Minkälaiset pikavippipalvelut ovat vaikeuksissa, jos lainsäädäntö kiristyy

Eduskunnasta on kuulunut viimeisen reilun kuukauden aikana kaksi eri uutista, jotka todennäköisesti säikäyttivät monet pikavippiyrityksiä pitävät henkilöt. Ensin tuli uutinen, että korkokattoa ollaan kiristämässä niin, että se ulottuu myös yli 2000€ luottoihin ja sitten tuli uutinen, että pikavipeille suunnitellaan markkinointikieltoa. Ensimmäinen uutinen oli varmaankin tavallaan varsin odotettu, mutta toinen sen sijaan saattoi olla huomattavasti isompi yllätys. Vaikka edelleen on hieman epäselvää se, miten lait näiden kahden eri asian tapauksessa tullaan tarkalleen säätämään, niin on varmaankin nyt hyvä aika spekuloida hieman sillä, minkä tyyppiset pikavippipalvelut todennäköisesti kohtaavat eniten haasteita, jos molemmat lait astuvat voimaan.

Uudet (mahdolliset) pikavippilait tulevat todennäköisesti vaikuttamaan näin:

1: Täysin uusien palvelujen lanseeraaminen muuttuu hyvin vaikeaksi

Monet ihmiset rakastavat uusia pikavippejä, koska niiden perustajien on monesti pakko tarjota hyviä tarjouksia (esim. korotonta maksuaikaa), jotta ne pystyisivät rakentamaan asiakaskuntaa. Mikäli uusi markkinointikielto astuu voimaan niin on perusteltua olettaa, että uusia pikavippejä ei enää tulla käytännössä ollenkaan perustamaan. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että viestiä uudesta perustetusta palvelusta ei oikein voi saada potentiaalisten asiakkaiden korviin, muuten kuin markkinoimalla, ja tämän mahdollisuuden markkinointikielto poistaa.

2: Alasta tulee vielä vahvemmin muutaman ison yrityksen pelikenttä

Jo nyt on käytännössä niin, että muutama iso pikavippiyritys lähes tulkoon dominoi markkinoita. Nämä ovat niitä yrityksiä, jotka ovat pystyneet rakentamaan uskollisen asiakaskunnan ja ovat voineet jatkuvasti panostaa toimintansa kehittämiseen. Ja itse asiassa ala on huomattavasti enemmän keskittynyt jo nyt kuin monet tietävät: esimerkiksi Vippi-palvelu, Limiitti ja Saldo ovat kaikki osaa samaa yritystä. Mikäli markkinointikielto astuu voimaan, niin eivät kasvuhaluiset pienemmät yritykset enää oikein voi järkevästi toteuttaa kasvuponnistuksia, ja seurauksena on todennäköisesti pitkällä aikavälillä se, että ne joko lopettavat toimintansa tai sitten myyvät yrityksen isommalle toimialle. Tähän keskittymiseen tulee vaikuttamaan myös se, että niiden skaalaetujen ansiosta isommat pikavippiyritykset pystyvät toimimaan pienemmillä (korko)katteilla kuin pienet yritykset – ja korkokattohan siis luonnollisesti leikkaa pikavippiyritysten katetta.

3: Suuriin korkoihin nojaavat yritykset tulevat olemaan vaikeuksissa

Pikavippimarkkinoilla on niitä yrityksiä, jotka perivät hillitympiä korkoja ja näin pyrkivät saamaan paljon asiakkaita, ja sitten on niitä, jotka perivät, niin isoja korkoja ettei niiden tarvitse murehtia aivan valtavasti asiakkaiden määrästä. Jos ja kun uusi korkokatto astuu voimaan, niin nämä korkeisiin korkoihin toimintansa perustava yritykset tulevat olemaan suurissa vaikeuksissa.

Tässä hieman spekulointia tulevasta, voi toki olla, etteivät nämä näkemykset toteudu, mutta niiden totaalinen väärin meneminen olisi melko yllättävää.

About the Author Atte

Hi! My name is Atte and I love e-commerce. Thus this website that focuses on e-commerce platforms, marketing online stores and other related things.

follow me on: