Shopify kokemuksia ja tietoa 2023 – Lue onko Shopify-verkkokauppa hyvä valinta suomalaisille

Shopify

Shopify on ehkä tämän hetken tunnetuin verkkokauppa-alusta, mutta miten hyvä se on suomalaisesta näkökulmasta? Käyn tässä tekstissä läpi omia Shopify kokemuksiani sekä esittelen Shopifyita yleisellä tasolla. Lisäksi tältä sivulta myös löytyy osio, jossa Shopifyita verrattaan muihin verkkokauppa-alustoihin. Kyseinen osio saattaa olla melko hyödyllinen, kun pohtii sitä, minkä alustan valitsee omalle verkkokaupalle.

Tämä sivu on rakennettu niin, että tästä alusta löytyy kiireisille lukijoille tiivistelmä varsin tuoreistsa Shopify-kokemuksistani ja sitten se jälkeen on kattavammin tietoa Shopifyista.

Shopify-kokemukseni lyhyesti

Shopify on varsin helppokäyttöinen ja edullinen verkkokauppaohjelma. Lisäksi Shopifyin vahvuutena on esimerkiksi valtava valikoima lisäosia. Shopify on myös nykyään aiempaa parempi valinta nimenomaan suomalaisille, sillä siltä löytyy valmiita suomennuksia ja lisäksi omia käännöksiä voi tehdä helposti.

Shopify on mielestäni vuoden 2023 paras verkkokauppaohjelma.

Mikä Shopify on?​

Shopify on vuonna 2004 perustettu palvelu, joka mahdollistaa helpon verkkokaupan perustamisen. Vuosien kuluessa Shopifyista on kasvanut monella mittarilla mitaten erittäin menestynyt ja se onkin tätä nykyä listattuna New Yorkin pörssissä, jossa sen markkina-arvo on päivityshetkellä yli $60 miljardia. Shopifyin massiivisesta menestyksestä kertoo myös se, että sen ohjelman avulla luoduissa nettikaupoissa on käyty kauppaa yli $200 miljardin edestä.

Shopify ja Suomi vuonna 2023

Shopify on parantanut paljon sen suomalaisille suunnattua tarjontaa. Käytännössä tuo tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nykyään Shopifyin kauppateemoja löytyy valmiiksi suomennettuna. Lisäksi myös Shopifyin hallintapaneelista on tarjolla suomenkielinen beta-versio.

Kyseinen versio vaikuttaa ihan hyvältä, mutta käännöksiä ei ole vielä tehty kaikkia hallintapaneelin osioita varten. Pieni mahdollinen ongelma on siinä, että jos suomenkielisiä käännöksiä ei ole, niin ei hallintapaneelin osioon pääse kuin ensin vaihtamalla kielen esimerkiksi englanniksi. Tuo on onneksi kuitenkin erittäin nopea ja helppo homma.

Suomalaisten verkkokauppiaiden näkökulmasta kivaa on myös se, että Shopify toimii tätä kirjoittaessa esimerkiksi Paytrailin ja ainakin osittain myös Klarnan kanssa. Shopify voi siis vuonna 2023 olla jopa loistava valinta suomalaisille verkkokaupan perustajille ja pyörittäjille. Avaa Shopify-tili.

Miten helppo Shopifyita on käyttää?

Shopifyilla saa tehtyä verkkokaupan vaikka yhdessä illassa. Ja kun kauppa on netissä, niin on se kautta helppo alkaa hyväksymään tilauksia ja maksuja. Muihin verkkokauppa-alustoihin verrattuna Shopify edustaa helppouden suhteen kärkipäätä. Omien kokemusteni perusteella Shopifyita helpompia ovat ehkä ainoastaan Wixin, Weeblyn ja Zyron verkkokauppa-alustat. Siirry nyt Shopifyille.

Mitä Shopifyin käyttö maksaa?

Shopifyilla on kolme maksutasoa, jotka soveltuvat hyvin keskimääräiselle verkkokaupalle. Noista maksutasoista halvimman kuukausiveloituksellinen hinta on 32€/kk, keskimmäisen vaihtoehdon hinta on 92€ kuukaudessa ja kallein paketti maksaa $384€/kk.

Noiden edellä mainittujen vaihtoehtojen lisäksi Shopifyilla on kiinteästi hinnoiteltuna vaihtoehtona myös “Starter”-maksutaso. Sen valitsemalla voi harjoittaa verkkokauppaa selkeästi rajatummassa muodossa. Kyseinen “Lite”-palvelu maksaa 5€/kk. Lisäksi Shopifyilla on vielä todella isoille kaupoille tarjolla “Shopify Plus”-vaihtoehto. Kyseinen vaihtoehto räätälöidään ja hinnoitellaan kunkin käyttäjän tarpeiden pohjalta. 

Yllä mainitut hinnat ovat siis kuukausihintoja. Mikäli kuitenkin kerralla tilaa Shopifyin palvelun vuodeksi varsin runsaasti. Jos olet kiinnostunut lukemaan enemmän Shopifyin alennuksista, niin tutustu tähän artikkeliin tällä sivustolla: Shopify discount. 

Shopifyilla valittua maksutasoa pystyy luonnollisesti vaihtamaan. Vaihdot onnistuvat molempiin suuntiin, eli voit tarvittaessa vaihtaa myös halvempaan vaihtoehtoon. Maksutason vaihtaminen ei aiheuta keskeytystä verkkokaupan toimintaan, eli se pysyy koko ajan asiakkaittesi saatavilla.

Kuten verkkokauppa-alustoille on tyypillistä, niin myös Shopifyn kanssa uusi asiakas saa ilmaisen kokeilujakson. Shopifyin tapauksessa ilmainen kokeilujakso on tätä kirjoittaessa 3 päivää. Shopifyin kokeilujakson käynnistämiseen ei vaadita luottokorttia tai muuta maksukorttia, mutta maksutiedot vaaditaan, jos oman kaupan haluaa avata asiakkaille avoimeksi kokeilujakson aikana. Kokeile nyt Shopifyita ilmaiseksi.

Shopifyin hinnasto – ei sisällä mahdollisia veroja

MaksutasoHinta, jos maksaa kuukausittainVuositilaus
Lite5€/kk5€/kk
Basic32€/kk$24€/kk
“Shopify”94€/kk69€/kk
Advanced384€/kk289€/kk
Plus$2,000/kk$2,000/kk

Kommentit: Starter-maksutaso voi soveltua siihen, että myy tuotteita esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Sitä ei kuitenkaan oikein voi käyttää kunnollisen verkkokaupan pitkäjänteiseen pyörittämiseen. Plus-taso hinnoitellaan yksilökohtaisesti, mutta sen tavallinen kuukausihinta on siis $2,000/kk. Plus-tason kohdalla voi mahdollisesti neuvotella itse alennuksia pitkää tilausta varten.

Shopifyin maksutasojen (pakettien) ominaisuuksista

Hyvä puoli Shopify-paketeissa on se, että ne sisältävät hyvin pitkälti samat ominaisuudet riippumatta hinnasta. Kaikki (varsinaiset) paketit esimerkiksi mahdollistavat rajattoman määrän tuotteita kaupassa, lahjakorttien myymisen sekä alennuskoodien käyttämisen osana nettikaupan toimintaa ja markkinointia.

Shopifyilla ei myöskään millään maksutasolla esimerkiksi ole rajoitusta sen suhteen, miten monta tuotetta omaan kauppaansa voi lisätä tai miten paljon myyntiä voi tehdä ennen kuin pitää vaihtaa kalliimpaan pakettiin. Monella muulla verkkokauppa-alustalla on tuon tyyppisiä rajoituksia.

Vaikka Shopifyin eri maksutasojen ominaisuudet ovatkin monelta osin samat, niin kannattaa pakettia valitessa kuitenkin kiinnittää huomioita Shopifyn itse perimiin ylimääräisiin maksukuluihin. Mikäli on nimittäin odotettavissa, että tulet tekemään kaupan kautta paljon liiketoimintaa, niin saattaa sinänsä kuukausimaksultaan kalliimpi paketti tulla halvemmaksi, koska se sisältää pienemmät maksukulut. 

Shopify ja URL-osoitteet

Yllä on sivuttu Shopifyin maksutasoihin liittyvää ongelmaa eli ylimääräisiä maksukuluja. Shopifyilla on kuitenkin toinenkin erityinen heikkous, joka on syytä tiedostaa. Se on se, että Shopifyin URL-struktuuri on varsin rajoittava.

Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että jos Shopifyilla rakentaa kaupan, niin esimerkiksi tuotekohtaiset URL:t noudattavat tiettyä kaavaa, jossa on englanninkielinen osa. Eli et siis voi esimerkiksi päättää, että jonkin tuotesivusi osoite olisi kauppani.fi/hauska-tuote, vaan Shopifyilla tuotesivu sisältää “products”-kohdan, eli on esimerkiksi kauppani.fi/products/hauska-tuote.

Shopifyin kilpailijoista esimerkiksi BigCommercella ei ole edellä kuvattua ongelmaa. BigCommerce ei myöskään peri ylimääräisiä maksukuluja (toki BigCommercella on sitten omat huonot puolensa).

Teemat, lisäosat ja raportit

Shopifyin omasta valikoimasta löytyy tätä päivittäessä 118 teemaa. Noista teemoista 11 on ilmaisia ja loput maksullisia. Kyseisten maksullisten teemojen hinta on tämän sivun päivityksen aikaan $200–$350 teemaa kohden. On hyvä tietää, että jos kiinnostaa ostaa maksullinen teema omaa Shopify-kauppaa varten, mutta Shopifyin kautta ostettujen teemojen hinta tuntuu liian kovalta, niin voi Shopify-teemoja ostaa muualta halvemmalla.

Sen lisäksi, että omaa Shopify-kauppaa voi kehittää valitsemalla sopivan teeman, niin voi kauppaa parantaa myös lisäosien avulla. Tätä kirjoittaessa Shopifyin valikoimasta löytyykin peräti yli 5000 erilaista lisäosaa. Kyseisistä lisäosista noin puolta on mahdollista käyttää ainakin rajatussa muodossa ilmaiseksi.

Shopifyin kattavaa lisäosien tarjontaa voi pitää sen selkeänä vahvuutena. Tuon lisäksi Shopifyin vahvuutena on vielä myös esimerkiksi hyvät ja selkeät asiakasraportit.

Shopify vai jokin muu verkkokauppa-alusta

Verkkokauppa-alustat poikkeavat monista muista tuotteista siinä, että niitä hankitaan yleensä vain yksi ja sitten tuota yhtä toivottavasti käytetään pitkään. Tuosta syystä ennen oman verkkokaupan rakentamista onkin hyvä tehdä hieman vertailua eri alustojen välillä. Seuraavassa Shopifyita on verrattu joihinkin sen tunnettuihin kilpailijoihin. 

Shopify vai Squarespace? Squarespace on varsin hyvä vaihtoehto, jos haluaa rakentaa tyylikkäät, mutta yksinkertaiset “perinteiset” kotisivut esimerkiksi yritykselle. Ja olenkin itsekin käyttänyt sitä tuohon tarkoitukseen. Verkkokaupan perustamiseen Squarespacen ohjelma ei kuitenkaan ole kovin hyvä.

Tuo edellä mainittu johtuu esimerkiksi siitä, että ainakin omasta mielestäni Squarespacen teemat ovat hyvin soveltuvia enintään muutaman tuotteen myymistä varten ja lisäksi kyseinen ohjelma on rakennettu tavalla, joka ei mahdollista kovin kattavaa oman kaupan kustomointia. Lisäksi erityisesti suomalaisen verkkokaupan perustajan näkökulmasta Squarespacen ongelma on se, että se ei mahdollista kaupan kokonaan suomeksi kääntämistä.

Shopify vai BigCommerce? BigCommerce voi olla erittäin hyvä vaihtoehto erityisesti siinä tapauksessa, että omaa kansainvälisten markkinoiden suhteen isoja tavoitteita. BigCommerce nimittäin ei esimerkiksi peri erillisiä maksukuluja itse maksupalveluiden kulujen päälle ja lisäksi BigCommercen teemat ja käyttöliittymä ovat tällä hetkellä suoraan tarjolla vain englanniksi (kääntäminen on mahdollista, mutta ääkköset voivat aiheuttaa ongelmia). Lue lisää BigCommercesta (avautuu uuteen ikkunaan).

Shopify vai Shift4Shop? Shift4Shop (eli entinen “3Dcart”) on vähän kuin, miltä Shopify todennäköisesti vaikutti 10 vuotta sitten: käyttöliittymä ei ole erityisen hyvä, teemat ovat hieman vanhentuneen näköisiä ja ylipäätänsä kaupan rakentaminen ei suju ihan niin jouhevasti kuin olisi syytä. Shift4Shop ei myöskään tarjoa suomalaisille tuttuja maksutapoja yhtä kattavasti kuin Shopify.

Shopify vai Vilkas? Kokeilujeni perusteella Vilkas voi olla oikein hyvä valinta, jos aikoo tehdä verkkokauppaa vain Suomessa. Suomalainen verkkokauppa-alusta ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä valinta, jos omaa kansainvälisiä tavoitteita tai vaikka unelmoi myyvänsä oman verkkokauppansa ulkomaiselle ostajalle.

Shopify vai Kotisivukone? Valitettavasti Kotisivukoneen systeemi vaikuttaa jääneen vähän ajastaan jälkeen, joten jos siis olet perustamassa verkkokauppaa vuonna 2021, niin on Shopify luultavasti paljon parempi valinta kuin Kotisivukone. Toivottavasti Kotisivukone kehittää tarjontaansa tulevaisuudessa.

Shopify vai Finqu? Finqu on tietysti suomalaisena verkkokauppa-alustana ihan kiva vaihtoehto, sillä sen voi olettaa omaavan erikoisosaamista koskien Suomen markkinoita. Finqun tapauksessa sen julkaisujärjestelmä aiheutti kuitenkin ainakin itsessäni aika paljon ärsytystä sen turhalla monimutkaisuudella / epäloogisuudella ja lisäksi siitä puuttui muutamia sen tyyppisiä juttuja, joita haluan verkkokauppa-alustalta.

Shopify vai Wix? Tuoreiden kokemusteni perusteella Wix on varsin hyvä vaihtoehto verkkokaupan rakentamiseen. Wixillä on kuitenkin sen suomennusten kanssa pieniä ongelmia, joten se ei luultavasti ole yhtä hyvä valinta kuin Shopify, jos haluaa, että oma verkkokauppa on suomeksi.

Shopify vai WooCommerce? Valinta näiden kahden välillä ei välttämättä ole helppo, mutta voi sanoa, että Shopify todennäköisesti soveltuu paremmin ainakin heille, joilla ei ole aiempaa kokemusta WordPressin käyttämisestä (WooCommerce on sille lisäosa). Toisaalta, jos verkkokaupan haluaa perustaa mahdollisimman halvalla eikä välitä siitä mahdollisesti seuraavista ylimääräisistä työtunneista, niin voi WooCommerce olla parempi valinta. Lue WooCommercen esittely.

P.S. Mikäli aiot perustaa englanninkielisen verkkokaupan ja pohdit Shopifyin ja jonkin muun vaihtoehdon välillä, niin saattaa myös tämän sivuston “Best ecommerce platforms” -alasivu olla hyödyllinen. Kyseisellä sivulla on käsitelty verkkokauppa-alustoja enemmän kansainvälisestä näkökulmasta.

Maksutavat Shopifyilla

Aiemmin mainittujen Paytrailin ja Klarnan tarjoamien maksutapojen lisäksi Shopifyin avulla tehdyssä verkkokaupassa on myös esimerkiksi helppo hyväksyä PayPal-maksuja. PayPal-maksuja voi hyväksyä ilman, että mahdollisuudesta siihen veloitetaan erikseen. Paytrailin verkkosivujen mukaan sen hyödyntämisen normaalihinta on 59€/kk, ja kokemusteni perusteella Paytrail voi olla valmis antamaan uudelle asiakkaalle aloitustarjouksen.

Paytrailin, Klarnan ja PayPallin lisäksi myös esimerkiksi Stripe-maksupalvelun voi liittää ilmaiseksi omaa Shopify-kauppaa varten. Stripe-integraatio on kokemusteni perusteella todella helppo toteuttaa.

Shopify ja dropshipping

Jos suunnittelet harjoittavasi verkkokauppaa dropshipping-mallilla, niin on Shopify erittäin hyvä valinta. Tuosta pitää huolen esimerkiksi Shopifyin helppo integraatio Oberlon kanssa. Lisätietoa Shopifyista ja dropshippingistä (englanniksi).

Kysymyksiä ja vastauksia Shopifyista

Onko Shopify-verkkokaupalla helppo tienata rahaa? Netistä löytyy aika paljon videoita, joissa hehkutetaan Shopifyin avulla tienattuja rahasummia. Kokemusteni perusteella kannattaa kuitenkin olla aika varovainen sen suhteen, miten ymmärtää noiden videoiden hehkutukset. Ei nimittäin näyttäisi olevan esimerkiksi kovinkaan tavatonta, että videoissa keskitytään liikevaihtoon (eli myynnin määrään), eikä siihen, miten paljon voittoa kaupalla on tehty.

Tuo edellä mainittu ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Shopify-kaupalla voisi ansaita ihan hyvin rahaa. Se vaan todennäköisesti vaatii enemmän vaivaa ja suunnittelua, kuin joidenkin juttujen perusteella saattaisi olettaa. Tästä asiasta on hieman lisää englanniksi olevassa tämän sivuston artikkelissa, jossa käsitellään kysymystä, “Is Shopify worth it?“.

Mikä Shopify-maksutaso kannattaa valita?

Erittäin monille verkkokaupan perustajille on alussa riittävä Shopifyin maksutaso “Basic”. Eli siis halvin varsinainen maksutaso. Se on sitten helppo vaihtaa kalliimpaan / edistyneempään tasoon, jos verkkokauppa alkaa tuomaan hyvin liikevaihtoa.

Onko oma verkkotunnus helppo yhdistää Shopify-verkkokauppaan?

On. Käytännössä se vaatii vain parin pienen muutoksen tekemistä siinä palvelussa, jossa verkkotunnus on rekisteröitynä. Mikäli et vielä omista verkkotunnusta, jonka haluat verkkokauppasi osoitteeksi, niin pystyy esimerkiksi .com-verkkotunnuksen rekisteröimään myös Shopifyin kautta. Valitettavasti .fi-tunnuksia ei voi rekisteröidä suoraan Shopifyilla.

Onko odotettavissa, että Shopify nostaa hintojaan?

Shopifyin eri maksutasojen hinnat ovat pysyneet ennallaan jo varsin pitkään. Aivan toisin kuin siis esimerkiksi monien suoratoistopalveluiden. Ei siis ole erityistä syytä olettaa, että Shopify nostaisi hintojaan lähitulevaisuudessa. Tätä näkemystä tukee myös se, että Shopify kasvaa tällä hetkellä erittäin nopeasti, eikä se luultavasti halua riskeerata myönteistä kulkusuuntaa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *