Shopify kokemus & esittely – Shopify-verkkokauppa-alusta arvioitavana

Shopify on todennäköisesti tämän hetken suosituin verkkokauppa-alusta sen yli miljoonan aktiivisen käyttäjän myötä, mutta miten hyvä se on suomalaisesta näkökulmasta? Käyn tässä tekstissä läpi omia pieniä Shopify kokemuksia sen käyttämisestä, sekä esittelen yritystä sekä sen verkkokauppaohjelmaa yleisellä tasolla. Erityisesti tekstin lopussa listattuja alustan hyviä sekä huonoja puolia ja lopputulosta voi myöskin pitää Shopifyin arvosteluna.

Mikä Shopify?​

Shopify on Kanadasta ponnistava verkkokauppa-alustoja tarjoava yritys, josta on tullut monien verkkokauppaa ylläpitävien suosikki. Yrityksen perusti vuonna 2004 Saksalainen (nyttemmin Kanadan Ottawassa asuva) Tobias Lütke. Reilusssa kymmenessä vuodessa yrityksestä on kasvanut varsin mittavan kokoinen ja se onkin tätä nykyä listattuna New Yorkin pörssissä (yrityksen niin sanottu pörssitunnus on hauskasti "SHOP"), tätä kirjottaessa yrityksen markkina-arvo on yli $14 miljardia. Yrityksen massiivisesta menestyksestä kertoo myös se, että sen ohjelman avulla luoduissa nettikaupoissa on käyty kauppaa yli $46 miljardin edestä. 

​Shopifyn kautta jokainen sen asiakas pystyy laittamaan kokoon oman verkkokauppansa, hyödyntäen yrityksen helppokäyttöistä ohjelmaa sekä monia valmiita palikoita. Yritys ei siis varsinaisesti luo verkkokauppaa puolestasi, mutta tekee sen perustamisesta varsin yksinkertaista sekä kivutonta. Esimerkiksi tuotteiden lisääminen kauppaan ja hinnoittelu on todella nopeata, vaikka ei omaisikaan ollenkaan aiempaa kokemusta mistään vastaavasta.

Vaikka Shopifyn kohdalla voikin puhua verkkokauppaohjelmasta, ei se ole ohjelma klassisessa merkityksessä, sillä verkkokaupaa rakentavan ei tarvitse ladata mitään omalle laitteelleen, vaan kaiken voi tehdä helposti netin kautta.

Mitä Shopifyin käyttö maksaa?

Niin sanotuille normaaleille asiakkaille Shopify tarjoaa kolme varsinaista maksutasoa, halvimmillaan hinta on $29 kuussa, keskimmäinen vaihtoehto on $79 kuukaudessa ja arvokkain paketti maksaa $299. Näiden vaihtoehtojen lisäksi Shopifylla on myös erillinen vain Facebookin kautta myymiseen tarkoitettu paketti, joka maksaa $9 kuukaudessa. Todella isoille kaupoille yrityksellä on myöskin tarjolla niin sanottu "Shopify Plus", joka räätälöidään aina vahvemmin kunkin käyttäjän tarpeisiin. Kuten verkkokauppa-alustoille on tyypillistä, saa myös Shopifyn kanssa uusi asiakas ilmaisen kokeilujakson, tässä tapauksessa ilmainen aloitusjakso on 14 päivää (ei vaadi luottokorttia tai muuta maksukorttia). Kuten todettua mainitut hinnat on kuukausihintoja, mikäli asiakas kuitenkin maksaa joko vuoden tai kaksi vuotta ennakkoon saa asiakas alennusta hinnoista. Vuoden kohdalla alennus on 10% ja kahden vuoden kohdalla 20%. Alennuksien saaminen ei vaadi minkäänlaista alennuskoodia.

Verkkokaupan ylläpitämiseen ja luomiseen tarkoitettua pakettia pystyy luonnollisesti vaihtamaan erittäin helposti koska tahansa, eikä paketin vaihtamiseksi tarvitse edes ottaa yhteytettä asiakaspalveluun, vaan se onnistuu oman hallintapaneelin kautta. Vaihdot onnistuvat molempiin suuntiin, eli voit tarvittaessa vaihtaa myös halvempaan vaihtoehtoon, jos halvempi paketti tuntuukin riittävän hyvin tarpeisiisi. Maksutason vaihtaminen ei aiheuta keskeytystä verkkokaupan toimintaan, eli se pysyy koko ajan asiakkaittesi saatavilla.

Vaikka Shopifyn omat hinnat ovatkin dollareissa, pystyy omassa kaupassa luonnollisesti listaamaan tuotteet helposti euroissa. Koska dollari on ollut jo viidentoista vuoden ajan euroa heikompi kurssiltaan, kannattaa verkkokauppaohjelmistoja pohtiessa huomioda valuuttakurssien Shopifyille antama eräänlainen alennus verrattuna alustoihin, joiden käyttö näyttää äkkiseltään saman hintaiselta, mutta jotka eurojen käyttämisestä johtuen ovat todellisuudessa hieman kalliimpia.

Vaikuttaako hyvältä?

Mitä eroa eri paketeilla on?

Hyvä puoli Shopify-paketeissa on se, että ne sisältävät hyvin pitkälti samat ominaisuudet riippumatta hinnasta. Kaikki (varsinaiset) paketit mahdollistavat esimerkiksi rajattoman määrän tuotteita kaupassa sekä alennuskoodien käyttämisen osana nettikaupan toimintaa ja markkinointia. Kaikki paketit mahdollistavat myös rajattoman liikenteen verkkosivuillesi, eli niissä ei ole esimerkiksi rajoitusta, että sivuille voi tulla vaikka vain 1,000 käyttäjää kuukaudessa. Mahdollisuutta rajattomaan liikenteeseen voi pitää erityisen tärkeänä sosiaalisen median valtakaudella, jolloin tiedot hyvistä tuotteista ja mielenkiintoisista kaupoista voivat lähteä leviämään todella nopeasti. Kaikki maksutasot mahdollistavat ulkonäöltään yhtä näyttävän verkkokaupan rakentamisen, ja itse verkkokauppaohjelma on myös käytettävyydeltään sama jokaisella maksutasolla.

Pakettien ehkä isoimpana varsinaisiin ominaisuuksien liittyvänä erona voi pitää sitä, että halvin paketti ei sisällä mahdollisuutta lahjakortteihin. Se, miten tärkeitä lahjakortit ovat nettikaupan näkökulmasta riippuu luonnollisesti merkittävällä tavalla siitä, minkälaisia tuotteita yritys myy, joten kannattaa pohtia niiden merkittävyyttä ja saatavilla olemisen tärkeyttä oman verkkokaupan näkökulmasta.

Vaikka ominaisuudet ovatkin monelta osin samat, kannattaa pakettia valitessa kuitenkin kiinnittää huomioita Shopifyn listaamiin maksukuluihin. Mikäli on odotettavissa, että tulet tekemään kaupan kautta huomattavan paljon liiketoimintaa, saattaa sinäänsä kuukausimaksultaan kalliimpi paketti tulla halvemmaksi, koska se sisältää pienemmät maksukulut. Alle olevassa kuvassa on maksukuluja esitelty. Kuvan järjestys vasemmalta oikealle on: $29 paketti -> $79 paketti -> $299 paketti.

Arvostelua: Shopifyin plussia

Mikäli tarkoitus on tehdä kauppaa kansainvälisillä markkinoilla, vaikuttaa Shopify erityisen hyvältä valinnalta. Se tarjoaa nimittäin erittäin kattavan valikoiman maksutapoja verkkokaupan asiakkaille valittavaksi, ja lisäksi sen verkkokaupat ovat lähtökohtaisesti englanniksi - kaupan pystyy luonnollisesti kääntämään helposti suomeksi, vaikka ei omaisikaan aiempaa kokemusta mistään vastaavasta tai esimerkiksi tietäisi mitään "koodaamisesta". Oman kokemukseni mukaan Shopifyn asiakaspalvelu on myöskin poikkeuksellinen nopeata sekä ystävällistä ja osaavaa.

Plussaa Shopifyille voi myöskin antaa esimerkiksi sen kauttaaltaan varsin helposta käytettävyydestä sekä lukuisista vihjeistä ja muusta hyödyllisestä sisällöstä, joita kauppiaille on tarjolle. Lisäksi on vielä syytä mainita, että Shopifyn teemat ovat poikkeuksellisen moderneja sekä ainakin omasta mielestäni varsin tyylikkäitä. Luonnollisesti teemat ovat myöskin optimoituija erilaisille ruuduille, jolloin niitä voi käyttää sujuvasti kännyköillä, tableteilla, kannettavilla koneilla sekä myös pöytätietokoneilla. Shopifyin verkkokaupat myöskin sisältävät kaikki ne ominaisuudet, joita modernilla internetissä toimivalla kaupalla kuuluu olla menestyäkseen.

Hyvänä ominaisuutena Shopifyin kohdalla voi pitää myös sitä, että voit käyttää haluamaasi verkkotunnusta kauppaa varten, riippumatta siitä onko verkkotunnus varsinaisesti rekisteröitynä jossakin muualle. Suomalaisesta näkökulmasta on lisäksi hyvä huomata, että kaupan perustaja pystyy luonnollisesti käyttämään kauppaansa varten myös .fi-verkkotunnusta, eikä ole rajoitettu esimerkiksi vain .com-päätteeseen.

Vielä lopuksi positiivisena juttuna voi pitää myös sitä, että koska Shopify mahdollistaa verkokaupasta maksamisen kuukausiveloituksen kautta, ei kaupan perustaja joudu sitoutumaan pitkiin ja kalliisiin sopimuksiin, vaan voi helposti lopettaa jäsenyyden, jos se jostakin syystä on tarpeellista. Toisaalta, kuten mainittua, jos omaan ideaansa uskoo todella vahvasti kannattaa harkita sitä, että hyödyntää Shopifyin tarjoamia alennuksia, jotka ovat tarjolla jos maksaa etukäteen vuoden tai kaksi. Minkä tahansa tyyppisen veloituksen valitseekin, niin erittäin positiivisena asiana voi pitää sitä, että alustan käyttämisen aloittaminen ei vaadi minkäänlaista erillistä aloitusmaksua.

Arvostelua: Shopifyin miinuksia

Shopifyin kohdalla pienenä haasteena voi pitää sitä, että yritys ei selvästikään pidä Suomea sen tärkeimpänä markkina-alueena (toki varsin ymmärettävää ison kansainvälisen yrityksen kohdalla). Yrityksellä esimerkiksi kesti huomattavan kauan, että se sai suomalaisten suosiman Klarnan valikoimaansa, Shopifyin oma sivusto ei myöskään ole tällä hetkellä saatavilla suomeksi. Eräänä toisena esiin nostamisen arvoisena miinuksena Shopifyn kohdalla voi pitää sitä, että monet sen kauppateemat ovat erillismaksullisia, kertamaksu (maksullisista teemoista) on tätä kirjoittaessa $140-$180. Teemojen kohdalla voi toki toisaalta miettiä, että jos kauppaa pyörittää vaikka kahden vuoden ajan, niin tulee kuukausitasolla laskettuna hintaa vain noin 5€, mikä on pieni hinta siitä, että verkkokauppa miellyttää ulkoasulta itseä sekä asiakkaita. Teemoja Shopifyilla on tätä kirjoittaessa tarjolla yhteensä 61 kappaletta. Teemoista 10 kappaletta on ilmaisia ja 51 siis erikseen maksettavia. Teemat mahdollistavat sen, että ennen niiden ostamista voi kokeilla miltä oma verkkokauppa näyttäisi kyseistä teemaa käyttäen. Teemoista on myös tarjolla muiden käyttäjien kommentteja ja arvioita, sekä sanallisia että hymiöiden (posiitivinen ilme - neutraali ilme - negatiivinen ilme) muodossa annettuja.

Lopputulos: 4.5/5 tähteä (suomalaisesta näkökulmasta).

Omien Shopify-kokemusteni perusteella sekä sen perusteella, mitä tiedän muista verkkokauppa-alustoista ja siitä minkälaisia Shopify kokemuksia muilla on, nostan yrityksen alustan tämän hetken parhaaksi ohjelmaksi verkkokaupan luomiseen. Erityisen vahvasti suosittelen Shopifyita niille suomalaisille verkkokauppiaille, jotka ovat päättäneet panostaa kunnolla ulkomaisiin markkinoihin - vaikka sitten osittain suomen markkinoiden kustannuksella. Mutta vaikka aikoisitkin keskittyä myymään suomalaisille asiakkaille, kannattaa Shopifyihin mielestäni tutustua, jos ei muusta syystä, niin ainakin että saat vertailukohtaa kun valitset verkkokauppaohjelmaa.

Kiinnostuitko Shopifysta?

Shopify tarjoaa uusille asiakkaille 14-päivän ilmaisen kokeilujakson ja sen jälkeen vaihtoehtoja kaupan perustamiseksi alkaen tasosta $29/kuukausi.

Tätä arvostelua ja esittelyä on päivitetty viimeksi 30.11.2017.

About the Author Atte

Moi!

Tykkään auttaa ihmisiä ryhtymään nettikauppiaiksi ja menestymään siinä. Toiveenani on, että ajan mittaan tästä sivustosta kasvaa hyvä resurssi verkkokaupan perustamisesta ja ylläpitämisestä kiinnostuneille. Toivottavasti sisältö on hyödyllistä!