Shopify verkkokauppa suomalaisena – Shopifyin hyvät ja huonot puolet & kokemuksia

Shopify

Shopify on ehkä tämän hetken tunnetuin verkkokauppa-alusta, mutta miten hyvä se on suomalaisesta näkökulmasta? Käyn tässä tekstissä läpi omia pieniä Shopify kokemuksiani sekä esittelen Shopifyita yleisellä tasolla. Lisäksi tältä sivulta myös löytyy osio, jossa Shopifyita verrattaan muihin verkkokauppa-alustoihin. Kyseinen osio saattaa olla melko hyödyllinen, kun pohtii sitä, minkä alustan valitsee omalle verkkokaupalle.

Mikä Shopify on?​

Shopify on vuonna 2004 perustettu palvelu, joka mahdollistaa helpon verkkokaupan perustamisen. Vuosien kuluessa Shopfyista on kasvanut monella mittarilla mitaten erittäin menestynyt ja se onkin tätä nykyä listattuna New Yorkin pörssissä, jossa sen markkina-arvo on kirjoitushetkellä noin $114 miljardia. Shopifyin massiivisesta menestyksestä kertoo myös se, että sen ohjelman avulla luoduissa nettikaupoissa on käyty kauppaa yli $100 miljardin edestä.

Shopify ja Suomi vuonna 2020

Shopify on parantanut paljon sen suomalaisille suunnattua tarjontaa. Käytännössä tuo tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nykyään Shopifyin kauppateemoja löytyy valmiiksi suomennettuna. Lisäksi Shopify toimii esimerkiksi Paytrailin ja ainakin osittain myös Klarnan kanssa. Ja vielä sekin on suomalaisesta näkökulmasta kivaa, että Shopify vaikuttaa olevan kääntämänsä ainakin osaa omasta verkkosivustostaan suomeksi.

Miten helppo Shopifyita on käyttää?

Shopifyilla saa tehtyä verkkokaupan vaikka yhdessä illassa. Ja kun kauppa on netissä, niin on se kautta helppo alkaa hyväksymään tilauksia ja maksuja. Muihin verkkokauppa-alustoihin verrattuna Shopify edustaa helppouden suhteen kärkipäätä. Omien kokemusteni perusteella Shopifyita helpompia ovat ehkä ainoastaan Wixin ja Weeblyn verkkokauppa-alustat. Siirry nyt Shopifyille.

Mitä Shopifyin käyttö maksaa?

Shopify hinnat

Niin sanotuille normaaleille asiakkaille Shopify tarjoaa kolme varsinaista maksutasoa. Noista halvin kuukausiveloituksellinen hinta on $29/kk, keskimmäinen vaihtoehto on $79 kuukaudessa ja kallein paketti maksaa $299/kk. Noiden vaihtoehtojen lisäksi Shopifyilla on kiinteästi hinnoiteltuna vaihtoehtona myös “Lite”-maksutaso. Sen valitsemalla voi harjoittaa verkkokauppaa selkeästi rajatummassa muodossa. Kyseinen “Lite”-palvelu maksaa $9/kk. Lisäksi Shopifyilla on vielä todella isoille kaupoille tarjolla “Shopify Plus”-vaihtoehto. Kyseinen vaihtoehto räätälöidään ja hinnoitellaan kunkin käyttäjän tarpeiden pohjalta. 

Yllä mainitut hinnat ovat siis kuukausihintoja. Mikäli kuitenkin kerralla tilaa Shopifyin palvelun vuodeksi tai kahdeksi, niin saa hinnoista alennusta. Vuoden kohdalla Shopify tarjoaa (noin) 10% alennuksen hinnoista ja jos on valmis maksamaan etukäteen kahdesta vuodesta, niin saa (noin) 20% alennuksen. Shopifyin alennetut hinnat ovat pyöristettyjä, joten alennusprosentit eivät välttämättä ole täsmälleen 10% tai 20%. Näet alennetut hinnat, kun olet kirjautuneena omaan verkkokauppaasi. Jos olet kiinnostunut lukemaan enemmän Shopifyin alennuksista, niin tutustu tähän artikkeliin tällä sivustolla: Shopify discount

Shopifyilla valittua maksutasoa pystyy luonnollisesti vaihtamaan. Vaihdot onnistuvat molempiin suuntiin, eli voit tarvittaessa vaihtaa myös halvempaan vaihtoehtoon. Maksutason vaihtaminen ei aiheuta keskeytystä verkkokaupan toimintaan, eli se pysyy koko ajan asiakkaittesi saatavilla.

Kuten verkkokauppa-alustoille on tyypillistä, niin myös Shopifyn kanssa uusi asiakas saa ilmaisen kokeilujakson. Shopifyin tapauksessa ilmainen kokeilujakso on tällä hetkellä 14 päivää. Shopifyin kokeilujakson käynnistämiseen ei vaadita luottokorttia tai muuta maksukorttia, mutta maksutiedot vaaditaan, jos oman kaupan haluaa avata asiakkaille avoimeksi kokeilujakson aikana. Kokeile nyt Shopifyita ilmaiseksi.

Shopifyin maksutasojen (pakettien) ominaisuuksista

Hyvä puoli Shopify-paketeissa on se, että ne sisältävät hyvin pitkälti samat ominaisuudet riippumatta hinnasta. Kaikki (varsinaiset) paketit esimerkiksi mahdollistavat rajattoman määrän tuotteita kaupassa, lahjakorttien myymisen sekä alennuskoodien käyttämisen osana nettikaupan toimintaa ja markkinointia.

Shopifyilla ei myöskään millään maksutasolla esimerkiksi ole rajoitusta sen suhteen, miten monta tuotetta omaan kauppaansa voi lisätä tai miten paljon myyntiä voi tehdä ennen kuin pitää vaihtaa kalliimpaan pakettiin. Monella muulla verkkokauppa-alustalla on tuon tyyppisiä rajoituksia.

Vaikka Shopifyin eri maksutasojen ominaisuudet ovatkin monelta osin samat, niin kannattaa pakettia valitessa kuitenkin kiinnittää huomioita Shopifyn itse perimiin ylimääräisiin maksukuluihin. Mikäli on nimittäin odotettavissa, että tulet tekemään kaupan kautta paljon liiketoimintaa, niin saattaa sinänsä kuukausimaksultaan kalliimpi paketti tulla halvemmaksi, koska se sisältää pienemmät maksukulut. 

Shopify ja URL-osoitteet

Yllä on sivuttu Shopifyin maksutasoihin liittyvää ongelmaa eli ylimääräisiä maksukuluja. Shopifyilla on kuitenkin toinenkin erityinen heikkous joka on syytä tiedostaa. Se on se, että Shopifyin URL-struktuuri on varsin rajoittava.

Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että jos Shopifyilla rakentaa kaupan, niin esimerkiksi tuotekohtaiset URL:t noudattavat tiettyä kaavaa, jossa on englanninkielinen osa. Eli siis et voi esimerkiksi päättää, että jonkun tuotesivusi osoite olisi kauppani.fi/hauska-tuote vaan Shopifyilla se on kauppani.fi/products/hauska-tuote. Esimerkiksi BigCommercella tätä ongelmaa ei ole. BigCommerce ei myöskään peri ylimääräisiä maksukuluja (toki BigCommercella on sitten omat huonot puolensa).

Shopify vai joku muu verkkokauppa-alusta

Verkkokauppa-alustat poikkeavat monista muista tuotteista siinä, että niitä hankitaan yleensä vain yksi ja sitten tuota yhtä toivottavasti käytetään pitkään. Tuosta syystä ennen oman verkkokaupan rakentamista onkin hyvä tehdä hieman vertailua eri alustojen välillä. Seuraavassa Shopifyita on verrattu joihinkin sen tunnettuihin kilpailijoihin. 

Shopify vai Squarespace? Squarespace on erittäin hyvä vaihtoehto, jos haluaa rakentaa tyylikkäät, mutta yksinkertaiset “perinteiset” kotisivut esimerkiksi yritykselle. Ja olenkin itsekin käyttänyt sitä tuohon tarkoitukseen. Verkkokaupan perustamiseen Squarespacen ohjelma ei kuitenkaan ole kovin hyvä. Tuo johtuu esimerkiksi siitä, että ainakin omasta mielestäni Squarespacen teemat ovat oikeastaan hyviä ainoastaan parin tuotteen myymistä varten ja lisäksi kyseinen ohjelma on rakennettu tavalla, joka ei mahdollista kovin kattavaa oman kaupan kustomointia.

Shopify vai BigCommerce? BigCommerce voi olla erittäin hyvä vaihtoehto erityisesti siinä tapauksessa, että omaa kansainvälisten markkinoiden suhteen isoja tavoitteita. BigCommerce nimittäin ei esimerkiksi peri erillisiä maksukuluja itse maksupalveluiden kulujen päälle ja lisäksi BigCommercen teemat ja käyttöliittymä ovat tällä hetkellä suoraan tarjolla vain englanniksi (kääntäminen on mahdollista, mutta ääkköset voivat aiheuttaa ongelmia). Lue lisää BigCommercesta (avautuu uuteen ikkunaan).

Shopify vai 3Dcart? 3Dcart on vähän kuin, miltä Shopify todennäköisesti vaikutti 10 vuotta sitten: käyttöliittymä ei ole erityisen hyvä, teemat ovat hieman vanhentuneen näköisiä ja ylipäätänsä kaupan rakentaminen ei suju niin jouhevasti kuin olisi syytä. 3Dcart ei myöskään tarjoa monille suomalaisille tuttuja maksutapoja, toisin kuin Shopify.

Shopify vai Vilkas? Kokeilujeni perusteella Vilkas voi olla oikein hyvä valinta, jos aikoo tehdä verkkokauppaa vain Suomessa. Suomalainen verkkokauppa-alusta ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä valinta, jos omaa kansainvälisiä tavoitteita tai vaikka unelmoi myyvänsä oman verkkokauppansa ulkomaiselle ostajalle.

Shopify vai Kotisivukone? Valitettavasti Kotisivukoneen systeemi vaikuttaa jääneen vähän ajastaan jälkeen, joten jos siis olet perustamassa verkkokauppaa vuonna 2020, niin on Shopify luultavasti paljon parempi valinta kuin Kotisivukone. Toivottavasti Kotisivukone kehittää tarjontaansa tulevaisuudessa.

Shopify vai Finqu? Finqu on tietysti suomalaisena verkkokauppa-alustana ihan kiva vaihtoehto, sillä sen voi olettaa omaavan erikoisosaamista koskien Suomen markkinoita. Finqun tapauksessa sen julkaisujärjestelmä aiheutti kuitenkin ainakin itsessäni aika paljon ärsytystä sen turhalla monimutkaisuudella / epäloogisuudella ja lisäksi siitä puuttui muutamia sen tyyppisiä juttuja, joita haluan verkkokauppa-alustalta.

Shopify vai Wix? Tuoreiden kokemusteni perusteella Wix on varsin hyvä vaihtoehto verkkokaupan rakentamiseen. Wixillä on kuitenkin sen suomennusten kanssa pieniä ongelmia, joten se ei luultavasti ole yhtä hyvä valinta kuin Shopify, jos haluaa, että oma verkkokauppa on suomeksi.

Shopify vai WooCommerce? Valinta näiden kahden välillä ei välttämättä ole helppo, mutta voi sanoa, että Shopify todennäköisesti soveltuu paremmin ainakin heille, joilla ei ole aiempaa kokemusta WordPressin käyttämisestä (WooCommerce on sille lisäosa). Toisaalta, jos verkkokaupan haluaa perustaa mahdollisimman halvalla eikä välitä siitä mahdollisesti seuraavista ylimääräisistä työtunneista, niin voi WooCommerce olla parempi valinta. Lue WooCommercen esittely.

P.S. Mikäli aiot perustaa englanninkielisen verkkokaupan ja pohdit Shopifyin ja jonkun muun vaihtoehdon välillä, niin saattaa myös tämän sivuston “Best ecommerce platforms” -alasivu olla hyödyllinen. Kyseisellä sivulla on käsitelty verkkokauppa-alustoja enemmän kansainvälisestä näkökulmasta.

Maksutavat Shopifyilla

Aiemmin mainittujen Paytrailin ja Klarnan tarjoamien maksutapojen lisäksi Shopifyin avulla tehdyssä verkkokaupassa on myös esimerkiksi helppo hyväksyä PayPal-maksuja. PayPal-maksuja voi hyväksyä ilman, että mahdollisuudesta siihen veloitetaan erikseen. Paytrailin verkkosivujen mukaan sen hyödyntämisen normaalihinta on 59€/kk, ja kokemusteni perusteella Paytrail voi olla valmis antamaan uudelle asiakkaalle aloitustarjouksen.

Shopify ja dropshipping

Jos suunnittelet harjoittavasi verkkokauppaa dropshipping-mallilla, niin on Shopify erittäin hyvä valinta. Tuosta pitää huolen esimerkiksi Shopifyin helppo integraatio Oberlon kanssa. Lisätietoa Shopifyista ja dropshippingistä (englanniksi).

Yhteenveto Shopify-kokemuksistani:

Shopify voi olla erittäin hyvä valinta oman verkkokaupan perustamiseen. Ja luultavasti sitä vähintäänkin kannattaa kokeilla nyt, kun se on tehnyt hyödyllisiä parannuksia palveluunsa. Kokeile nyt Shopifyita.

Oletko jo käyttänyt Shopifyita? Voit kertoa omia kokemuksia tämän sivun lopussa olevan kommenttiosion kautta.

Kysymyksiä ja vastauksia Shopifyista

Mikä Shopify-maksutaso kannattaa valita?

Erittäin monille verkkokaupan perustajille on alussa riittävä Shopifyin maksutaso “Basic”. Eli siis halvin varsinainen maksutaso. Se on sitten helppo vaihtaa kalliimpaan / edistyneempään tasoon, jos verkkokauppa alkaa tuomaan hyvin liikevaihtoa.

Onko oma verkkotunnus helppo yhdistää Shopify-verkkokauppaan?

On. Käytännössä se vaatii vain parin pienen muutoksen tekemistä siinä palvelussa, jossa verkkotunnus on rekisteröitynä. Mikäli et vielä omista verkkotunnusta, jonka haluat verkkokauppasi osoitteeksi, niin pystyy esimerkiksi .com-verkkotunnuksen rekisteröimään myös Shopifyin kautta. Valitettavasti .fi-tunnuksia ei voi rekisteröidä suoraan Shopifyilla.

Onko odotettavissa, että Shopify nostaa hintojaan?

Shopifyin eri maksutasojen hinnat ovat pysyneet ennallaan jo varsin pitkään. Aivan toisin kuin siis esimerkiksi monien suoratoistopalveluiden. Ei siis ole erityistä syytä olettaa, että Shopify nostaisi hintojaan lähitulevaisuudessa. Tätä näkemystä tukee myös se, että Shopify kasvaa tällä hetkellä erittäin nopeasti, eikä se luultavasti halua riskeerata myönteistä kulkusuuntaa.

Tätä sivua on päivitetty viimeksi 13.9.2020. Avaa nyt Shopify-tili.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *