan perustaja pystyy luonnollisesti käyttämään kauppaansa varten myös .fi-verkkotunnusta, eikä ole rajoitettu esimerkiksi vain .com-päätteeseen.

Vielä lopuksi positiivisena juttuna voi pitää myös sitä, että koska Shopify mahdollistaa verkkokaupasta maksamisen kuukausiveloituksen kautta, niin ei kaupan perustaja joudu sitoutumaan pitkiin ja kalliisiin sopimuksiin, vaan voi helposti lopettaa jäsenyyden, jos se on jostakin syystä tarpeellista. Toisaalta, kuten mainittua, jos omaan ideaansa uskoo todella vahvasti kannattaa harkita sitä, että hyödyntää Shopifyin tarjoamia alennuksia, jotka ovat tarjolla jos maksaa etukäteen vuoden tai kaksi. Minkä tahansa tyyppisen veloituksen valitseekin, niin erittäin positiivisena asiana voi pitää sitä, että alustan käyttämisen aloittaminen ei vaadi minkäänlaista erillistä aloitusmaksua.

Arvostelua: Shopifyin miinuksia

Shopifyilla on toki joitakin heikkouksiakin. Yksi esiin nostamisen arvoinen miinus Shopifyn kohdalla on se, että monet sen kauppateemat ovat erillismaksullisia, kertamaksu (maksullisista teemoista) on tätä kirjoittaessa $140-$180. Tämä kertamaksu tulee kaupan netissä pitämisen kuukausimaksujen päälle.

Mahdollisen teeman ostamisen kohdalla voi toki toisaalta miettiä, että jos kauppaa pyörittää vaikka kahden vuoden ajan, niin tulee teemalle kuukausitasolla laskettuna hintaa vain noin 5€, mikä on pieni hinta siitä, että verkkokauppa miellyttää ulkoasulta itseä sekä asiakkaita. Teemoja Shopifyilla on tätä kirjoittaessa tarjolla yhteensä 71 kappaletta. Teemoista 10 kappaletta on ilmaisia ja 61 siis erikseen maksettavia. Teemat mahdollistavat sen, että ennen niiden ostamista voi kokeilla miltä oma verkkokauppa näyttäisi kyseistä teemaa käyttäen. Teemoista on myös tarjolla muiden käyttäjien kommentteja ja arvioita, sekä sanallisia että hymiöiden (positiivinen ilme – neutraali ilme – negatiivinen ilme) muodossa annettuja.

Sen lisäksi, että teemojen ostamisesta voi Shopifyin kanssa toimiessa syntyä lisäkuluja, niin myös erinäisten lisäosien ostamisesta voi tulla lisäkustannuksia. Maksulliset lisäosat eivät ole pakollisia, mutta jos omaa kauppaansa haluaa virittää huippuunsa, niin voi niistä helposti tulla ylimääräistä maksettavaa esimerkiksi 20€ kuukaudessa.

Teemoihin ja lisäosiin liittyvät ongelmat ovat melko yleismaailmallisia, mutta tämän lisäksi Shopifyilla on myös erityisesti Suomeen liittyvä pieni ongelma. Se on se, että vaikka Shopify on viime aikoina selkeästi alkanut keskittymään aiempaa enemmän Suomen markkinoihin, niin ei tilanne Suomen suhteen vielä ole täydellinen. Käytännössä mahdollinen ongelma on erityisesti se, että Shopifyin verkkokauppaohjelma ja nettisivusto eivät vielä ole tarjolla suomeksi – toisin kuin siis oma Shopifyin avulla luotu verkkokauppa voi olla. 

On kuitenkin sanottava, että on oikeastaan jopa yllättävää, miten paljon Shopify vaikuttaa tällä hetkellä kehittävän sen suomenkielisten asiakkaiden palvelua – Suomi kuitenkin on kansainvälisesti varsin pieni maa. Ja sekin on hyvä huomata, että Shopifyin verkkokauppaohjelman englanti on onneksi melko yksinkertaista.

Yksi Shopifyin miinus, joka kannattaa vielä huomioida on se, että sen URL-struktuuri on varsin rajoittava. Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että jos Shopifyilla rakentaa kaupan, niin esimerkiksi tuotekohtaiset URL:t noudattavat tiettyä kaavaa, jossa on englanninkielinen osa. Eli siis et voi esimerkiksi päättää, että jonkun tuotesivusi osoite olisi kauppani.fi/hauska-tuote vaan Shopifyilla se on kauppani.fi/products/hauska-tuote.

Shopify vastaan muut verkkokauppa-alustat

Vaikka päädyinkin rakentamaan oman verkkokauppani Shopifyin avulla, niin testasin sitä ennen muutamaa muuta ohjelmaa, joilla voi perustaa verkkokaupan. Tässä lyhyesti näistä neljää, ehkäpä suomalaisesta näkökulmasta tunnetuinta, kohtaan verrattuna se, miksi valitsin Shopifyin

Shopify vai Squarespace. Squarespace on erittäin hyvä vaihtoehto, jos haluaa rakentaa tyylikkäät, mutta yksinkertaiset “perinteiset” kotisivut esimerkiksi yritykselle. Ja olenkin itsekin käyttänyt sitä tuohon tarkoitukseen. Verkkokaupan perustamiseen Squarespacen ohjelma ei kuitenkaan ole kovin hyvä. Tuo johtuu siitä, että Squarespacen teemat ovat oikeastaan ainoastaan hyviä parin tuotteen myymistä varten ja lisäksi kyseinen ohjelma on rakennettu tavalla, joka ei mahdollista kovin kattavaa oman kaupan kustomointia.

Shopify vai 3Dcart. 3Dcart on vähän kuin, miltä Shopify todennäköisesti vaikutti 10 vuotta sitten. Käyttöliittymä ei ole erityisen hyvä, teemat ovat vanhentuneen näköisiä ja ylipäätänsä kaupan rakentaminen ei suju niin jouhevasti kuin olisi syytä. 3Dcart ei myöskään tarjoa monille suomalaisille tuttuja maksutapoja, toisin kuin Shopify.

Shopify vai Volusion. Volusionilla on pari todella isoa ongelmaa. Ylivoimaisesti suurin on se, että yrityksen “Volusion Payments” maksujärjestelmä ei ole tarjolla Yhdysvaltojen ulkopuolella asuville ihmisille. Tämän päälle on kuitenkin toinenkin iso syy olla käyttämättä kyseistä alustaa, nimittäin se, että yritys veloittaa erikseen SSL-sertifikaatista. Kyseinen sertifikaatti näyttäytyy verkkosivujen käyttäjälle siinä, että verkkosivun osoite alkaa HTTPS eikä HTTP. Sertifikaatti lisää turvallisuutta nettisivujen käyttämiseen. Luonnollisesti tämä on tärkeätä erityisesti verkkokauppojen kohdalla, sillä niihin liittyy henkilökohtaisten tietojen jakamista ja maksujen tekemistä. Shopify tarjoaa jokaiselle kaupan perustajalle ilmaisen ja automaattisesti asennetun SSL-sertifikaatin, Volusionin veloitus siitä puolestaan on jopa keskivertoa kovempi.

Shopify vai Vilkas. Kokeilujeni perusteella Vilkas voi olla oikein hyvä valinta, jos aikoo tehdä verkkokauppaa vain Suomessa. Suomalainen verkkokauppa-alusta ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä valinta, jos omaa kansainvälisiä tavoitteita tai vaikka unelmoi myyvänsä oman verkkokauppansa ulkomaiselle ostajalle.

Shopify vai Kotisivukone. Valitettavasti Kotisivukoneen systeemi vaikuttaa jääneen vähän ajastaan jälkeen, joten jos siis olet perustamassa verkkokauppaa vuonna 2020, niin on Shopify luultavasti paljon parempi valinta kuin Kotisivukone. Toivottavasti Kotisivukone kehittää tarjontaansa tulevaisuudessa.

Shopify vai Finqu. Finqu on tietysti suomalaisena verkkokauppa-alustana ihan kiva vaihtoehto, sillä sen voi olettaa omaavan erikoisosaamista koskien Suomen markkinoita. Finqun tapauksessa kuitenkin sen julkaisujärjestelmä aiheutti aika paljon ärsytystä sen turhalla monimutkaisuudella / epäloogisuudella ja lisäksi siitä puuttui muutamia sen tyyppisiä juttuja, joita haluan verkkokauppa-alustalta.

Shopify vai Wix. Tuoreiden kokemusteni perusteella Wix on erittäin hyvä valinta verkkokaupan rakentamiseen. Wixillä on kuitenkin sen suomennusten kanssa pieniä ongelmia, joten se ei luultavasti ole yhtä hyvä valinta kuin Shopify, jos haluaa, että oma verkkokauppa on suomeksi.

Maksutavat Shopifyilla

Shopifyin avulla tehdyn kaupan kautta on kaikista helpointa alkaa hyväksymään PayPal-maksuja. PayPal ei kuitenkaan monessa tapauksessa yksinään ole riittävä maksuvaihtoehto, ja onneksi myös maksukortteja ja verkkopankkimaksuja on niitäkin varsin helppoa alkaa hyväksymään. Mikäli haluat hyväksyä Shopifyin avulla luodussa verkkokaupassa verkkopankkimaksuja, niin tarvitset sitä varten palveluntarjoajan (esimerkiksi Paytrail), jonka systeemi toimii yhdessä Shopifyin kanssa. Kyseiset palveluntarjoajat ovat verrattain halpoja käyttää.

Shopify ja dropshipping

Jos suunnittelet harjoittavasi verkkokauppaa dropshipping-mallilla, niin on Shopify erittäin hyvä vainta. Tuosta pitää huolen esimerkiksi Shopifyin helppo integraatio Oberlon kanssa.

Yhteenveto Shopify-kokemuksista:

Omien kokemusteni perusteella sekä sen perusteella, mitä tiedän muista verkkokauppa-alustoista ja siitä minkälaisia Shopify kokemuksia muilla on, arvioin Shopifyin alustan tämän hetken parhaaksi ohjelmaksi verkkokaupan luomiseen. Erityisen vahvasti suosittelen Shopifyita niille suomalaisille verkkokauppiaille, jotka ovat päättäneet panostaa kunnolla ulkomaisiin markkinoihin – yrityksen alusta on kansainvälisesti toimiessa yksinkertaisesti loistava.

Vaikka Shopify-verkkokauppa onkin erityisen hyvä idea silloin, jos aikoo myydä ulkomaille, niin on se nykyään myös loistava valinta silloin, jos keskittyy Suomen markkinoihin. Näin on, koska Shopify on kehittänyt yhteistyötään suomalaisten suosimien maksupalveluiden kanssa ja koska sillä on nykyään suomenkielisiä verkkokauppateemoja. Avaa nyt Shopify-tili.

Pisteet Shopifyille

Atte // E-commercePlatforms.com

Käyttämisen helppous
Hinta
Ilmaisen kokeilujakson pituus
Asiakaspalvelu
Teemojen tyylikkyys

Keskiarvo ja yleisarvio

Shopify on erittäin hyvä valinta verkkokaupan rakentamiseen. Avaa nyt Shopify-tili.

4.4

Kysymyksiä ja vastauksia Shopifyista:

Voiko Shopifyita käyttää ilmaiseksi?

Shopify tarjoaa juuri nyt 90 päivän ilmaisen kokeilujakson. Jo tuona aikana voi avata verkkokauppansa.

Onko Shopify tarjolla suomeksi?

Shopifyin avulla tehty verkkokauppa voi olla suomeksi ja Shopifyin verkkokauppateemoja on myös käännetty valmiiksi suomeksi. Shopifyin oma verkkosivusto ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tarjolla suomeksi.

Onko Shopify luotettava?

Shopify on listattuna New Yorkin pörssissä ja toiminut jo yli 15 vuoden ajan, joten sitä voi siis perustellusti pitää erittäin luotettavana.

Tätä sivua on päivitetty viimeksi 5.4.2020. Aloita Shopifyin käyttäminen.