Lainaa heti tilille - näin se onnistuu!

Netissä on paljon paikkoja, joiden kautta voi hakea lainaa. Näiden välillä on kuitenkin hämmentävän paljon eroa siinä, miten nopeasti niiltä saa lainan tilille. Tässä alla siis vain ne paikat lyhyesti esiteltynä, joiden kautta lainaa voi saada aidosti heti tilille. Ihan aluksi vaan supernopea lista tärkeimpine faktoineen ja sen jälkeen enemmän käsittelyä joistakin eri paikoista.

Laina / pikavippi heti tilille näiltä:

Ferratum - 1€ - 2000€ lainaa heti

Ferratumilla saa avattua nopeasti 2000 euron joustoluoton, jonka kautta saa nostetta lainaa alkaen 1 eurosta. Lainaa voi saada, jos ikää on ainakin 21 vuotta ja lainan todellinen vuosikorko voi olla maksimissaan 216,20%. Ferratumilta saa kuitenkin juuri nyt ensimmäisen lainan 30 päivän ajaksi 0% korolla.

Euroloan - erittäin nopea laina 500 euroon asti, lainaa jopa 10 000€

Euroloania voi suositella erityisesti niihin tilanteisiin, kun lainaa haluaa enintään 500 euroa ja hakijalla on tili Nordeassa tai OP:ssa. Euroloan nimittäin kertoo pystyvänsä maksamaan lainan useimmiten heti vain noihin pankkeihin ja lisäksi enintään 500 euron lainaa on erittäin nopeata hakea. Vaikka korkeintaan 500 euron laina onkin hyvä valinta silloin, jos lainan saamisen nopeus on tärkeintä, niin voi Euroloanilta saada jopa 10 000 euron lainan varsin nopeasti.


 Lainaa voi saada Euroloanilta, jos on ikää ainakin 20 vuotta ja lainojen todellinen suurin vuosikorko on pikavipeiksi melko hillityt noin 50%.

Limiitti - lainaa nopeasti 100€ - 2000€

Limiitin kautta lainaa voi hakea jo 18 vuotiaana ja lainaa voi saada enintään 2000 euroa. Todelliset vuosikorot voivat täällä olla pahimmillaan 131,66%. HUOM: Tämä on osa samaa firmaa kuin Vippi, Saldo & Laina (.com), joten jos sinulla on jo laina jostakin noista paikoista, niin et voi saada lainaa täältä.

Credigo - 100€ - 2500€ rahaa nopeasti

Credigolta saa lainapäätöksen normaalisti erittäin nopeasti ja lainalle voi ottaa poikkeuksellisen pitkän laina-ajan (summasta riippuen jopa 5 vuotta). Myös vuosikorot ovat täällä pikavipeiksi varsin hyvät: alle 50%. Huonona puolena on sitten se, että ilmeisesti lainaa ei voi saada sunnuntaina, koska Credigon asiakaspalvelu on silloin suljettu ja sivustolla kerrotaan, että lainhakemuksia käsitellään Credigon aukioloaikoina. Lainaa täältä voi saada, jos ikää on ainakin 20 vuotta.

Ekstraluotto - hyvät mahdollisuudet saada lainaa

Jos tuntuu siltä, että on vaikea saada positiivista lainapäätöstä, niin kannattaa vielä ainakin Ekstraluottoa koittaa. Täältä nimittäin tunnutaan myöntävän aika monille vähintään 21 vuotiaalle lainaa. Lainaa täältä saada 10€ - 2100€ ja lainojen todellinen vuosikorko voi olla jopa yli 700%, eli todella kova, mutta jos lainan maksaa kokonaan pois ensimmäistä eräpäivää varten, niin joutuu lainasta maksamaan vain 19% nostopalkkion itse lainasumman päälle. Ekstraluottoa tarjoaa sama firma kuin lainaa Suomilimiitin ja Eurolimiitin kautta, eli jos niiltä on jo lainaa, niin todennäköisesti sitä ei täältä voi saada.

Blue Finance - koroton 100€ - 300€ pikavippi heti

Blue Financelta voi saada uutena asiakkaana heti tilille 100€ - 300€ pikavipin ilman korkoja. Tämän pikavipin voi saada, jos ikää on ainakin 18 vuotta. Lisäksi palvelussa on tarjolla myös joustoluotto, jonka lainaraja on 2000 euroa ja todellinen vuosikorko voi olla yli 250%.

Creditstar - lainaa nopeasti 50€- 2000€

Creditstarilta voi saada jo 18 vuotiaasta alkaen kooltaan 50€ - 2000€ pikavipin melko nopeasti. "Melko nopeasti" siksi, että täällä pitää täyttää muita tällä sivulla esiteltyjä paikkoja pidempi lainahakemus, mutta lainan kyllä pitäisi siirtyä yleensä todella nopeasti hakijan tilille. Korot täällä alkavat vähän yli 70% todellisesta vuosikorosta ja ovat enintään noin 120%. Korot ovat yhteydessä nostettuun lainasummaan ja laina-aikaan.

Risicum - jopa 5000€ laina nopeasti

Risicum myöntää joustoluottoja, joiden lainaraja on 2050€ - 5000€ ja lisäksi yritykseltä voi saada kooltaan 500€, 750€ tai 1000€ kertalainan. Lainaa täältä voi saada, jos ikää on ainakin 20 vuotta. Mutta luultavasti lainaa ei voi saada, jos on jo laina toiselta saman firman lainapaikalta (näitä on ainakin Laina.fi tai OK Money). Risicumin korot ovat netistä haettaviksi lainoiksi melko matalat.

Risicumilta haettavan kertalainan todellinen vuosikorko on korkeintaan 49,80% ja joustolainan todellinen vuosikorko korkeintaan 77,16%.

Ainalaina - 50€ alkaen aina 2000€ asti lainaa

Ainalainalta voi hakea 2000 euron lainarajan, jonka puitteissa voi hakea lainaa 50 eurosta alkaen. Täältäkin pitäisi saada lähtökohtaisesti laina käytännössä heti (sivuilla puhutaan, että lainapäätöksen saa usein alle minuutissa ja laina siirtyy normaalisti noin puolen tunnin sisällä). Lainaa täältä voi saada, jos ikää on ainakin 21 vuotta.

Ainalainan todelliset vuosikorot voivat olla jopa yli 390%, eli tämä ei välttämättä ole hyvä vaihtoehto silloin, jos tarvitsee lainaa pitkäksi aikaa.

Yllä olevat korkoihin liittyvät tiedot palveluiden nettisivuilta, tarkista aina viimeisimmät faktat ennen lainan hakemista.

Nopein laina 2018

https://online.adservicemedia.dk/cgi-bin/click.pl?pid=20723&cid=1154

Ferratum on oman kokemukseni perusteella netin nopein laina ja siltä voi kokemuksen pohjalta saada niin lähelle lainaa heti tilille kuin vain voi. Täällä hakemukseni nimittäin käsiteltiin parissa minuutissa ja laina oli tilillä 10 minuutin sisällä siitä, kun aloitin lainan hakemisen. Tämän palvelun kautta lainaa saa otettua 1 eurosta aina 2000 euroon asti, eli täältä on mahdollista saada myös erittäin pieni laina heti tilille. Tämän palvelun ikäraja on 21 vuotta ja lainaa voi hakea kätevästi pankkitunnuksilla ja lyhyellä nettihakemuksella.

Mistä lainaa, jos ikää on alle 21 vuotta? Alampana tällä sivulla on esitelty näihin tilanteisiin sopivia vaihtoehtoja.

Uusi lainaa ottava henkilö saa nyt Ferratumilta korottoman lainan 30 päivän ajaksi. Lisäksi, kun lainaa nostaa ensimmäisen kerran niin saa sen myös ilman nostokuluja. Tämä jälkimmäinen osa on siinä mielessä hyvä pitää mukana ajatuksissa, että jatkossa nostojen normaali nostokulu on 7,5%. Eli täältä ei välttämättä kannatta tehdä mitään pientä "koenostoa" palvelua testatakseen, jos kuitenkin aikaa hetken päästä nostaa huomattavasti enemmän lainaa.

Ferratumilta otettua lainaa voi maksaa takaisin erissä tai sitten sen voi maksaa kokonaan kerralla pois. Osamaksulla maksaessa on minimierä 10% avoinna olevasta lainasta, mutta kuitenkin vähintään 100 euroa. Jos lainan haluaa maksaa helpoiten kokonaisuudessa pois, niin voi sen tehdä palvelun nettisivujen kautta kirjautumalle sisään omalle tilille. Osamaksun suhteen on täällä hyvä olla tietoinen siitä, että koska Ferratumin pikavipin korot ovat varsin suuret, niin jos lainaa lyhentää 10% minimillä, niin ei avoinna oleva lainasumma pienen kovin paljoa kuukaudessa.

Ferratumilta lainaa se heti muihin suomalaisiin pankkeihin paitsi Ålandsbankeniin (katso täältä vaihtoehto nopealle lainalle) ja S-pankkiin (katso tuolta, mistä pikavippi heti s-pankkiin), jos et tarvitse lainaa kumpaankaan noista, niin hae nyt lainaa Ferratumilta.

Näin haet Ferratumin lainaa ja saat sen heti tilillesi - ensimmäisen noston jälkeen myös 24/7

Miksi Ferratum on niin paljon nopeampi kuin monet sen kilpailijat?

Oma käsitykseni on se, että Ferratum on rakentanut jonkunlaisen oman systeemin, millä se käsittelee lainahakemukset täysin tai lähes automaattisesti. Tämä luonnollisesti mahdollistaa käytännössä heti tapahtuvan lainapäätöksen.

Ferratumilta saat lainaa 24/7 vuoden jokaisena päivänä:

Koska Ferratumin systeemi on siis kaiketi automatisoitu, niin pystyy se käsittelemään lainahakemuksia taukoamatta ja sen se toden totta tekee, voit nimittäin saada tästä paikasta lainapäätöksen heti 24h vuoden jokaisena päivänä. Mutta on syystä olla tietoinen siitä, että ensimmäistä otettua lainaa ei voida maksaa hakijalle heti aikavälillä 23:00 - 07:00, joten jos haet lainaa tuolla välillä, niin maksetaan se aamulla. Tulevat nostot kyllä siirtyvät sitten tuollakin aikavälillä. Tuo rajoitus johtuu laista ja koskee siis kaikkia pikavippejä tarjoavia yhtiöitä.

Ferratumin korot:

Ferratumin lainojen suurin todellinen vuosikorko voi olla 216,20%. Tämä on pikavipiksikin melko kova.

Erityistä huomioitavaa, jos haet Ferratumilta pientä lainaa:

Ferratumilta voi siis nostaa lainaa alkaen 1€. Palvelun nettisivujen kautta saa kuitenkin helposti käsityksen siitä, että lainan koko on aina 2000 euroa. Tämä 2000 euron summa viittaa kuitenkin ainoastaan siihen lainarajaan, mikä hakijalle myönnetään. Alempana tällä sivulla käsitellään sitä, miksi lainapalvelut myöntävät mielellään vähintään näin ison rajan. Hae nyt lainaa Ferratumilta.

Lainaa erittäin nopeasti enintään 500€ ja nopeasti jopa 10 000€

Myös Euroloan on hyvä valinta silloin, jos tarvitsee lainaa heti. Erityisen vahvasti Euroloania voi suositella silloin, jos lainaa tarvitsee korkeintaan 500 euroa, sillä enintään tuon kokoisille lainoille on lyhennetty lainahakemus. Euroloanilta saa kuitenkin myös jopa 10 000 euron lainoista lainapäätöksen heti, kunhan on valmis täyttämään hieman pidemmän hakemuksen. Euroloanin lainojen todelliset vuosikorot ovat välillä 4,9% - 50%. Nämä ovat pikalainoiksi varsin ja todella halpoja korkoja. Euroloanilta saa lainaa, jos ikää on ainakin 20 vuotta. Hae nyt lainaa Euroloanilta.

Euroloanin tapauksessa on hyvää tiedostaa, että lainaa ei saa heti jokaiseen pankkiin ja lisäksi rahojen heti saamisesta joutuu maksamaan erikseen. Koska Euroloanin korot ovat kuitenkin huomattavasti kilpailjoita matalammat, niin ei tämä tavallaan ole valtava ongelma. Hae nyt lainaa Euroloanilta.

Ekstraluotto - lainaa muutamissa minuuteissa

Ekstraluotolla lainaajalle avataan 2100 euron lainarajalla joustoluotto. Tuon joustoluoton kautta voi sitten nostaa haluamansa summan rahaa tilille. Ekstraluoton sivujen mukaan (kuva alla) lainapäätöksen saa muutamassa minuuteissa ja samoin rahat siirretään muutamassa minuutissa lähes kaikkiin pankkeihin.

Näin Ekstraluoton sivuilla kerrotaan lainan saamisen nopeudesta

Lainaa Ekstraluotolta saa, jos ikää on ainakin 21 vuotta. Ekstraluotolla joutuu maksamaan vain nostopalkkion (19%), jos nostetun lainan maksaa kokonaisuudessaan takaisin ensimmäisenä eräpäivänä. Tämän jälkeen korot voivatkin olla jopa pikavipeiksi varsin kovia. Eli tämä on hyvä valinta erityisesti lyhytaikaiseen rahantarpeeseen. Hae nyt lainaa Ekstraluotolta.

Blue Finance - pikavippiä ja joustoluottoa heti

Blue Financen kautta voi hakea kooltaan 100€ - 700€ kokoisen pikavipin tai joustoluoton, jonka luottoraja on 2000 euroa. Pikavippiä on koroiltaan huomattavasti matalampi ja ensimmäisen pikavipin (100€ - 300€) saa jopa ilman korkoja. Joustoluoton etuna taas ovat isommat lainasummat. Blue Financelta voi lainaa saada jo 18 vuotiaana. 

Blue Financen nettisivujen mukaan lainapäätöksen saa 3 minuutissa ja lainan heti tilille. Erittäin nopeaa siis. Hae nyt lainaa Blue Financelta.

Credigo - lainaa heti, mutta paljon aikaa takaisin maksamiseen

Credigon kautta voi hakea kooltaan 100€ - 2500€ lainaa. Jos lainaa ottaa 100€ - 400€, niin pistetään takaisin maksun maksuajaksi "väkisin" 6 kuukautta ja jos lainaa ottaa yli 400€, niin saa laina-ajan valita väliltä 1 - 5 vuotta. Credigon lainojen korot ovat pikavipeiksi melko halvat, sillä ne ovat kaikilla summilla alle 50%. Tämäkin toki kerryttää euroissa mitaten melko paljon korkoja, jos lainan ottaa vaikka 5 vuodeksi, sillä esimerkiksi 1000 euron lainan 5 vuoden maksuajalla johtaa siihen, että takaisin pitää maksaa yhteensä 2340€ (39€ * 60 kuukautta, maksuerän koko Credigon nettisivuilta). Credigolta saa lainapäätöksen yleensä heti ja rahat normaalisti todella nopeasti tilille. Tarkemmat tiedot kuvassa alla. 

Kuvassa mainittu Credigon asiakaspalvelu on sen nettisivujen mukaan auki arkisin 09:00 - 20:00 ja lauantaisin 10:00 - 18:00. Sunnuntaisin sen taas kerrotaan olevan suljettu, jos lainaa haluaa saada nopeasti noiden aikojen ulkopuoella, niin kannattaa siis todennäköisesti valita jokin muu tämän sivun vaihtoehto. Hae nyt lainaa Credigolta.

Limiitti -100e - 2000e laina heti tilille

Limiitti tuntuu olevan erityisen helppo paikka hakea lainaa. Lainahakemuksesta on täällä selvästi haluttu tehdä todella hakijaystävällinen ja lisäksi lainasta saa lainapäätöksen heti. Lainaa tästä paikasta saa nostettua 100 - 2000 euroa, mutta monesti uusien asiakkaiden lainarajaksi on asetettu 500 euroa. Tässä palvelussa on etusivulla valikko, josta pitää valita haluttu lainasumma, mutta tästä ei kannatta hämääntyä liikaa. Vaikka valikosta saisikin helposti kuvan, että Limiitiltä otetaan yksi yksittäinen pikavippi, niin toimii laina täällä kuitenkin käytännössä joustoluoton tavoin, eli voit nostaa lainaa rajaasi asti (joka on siis 500 euroa tai 2000 euroa).

Lainaa täältä voi saada, jos ikää on ainakin 18 vuotta. Mutta, jos on avoin laina toisesta tämän firman lainapaikasta (näitä on ainakin Saldo ja Vippi) niin ei täältä voi saada lainaa. Lainojen todelliset vuosikorot ovat täällä 49,77% - 131,66%.

Näin Limiitti-palvelun nettisivuilla kerrotaan lainan saamisen nopeudesta. Tuossa on kuvassa tärkeä pointti siitä, että ensimmäistä lainaa ei voida siirtää heti yöllä tilille. Hae nyt lainaa Limiitiltä.

Varavaihtoehto: laina ja pikavippi melko nopeasti - Creditstar

CreditStar ei vaikuta olevan ihan yhtä nopea paikka saada lainaa kuin ylemmät vaihtoehdot, mutta halusin liittää tämän tänne loppuun, sillä täältä tuntuu olevan varsin hyvät mahdollisuudet saada lainaa eivätkä kovin monet välttämättä tunne tätä paikkaa. Lisäksi lainaa myönnetään täältä jo 18 vuotiaista alkaen, eli lainaa voivat saada varsin monet. Lainaa Creditstarin kautta voi hakea 50€ - 2000€, ja täälläkin käytetään luottotiliä, jonka kautta voi myös halutessaan nostaa lisää lainaa. 

Lainojen vuosikorot tuntuvat täällä olevan sidottuja ennen kaikkea laina-aikaan (30 päivää - 12 kuukautta), ja vuosikorot vaihtelevat lainalaskurin mukaan välillä noin 70% - noin 120%. Pienin vuosikorko näytti olevan 4 kuukauden lainoilla ja pisin 1 kuukauden ja 12 kuukauden lainoilla. Nämä tiedot kannattaa toki vielä tarkistaa ennen lainan nostamista.

Kuten ylempänä vihjattua, niin täällä joutuu näkemään aavistuksen enemmän vaivaa lainahakemuksen täyttämiseen, mutta hakemus ei näyttänyt mitenkään mahdottomalta.

Creditstarin mukaan sillä on tili "yleisimmin käytetyissä pankeissa", mutta valitettavasti mitään listaa pankeista ei sen nettisivuilla näyttänyt olevan, eli tässä mielessä rahansiirtojen nopeuden suhteen on hieman epävarmuutta. Creditstarin mukaan kuitenkin lainan saa yleensä noin 15 minuutin päästä tilille. Hae nyt lainaa Creditstarilta.

Miksi niin monien lainapalveluiden lainaraja on 2000 euroa tai enemmän

Jos ihmettelet, miksi niin monet pikavippifirmat pitävät lainatilinsä luottorajana - eli siis sinä summana, minkä verran lainaa voi enintään ottaa, kun lainamahdollisuus on myönnetty -vähintään 2000 euroa (eivätkä koskaan esimerkiksi 1000 euroa tai 1500 euroa), niin tämä juontaa pikavippeihin liittyvästä lainsäädännöstä. Laissa on nimittäin säädetty, että jos luottoraja on alle 2000 euroa, niin ei lainasta saa pyytää korkoa yli 50% + viitekorko. Toisin sanoen, kun lainapalvelut avaavat uudelle asiakkaalle vähintään 2000 euron luottotilin, niin voivat ne veloittaa suurempaa korkoa lainoistaan.

Onkin siis hyvä huomata, että vaikka pieniä pikavippejä voi ottaa monesta paikasta, niin todella usein myös näissä avataan tästä syystä asiakkaalle samalla 2000 euron lainaraja. Tämä on myös yksi iso syy siihen, miksi jopa pienistä pikavipeistä voi saada yllättävän helposti hylätyn lainapäätöksen.

Mielenkiintoista kyllä vaikuttaa siltä, että pikavippien korkokattoa ollaan lähitulevaisuudessa kiristämässä niin, että se ulottuu myös noihin vähintään 2000 euron lainarajoihin. Periaatteessa siis voi tulevaisuudessa olla mahdollista saada pikavippiä paljon matalammalla korolla, mutta sekin on mahdollista, että jotkut pikavippejä myöntävät tahot vain lopettavat lainojen tarjonnan. Tai siirtyvät toisen tyyppisiin tuotteisiin, kuten isompiin pitkän maksuajan kulutusluottoihin.

Pikavipin, joustoluoton, kulutusluoton ja lainan eroista

Jos on selannut netin kautta lainoja tarjoavia tahoja niin on ehkä törmännyt todella monenlaisiin termeihin, joilla he kutsuvat tarjontaansa. On niitä tahoja, jotka käyttävät perinteistä "pikavippi"-ilmaisua, sitten jotkut puhuvat yksinkertaisesti "lainoista", sitten puolestaan monet puhuvat "joustoluotoista" ja vielä jotkut "kulutusluotoista". Vaikka näillä eri lainamuodoilla onkin monia yhtäläisyyksiä, niin on niillä myös monesti jonkun verran eroja. Näistä eroista seuraavaksi.

Laina - tämän voi nähdä olevan ikään kuin yleistermi, jolla voidaan kuvata kaikkia mahdollisia tapoja saada rahaa lainaksi. Se siis kattaa sisälleen pikavipit, kulutusluotot ja joustoluotot.

Pikavippi - pikavippi viittaa nopeasti ja helposti internetin kautta saatavaan lainaan. Perinteisesti pikavipin on ajateltu olevan varsin pieni. Monet varmaan esimerkiksi ajattelevat pikavipin rajan olevan 100 euroa. Tätä nykyä on kuitenkin niin, että netistä vaikuttaa löytyvän ainakin yksi paikka, mikä kutsuu jopa 2500€ lainaa pikavipiksi. Pikavippi ymmärretään monesti luonteeltaan kertalainaksi, siis lainaksi joka saadaan kokonaisuudessa kerralla ja sitten se pitää maksaa kokonaan pois ennen kuin voi hakea uutta lainaa, sen myöntäneeltä taholta.

Pikavipin etu on monesti se, että sen saa erittäin nopeasti pankkitilille ja lisäksi se on monesti sopivan pieni arkipäivän hankintoja varten. Olisihan hölmöä ottaa vaikka 2000€ kulutusluotto, jos tavoitteena on vain ostaa ruokaa kaupasta. Lisäksi pikavipeille on hyvää se, että ne voi monesti maksaa nopeasti takaisin, eli niiden kohdalla ei tarvitse sitoutua pitkään maksuaikaan. Pitkä maksuaikahan tietysti kerryttää helposti todella paljon korkoja. Pikavippien huono puoli on se, että vaikka ne eivät monesti euromääräisesti kerkeä kerryttämään paljon korkoja, niin ovat niiden vuosikorot monesti erittäin suuria (helposti yli 50%). Tämä voi olla suuri ongelma, jos pikavippejä ottaa jatkuvasti lisää ja näin ollen myös korkoja joutuu maksamaan koko ajan.

Kulutusluotto - kulutusluottoja voi nähdä olevan kahden tyyppisiä. On ensinäkin niitä, jotka ovat vain ikään kuin todella isoja pikavippejä ja sitten niitä, joiden hakeminen vaatii enemmän vaivaa kuin pikavippien. Kulutusluottojen on perinteisesti ajateltu olevan hyvä vaihtoehto silloin, jos on tarkoitus ostaa yksi isompi hankinta, vaikka esimerkiksi huonekaluja.

Sen lisäksi, että kulutusluoton etu on se, että sen kautta voi saada paljon lainaa, niin on sen hyvä puoli myös se, että sen kautta saa monesti selkeän maksuohjelman. Maksuohjelma voi toimia, vaikka niin, että kulutusluoton maksuajaksi otetaan 3 vuotta ja sitten tämän 3 vuoden ajan lainaa pitää lyhentää joka kuukausi sovitulla summalla. Esimerkiksi seuraavaksi esiteltävä joustoluotto ei yleensä ole näin selkeä maksuohjelman suhteen. Toisaalta taas sitten kulutusluoton huono puoli on se, että kun siinä sitoudutaan tällä tavoin pitkään maksuohjelmaan, niin aiheuttaa se monesti euroissa mitaten paljon korkokuluja. Kulutusluoton vuosikorot ovat kuitenkin monesti pienemmät kuin muiden heti saatavien lainojen vuosikorot, mutta kuitenkinhan lopulta vain euroissa maksettavilla kuluilla on oikeastaan merkitystä.

Joustoluotto - joustoluotto on vähän kuin luottokortti. Joustoluotto toimii sillä logiikalla, että lainaa etsivä henkilö avaa lainatilin paikkaan, joka tarjoaa joustoluottoja ja hänelle myönnetään siellä tietty lainaja (monesti 2000€) ja tätä lainarajaa saa sitten nostaa omalle pankkitilillensä siihen asti, että lainaraja on täynnä. Ja aivan kuten luottokortin laskua niin myös joustoluoton lainasaldoa pitää lyhentää, ja tietenkin kun lainasaldoa lyhentää, niin avautuu mahdollisuus nostaa jälleen lisää joustoluottoa. Vaikuttaa siltä, että tällä hetkellä isoin osa internetin kautta heti saatavista lainoista toimii tällä joustoluotto-periaatteella.

Joustoluoton hyvänä puolena voi pitää juuri tätä helppoutta (ja "joustavuutta): lainaa voi ottaa helposti silloin, kun sitä tarvitsee ja vain sen verran kuin sitä tarvitsee. Toisaalta taas sitten huono asia on esimerkiksi se, että joustoluoton korot ovat usein melko korkeat. Lisäksi huonoa voi olla se, että koska joustoluotolla ei monesti ole selkeää maksuohjelmaan, vaan ainoastaan minimilyhennykset joilla sitä pitää lyhentää, niin on monilla tapana antaa lainan "roikkua" avoimena, jolloin joustoluotto aiheuttaa varsin paljon korkokustannuksia. Näitä korkokustannuksia lisää vielä se, että joustoluoton korot ovat monesti varsin suuria.

Mikä lainamuoto sopii sinulle parhaiten?

Tässä osiossa pyritään muutaman tyypilliseen tilanteen kautta avaamaan sitä, minkä tyyppistä lainaa kannattaa mahdollisesti hankkia.

Tarvitsetko lainaa vain pienen summan? Mikäli lainaa tarvitsee enintään pari sataa euroa, niin on pikavippi todennäköisesti sen selkeyden ansiosta paras vaihtoehto. Pikavipin ottaminen on myös tavallaan pienemmän riskin vaihtoehto, sillä esimerkiksi joustoluottoon verrattuna sen kohdalla ei todennäköisesti tule yhtä helposti houkutusta hakea uutta lainaa. Tämähän on tärkeätä, jos on yhtään huolissaan siitä, että saattaisi ajautua velkakierteeseen. Yleiselläkin tasolla on syytä olla tietoinen velkakierteen riskistä, kun hakee nopeasti internetin kautta saatavaa lainaa.

Pystytkö maksamaan lainan nopeasti takaisin? Meillä kaikilla on hieman eri rahatilanteita ja vaikka monilla pieni laina summa ja lainan nopeasti takaisin maksaminen menevät käsi kädessä, niin ei näin välttämättä ole. Joten jos pystyt maksamaan ison lainan takaisin nopeasti, niin voi tässäkin tapauksessa pikavippi olla paras vaihtoehto. Kuten aiemmin käsiteltyä niin esimerkiksi kulutusluotollahan on yleensä pitkä maksuaikataulu ja tämän aiheuttamia korkojahan on täysin turha maksaa, jos vähemmälläkin selviäisi.

Onko tarkka rahan tarve vielä epäselvä / saatatko tarvita joustavasti lisää lainaa? Joustoluotto on yleensä juuri tämän tyyppisissä tilanteissa loistava vaihtoehto. Joustoluoton kohdalla on tosin hyvä huomata se, että jotkut pikavippejä myöntävät tahot antavat ensimmäinen joustoluottotililtä tehtävän noston ilman nostokuluja, joten sitä ei välttämättä kannata tehdä, että niin sanotusti avaa lainatilin vaikka 10€ nostolla ja sitten heti lähitulevaisuudessa nostaa 1000€ lisää.

Tarvitsetko lainalle paljon maksuaikaa? Näissä tilanteissa kulutusluotto on todennäköisesti paras vaihtoehto. Sen lisäksi, että kulutusluotolle saa selkeän pitkän aikavälin maksuohjelman, niin on sen korko myös monissa tapauksissa joustoluottoa pienempi. On siis vähintäänkin todella usein järkevämpää ottaa heti kulutusluotto vaikka 3 vuoden ajaksi kuin maksaa joustoluottoa pois samat 3 vuotta - tai enemmän, koska kyseisestä lainasta ei selviä yhtä nopeasti.

Tarvitsetko melko ison lainan nopeasti? Jos lainaa tarvitsee 5000€ - 10000€ heti tilille, niin on käytännössä ainoa vaihtoehto kulutusluotto. Pikavippipalveluista saatavien joustoluottojen rajat ovat nimittäin yleensä korkeintaan 2000 / 3000€ ja ihan suurimmillaankin 5000€. Tässä tapauksessa siis ainoa vaihtoehto voi olla kulutusluotto, vaikka se ei muuten olisikaan miellyttävä tapa ottaa lainaa.

On hyvä huomata, että tässä tehdyt suositukset ovat yleistyksiä, eivätkä ne välttämättä päde läheskään kaikissa tilanteissa.

Vaikka yllä esitelty lainasivusto onkin loistava paikka niille, jotka haluavat rahaa nopeasti tilille, niin on olemassa myös muutama muu paikka, josta lainat siirtyvät käytännössä heti omalle pankkitilille. Näistä kaksi seuraavaksi esittelyssä.

Kysmyksiä ja vastauksia pikalainoista

Miten pikavippi voidaan maksaa saman tien tilille?

Jos on sattunut hakemaan pankista lainaa, niin on ehkä tottunut siihen ettei niiltä ole toivoakaan saada rahaa kovin nopeasti omalle tilille. Joku voikin siis ihmetellä, miksi tämä ei päde pikavippien kohdalla. No ensimmäinen syy on tietenkin se, että pikalainoja tarjoavat yritykset käyttävät huomattavasti nopeutettua käsittelyä lainoille. Usein tämä käsittely tehdään vielä automaattisesti tietokoneella. Yksikään ihminen ei siis näissä tapauksissa selaa läpi hakemustasi ennen sen hyväksymistä, etkä joudu lähettemään mitään liitteitä, eli saat siis lainaa ilman liitteitä, niin oudolta kuin se voisikin äkkiseltään vaikuttaa. 

Toinen syy on se, että koko prosessi on virtaviivaistettu äärimmilleen - kaikki ylimääräinen byrokratia on karsittu pois, näin on vaikka tämä ehkä lisääkin hieman riskiä yrityksen näkökulmasta lainan myöntämiseen. Näin tapahtuu tietysti koska yritykset ymmärtävät, että lainan nopeasti maksaminen on niiden tärkein kilpailuetu taistelussa perinteisiä rahoitusta myöntäviä tahoja kohtaan. Eihän kukaan tietenkään ottaisi pikavippiä korkeammalla korolla, jos rahaa saisi yhtä äkkiä omasta pankista.

Mitä "heti" tarkoittaa pikalainojen kohdalla?

Heti on jossain määrin joustava käsite, joillekkin se voi tarkoittaa kymmentä sekunttia ja toisille puolta tuntia. Pikalainan kohdalla "heti" sanalle voisi hyvänä rajana pitää kymmentä minuuttia siitä, kun pikalainahakemus on hyväksytty. Todennäköisesti tämä on siinä määrin sopiva aika, että todella harvoin rahan tarve on alle kymmenestä minuutista kiinni.

Mitä riskejä nopeasti lainaamiseen sisältyy?

Lainan ottaminen nopeaan tahtiin on tietyllä tavalla yhtä turvallista kuin hiljaisempi kuin ottaminen. Esimerkiksi pikalainojen kohdalla ehdot ovat useimmissa tapauksissa samat, riippumatta siitä, miten nopeasti lainaa ottaa. Nopeaan lainaamiseen liittyy kuitenkin psykologisia riskejä ja lainoja tarjoavat tahot myös osaavat kätevästi (tai ovelasti) hyödyntää sitä, että ihmiset tarvitset rahaa nopeasti. Ilmeisin riski on se, että kun lainaa haluaa nopeasti, niin ei tule ajatelleeksi kaikkia lainaan liittyviä riskitekijöitä ja esimerkiksi sitä, miten paljon lainasta oikeasti pitää maksaa takaisin jossain vaiheessa. Voi ikään kuin ajautua ajatusmallin, jossa ajattelee, että koska rahaa saa nopeasti ja helposti, niin sen poismaksaminenkin onnistuu todella helposti ja äkkiä. Tämä ei kuitenkaan luonnollisesti ole välttämättä totta, ja näin on erityisesti, jos oma budjetti on jo alkujaan äärimmilleen viety, eikä siitä ole helppo lyhentää lainaa.

Tarvitaanko pikalainoille vakuus tai takaaja?

Pikavippien yksi isoimmista eduista perinteisiin lainoihin verrattuna on se, että ne saa täysin ilman vakuuksia ja takaajia. Olet siis itse vastuussa lainastasi. Sen lisäksi, että vakuuksia tai takaajia ei tarvitse olla, niin ei niitä oikeastaan edes voi olla tämän tyyppisten lainojen kohdalla, eli et voi saada lainaa paremmilla ehdoilla tarjoamalla joku jonkunlaista vakuutta tai hankkimalla takaajaa lainallesi.

Miten lainaa voidaan maksaa 24/7?

Jotkut lainapaikat siis mahdollistavat sen, että niiltä voi saada lainaa heti tilille kellon ympäri. Siis vaikka keskellä yötä, kunhan lainatili on avattu ennen kyseistä yötä. Lainaa voidaan maksaa näin 24/7 todennäköisesti sen ansiosta, että lainan nostaminen on isolta osin automatisoitu. Eli kun laitat lainapalveluun tekstiviestin tai nostat lisälainaa sen sivujen kautta, niin ei kukaan ala tarkasti syynäämään sitä, voidaanko sinun antaa ottaa laina tilille. Muutenhan lainapalvelussa pitäisi olla paljon porukkaa töissä kellon ympäri ja tämä tietenkin maksaa melko paljon, ja siihen voi myös olla vaikea löytää työntekijöitä.

Lainan itselle saamisen nopeuteen vaikuttavat tekijät:

Eri pikalainoja tarjoavien yritysten nettisivuilta voi helposti saada kuvan siitä, että kaikilta niiltä saa aina rahat nopeasti tilille. Näin ei kuitenkaan läheskään välttämättä ole. Ja oikeastaan voi ajatella, että se miten nopeasti rahat saa käyttöönsä kostuu viidestä eri vaiheesta, joista jokainen vie vaihtelevasti aikaa, riippuen siitä, mistä lainaa hakee. Seuraavassa näistä vaiheista.

Ensimmäinen vaihe on se, että lainaa ylipäätänsä pääse hakemaan. Tässä kohtaa aikaa kuluu esimerkiksi sen perusteella, miten nopeat lainaa tarjoavan tahon sivut ovat, miten helposti käytettäväksi ne on suunniteltu ja minkälaisia esteitä lainan hakemisen aloittamisen edessä on.

Toisessa vaiheessa on kyse siitä, miten nopeasti lainahakemuksen saa täytettyä ja lähetettyä eteenpäin. Tähän kohtaa vaikuttaa esimerkiksi se, miten monesta eri asiasta lainayritys haluaa tietoja ja miten yksityiskohtaisia tietojen pitää olla. Lisäksi luonnollisesti sillä on paljon vaikutusta, miten tiedot lähetetään eteenpäin (yksinkertainen lomake lainapalvelu nettisivuilla vai esimerkiksi sähköpostin kautta dokumentteja, jotka on ensin pitänyt skannata).

Kolmas vaihe on puolestaan se, missä itse lainahakemus käsitellään ja lainapäätös tehdään. Tässä vaiheessa voi olla suurta heittoa eri tahojen välillä, sillä toisilla käsittely tapahtuu automaattisesti ja päätöksen saa heti, kun taas toiset tutkivat ihmissilmällä tarkasti niille lähetettyjä kuitteja ja tietoja.

Neljännessä vaiheessa (tänne luonnollisesti päästään vain, jos lainapäätös on ollut positiivinen) on kyse siitä, miten nopeasti lainan myöntänyt taho siirtää rahat eteenpäin lainaa ottaneelle henkilölle. Parhaassa tapauksessa tämäkin osa on hyvin pitkälti automatisoitu ja standardisoitu, mutta toisaalta taas aikaa vievää voi olla erityisesti se, jos rahan siirrot toteutetaan manuaalisesti ihmisen toimesta.

Viidennessä eli viimeisessä vaiheessa on kyse siitä, miten nopeasti rahat saapuvat lainaa ottaneen henkilön pankkitilille. Tähän vaikuttaa erityisesti se, siirretäänkö rahat samasta pankista, missä hakijalla on tili (esim. Nordeasta Nordeaan): rahathan siirtyvät heti saman pankin tilien välillä, mutta pankkien välisissä siirroissa voi taasen pahimmillaan mennä monta päivää.

Mistä 18-vuotias voi saada heti lainan?

Yksikään tällä sivulla mainituista paikoista ei siis tarjoa lainaa 18-vuotiaille (tai sitä nuoremmille henkilöille). Sivun ensimmäisen paikan ikäraja on 20 vuotta, keskimmäisen 19 vuotta ja kolmantena esitellyn 21 vuotta. 18-vuotialle on kuitenkin tarjolla muutama mahdollinen paikka, mistä hakea lainaa netin kautta, pari niistä on mainittu tällä sivulla: pikalaina 18v. Mikäli olet 18-vuotias ja päätät hakea lainaa, niin harkitse erityisen tarkasti päätöstä etukäteen. Vaikka 18-vuotiaana siis tuleekin virallisesti täysikäiseksi ja esimerkiksi monet uudet lainamahdollisuudet avautuvat, niin tuoreiden tutkimusten mukaan ihmisen aivot kehittyvät vielä pitkälle tämän jälkeenkin (lähde).

Mistä muualta voi saada rahaa nopeasti?

Mikäli et saa hyväksyttyä lainapäätöstä tai muusta syystä etsit pikalainan sijaan toista tapaa saada rahaa nopeasti, niin on tähän ainakin pari vaihtoehtoa. Ensimmäinen on todennäköisesti tutuilta / kavereilta lainaaminen, toki tähän voi monella olla iso kynnys - riippumatta siitä onko lainaa ottava vai sitä antava.

Toinen vaihtoehto on omaisuuden myyminen. Esimerkiksi netin kautta voi monesti myydä omaisuutta varsin nopeasti, jos on valmis asettamaan hinnan alhaiseksi, tästä poikkeuksellisen alhaisesta hinnasta kannattaa tietenkin mainita ilmoituksessa ("vain tänään tähään hintaan"). Ja mikäänhän ei estä asettamasta myynti-ilmoitukseen myös tietoa siitä, että kyseinen hinta on saatavilla ainoastaan, jos ostaja maksaa ostoksen tietystä pankista (siis samasta kuin missä sinulla on tili) heti kaupasta sopimisen jälkeen. Luonnollisesti myös käteismaksu voi olla hyvä idea, jos ostaja sijaitsee itseäsi lähellä. Jos taasen et tarvitse isoa summaa rahaa, niin voivat jopa perinteiset divarit tulla kyseeseen, eihän niistä todellakaan paljon rahaa saa ja monilla on isoja rajoituksia siitä, mistä ovat ylipäätänsä valmiit maksamaan, mutta tämäkin on siis tietyissä tilanteissa ihan käypä vaihtoehto. 

Ja vielä kolmantena vaihtoehtona on syytä harkita panttilainaamoa, panttilainaamot antavat lainaa yllättävän edullisella korolla, mutta toisaalta tuotteista ei saa läheskään niiden oikeaa hintaa, eli panttilainaamoa kannattaa hyödyntää vain, jos uskoo voivansa lunastaa tuotteen takaisin itsellensä.

Miten nopeasti oikeasti tarvitset rahaa?

Jos ruokaa ei ole saatavilla kuin kaupasta ja tilillä ei ole rahaa, niin todennäköisesti rahan tarve on melko kriittinen. Rahaa ei kuitenkin kaikissa tilanteissa ole pakko saada ihan niin nopeasti kuin voisi äkkiseltään vaikuttaa. Esimerkiksi laskujen kohdalla on monesti käytännössä näin. On toki erittäin toivottavaa ja suositeltavaa, että laskut maksaa ajallaan, eli viimeistään eräpäivänä, mutta esimerkiksi päivällä tästä myöhästyminen ei yleensä käytännössä aiheuta ongelmia.

Monesti voikin siis olla niin, että on todellisuudessa oikeastaan pienempi paha maksaa lasku päivän myöhässä kuin ottaa pikavippi sen ajallaan maksamiseen, ja vieläpä mahdollisesti melko isolla korolla. Toki tässäkin tilanteessa sitä rahaa siis pitää tulla jostain muualta kuin lainasta, ja ihan lähitulevaisuudessa.

Jos tämä edellä kuvattu tuntuu muuten haastavalta, niin asiaa voi ajatella sen kautta, että ihmiset monesti maksavat laskun toisesta pankista kuin missä laskuttajalla on tili, ja näissä tapauksissahan siinä menee yleensä vähintään seuraavaan aamuun, että rahat saapuvat vastaanottajalle. Eli jos maksat laskun päivän myöhässä, mutta samasta pankista, niin saa laskuttaja siinä tapauksessa rahat aivan yhtä nopeasti kuin, jos toinen henkilö siirtää rahat toisesta pankista päivää aikaisemmin.

Mitä voit tehdä nopeuttaaksesi pikalainan tilille saamista:

Vaikka pikavipin voikin saada oikeastaan heti tililleen tällä sivulla mainituista paikoista, niin on asioita joita voi tehdä varmistaakseen lainan mahdollisimman nopean saamisen. Ensimmäinen ja tärkein asia on tietysti se, että itsellä on tili samassa pankissa, missä myös lainasivustolla on tili. Tässä kohtaa voi onneksi olla melko huoletta, sillä yleensä lainaajilla on tilit isoimmissa suomalaisilla pankeissa, mutta mikäli haluat lainan heti johonkin pienempään pankkiin voi tilanne olla monimutkaisempi.

Toinen tärkeä asia on se, että omat pankkitunnukset / pankkisovellus on käytössä ja toiminnassa. Käytännössähän lainaa ei voi edes aloittaa hakemaan ilman näitä, eli etsi siis valmiiksi paperilla olevat tunnukset, jos käytät niitä ja jos et, niin varmista, että matkapuhelimen pankkiohjelma toimii kunnolla.

Kolmantena on hyvä olla selvillä omista tuloistaan, menoistaan ja vielä nykyisistä lainoistaan. Vaikka nämä tämä sivun lainapalvelut eivät siis yleensä vaadikaan mitään dokumentteja näistä asioista, niin voivat ne kuitenkin pyytää kertomaan (siis kirjoittamaan netin kautta täytettävään hakulomakkeeseen) näiden määrät hakemisen yhteydessä. Positiivista on se, että aiempien lainojen ja menojen välillä ei kysellä mitään tarkkaa osiin määrittelyä, vaan kokonaissummat ovat ne mitä lainaa antavia tahoja kiinnostaa.

Kun nämä asiat ovat kunnossa, voidaan lainapäätös tehdä todella nopeasti. Luonnollisesti sillä rajoituksella, että millään näillä ei ole merkitystä, jos haluaa lainaa heti tilille, mutta on yö eikä tiliä ole avattua ennakolta johonkin paikkaan, josta saa lainaa 24/7.

Mistä EI kannata hakea lainaa, jos haluaa sen heti tilille:

Ilmeisin vastaus tähän ovat luonnollisesti pankit. Näistähän se ei vain käytännössä onnistu tätä nykyä. Toinen vältettävä asiat ovat lainojen kilpailuttamiseen erikoistuneet palvelut. Näillä palveluilla on ehdottomat hyvät puolensa verrattuna perinteisiin pikavippeihin, mutta silloin, kun avainasemassa on nimenomaan rahan saamisen nopeus, niin ei niitä kannata valita. Niin sanottuja pikavippejä tarjoavien tahojen suhteen kannattaa puolestaan välttää niitä, jotka vaativat dokumentteja lainapäätöksen tekemiseksi – näiden toimittaminenhan luonnollisesti hidastaa lainapäätöksen saamista ja sen myötä myös rahojen saapumista.

Näiden tiettyjen tahojen lisäksi on vielä tietysti tärkeätä varmistaa, että juuri se paikka mistä haet lainaa, voi maksaa lainan heti haluamasi pankin tilille. Tätä tarkoitusta varten on sivun yläosaan listattu pankkikohtaiset suositukset nopeaa lainaa hakeville.

Syitä kielteisiin lainapäätöksiin ja keinoja lainan saamiseen:

On valitettavasti niin, että myös pikalainoja tarjoavat yhtiöt antavat monesti kielteisen lainapäätöksen. Joskus nämä päätökset ovat merkki siitä, että hakija ei voi saada lainaa mistään, mutta monesti voi kuitenkin olla niin, että hakija voi todellisuudessa saada lainaa toiselta taholta tai ehkä jopa samasta lainapaikasta, kunhan hylkäyksen aiheuttaneet asiat on korjattu. Seuraavassa on käsitelty muutamia niistä tyypillisistä asioista, jotka aiheuttavat kielteisen lainapäätöksen ja annettu vinkit asian ”korjaamiseen”.

Ei riittävästi tuloja lainan saamiseen: Kokeile hakea pienempää lainaa tai lainaa paikasta, joka tarjoaa lainoja pidemmillä maksuajoilla. Molemmat näistä asioistahan aiheuttavat sen, että lainaa ei pidä maksaa takaisin yhtä paljon kuukaudessa (olettaen toki, että korot eivät ole isompia), jolloin siitä voi selvitä myös pienemmillä tuloilla. Tässä kohtaa on hyvä olla tietoinen siitä, että jos hakee esimerkiksi tällä sivulla mainitulta Ferratumilta 50€ euron lainaa, niin tekee yritys kuitenkin lainapäätöksen ikään kuin, jos hakisi 2000€ lainaa. Tämä johtuu siitä, että myönteisen lainapäätöksen myötä hakijalle avataan aina tuon kokoinen tililuotto (ikään kuin luottokortti jossa on luottoraja). Tämä sama logiikka pätee myös monien muiden pikalainoja tarjoavien yhtiöiden kohdalla, ja jos haluat välttää tähän logiikkaan perustuvan lainapäätöksen, niin kannattaa lainaa hakea esimerkiksi Credigolta, joka tarjoaa yksittäisiä kertalainoja.

Lainapalvelun mielestä liikaa nykyistä lainaa: Pikalainoja tarjoavilla yhtiöillä on eri näkemyksiä siitä, mikä määrä lainaa on vielä hallittavissa ja mikä on liikaa, eli tässä tilanteessa kannattaa koittaa hakea lainaa toiselta yhtiöltä. Tähän ”liikuuden” arvion vaikuttaa luonnollisesti myös se, miten paljon uutta lainaa on nyt hakemassa: on varsin luonnollista, että jos vanhaa lainaa on 8000 euroa, niin sen päälle on helpompi saada 500€ laina kuin 5000€ laina.

Toki on syytä mainita, että jos lainaa on oikeasti liikaa, eikä näin siis ole vain lainaa tarjoavan tahon mielestä, niin on uuden lainan ottamista syytä pyrkiä välttämään mahdollisimman pitkään.

Laina otettuna toiselta saman yhtiön brändiltä: Hae lainaa kokonaan toiselta lainayhtiöltä.

Ei riittävästi ikää lainan saamiseen: Jos kuitenkin olet täysikäinen, niin löytyy internetistä varmasti paikka, josta voit saada lainaa (olettaen, että muut asiat ovat kunnossa).

Menetetty luottotiedot: Valitettavasti tässä tilanteessa on todella haastavaa saada lainaa internetin kautta. Näissä tilanteissa parempi vaihtoehto on ottaa pankkiin yhteyttä. Toki sieltäkin voi olla haastavaa saada lainaa, mutta pankin kohdalla voit ainakin koittaa selittää tilanteen. Tilanteen selvittäminen tietenkin auttaa vain siinä tapauksessa, että pankilla on perustellut syyt vakuuttua siitä, että kykenisit selviytymään uudesta lainasta. Kannattaa tutustua myös Takuusäätiön vinkkeihin niihin tilanteisiin, joissa on menettänyt luottotiedot.

Pikalainan hyvät ja huonot puolet verrattuna perinteiseen lainaan

Pikavipeillä ja perinteisillä erityisesti pankeista saatavilla lainoilla on yllättävän paljon eroja. Seuraavassa läpikäytynä näitä siitä näkökulmasta, mitkä ovat pikalainan etuja ja haittoja ns. tavalliseen lainaan verrattuna.

 • check
  Rahat heti omalle pankkitilille
 • check
  Lainaa voi ottaa pieniäkin summia, esimerkiksi 50 euroa
 • check
  Helppoa
 • Monesti melko isot korot
 • Ei mahdollisuutta saada isoa lainaa, raja käytännössä 5000€
 • Lainalle ei saa valtavan pitkiä maksuaikoja

Kenen ei kannata hakea lainaa

Vaikka lainan ottaminen onkin pakollinen osa todella monien elämää, niin on fakta se, että lainaa ei todellakaan kannata ottaa kaikissa tilanteissa. Ensimmäinen näistä tilanteista joissa lainaa ei yleensä kannata ottaa on se, jos lainalle ei oikeasti ole tarvetta. Silloinhan yleensä kannattaa käyttää niitä muita rahoitusvaihtoehtoja. Lisäksi lainaa ei yleensä kannata ottaa riskialttiiseen toimintaan. Esimerkiksi niin sanotun velkavivun käyttäminen on yleistynyt paljon, mutta jos lainaa ottaa tuon tyyppiseen toimintaan, niin on se kanssa syytä olla todella varovainen.

Lainaa ei myöskään kannata ottaa silloin, jos on jo valmiiksi vaikeuksia selviytyä aiemmista lainoista. Ehkä ainoan poikkeuksen tähän muodostuvat ne tilanteet, joissa lainaa otetaan juuri sillä tarkoituksella, että sillä on tarkoitus maksaa vanhat lainat pois. Mutta näissä tilanteissa on syytä käyttää erityistä tarkkuuttaa siihen, millä ehdoilla uutta lainaa ottaa.

Lainaa ei myöskään pitäisi ottaa, jos on sen tyyppisessä mielentilassa, jossa ei pysty punnitsemaan kunnolla eri vaihtoehtojen pitkän aikavälin huonoja ja hyviä puolia. Jos on esimerkiksi ollut todella huono päivä, niin on todennäköisesti syytä siirtää päätöstä lainan ottamisesta toiseen päivään. Lisäksi luonnollisesti yöaika voi olla semmoista, milloin monet tekevät huonoja päätöksiä raha-asioissa, eli vaikka heti lainaa 24/7 tarjoavien paikkojen kohdalla onkin selkeitä vahvuuksia, niin kannattaa niitä ehkä välttää, jos tulee yöllä huonoja huokutuksia ja ne tuppaavat kaduttamaan seuraavana aamuna.

Lähtökohtaisesti lainaa ei pitäisi myöskään ottaa niin sanotusti mukavamman elämän rahoittamiseksi. Tähän tarkoitukseen otetun lainan erityinen ongelma on se, että siinä vaiheessa, kun lainaa pitää lyhentää, niin voi sen tekeminen tuntua erityisen ikävältä ja voi olla iso houkutus ottaa vielä enemmän ja isompaa lainaa, jotta voi jatkaa "mukavan" elämän rahoittamista velalla ja samalla maksaa pois vanhoja velkoja.

Vinkki: Älä ota enempää lainaa kuin aidosti tarvitset

Kun on avannut tilin lainapalvelun sivuille ja tietää, että sieltä voisi saada vaikka lainaa 2000 heti tilille, niin voi olla iso houkutus myös nostaa koko tämä lainasumma. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin ehdottomasti pyrkiä pitämään pää kylmänä. Todella harvoin on nimittäin mitään järkeä ottaa yhtään enempää lainaa kuin ehdottomasti tarvitsee. Tähän on syynä sekin, että sitten kun sitä ylimääräistä rahaa on tilille tullut lainan muodossa, niin voi se tuntua vähän kuin ilmaiselta rahalta ja tästä syystä sitä saattaa kuluttaa huomattavasti holtittomammin kuin, jos rahojen eteen olisi vaikka pitänyt painaa töitä kuukausi.

Ne ainoat harvat hetket, missä lainaa kannattaa ottaa enemmän kuin on aivan pakollista liittyvät yleensä niihin tilanteisiin, joissa vain ensimmäiselle lainalle saa jonkun erityistarjouksen ja uskoo, että lähitulevaisuudessa eteen saattaa tulla yllättäviä rahareikiä, joihin kannattaa varautua etukäteen lainaa nostamalla.

Syynä tähän miksi yhtään ylimääräistä lainaa ei kannata ottaa on jo ihan yksinkertaisesti se, että lainat kasvattavat korkoja ja pikalainojen kohdalla nämä korot ovat monesti vieläpä erittäin merkittäviä. Ja lisäksi syynä on se, että ainakin omalla kohdalla on tullut opittua se, että lainattua rahaa on huomattavasti helpompi kuluttaa kuin sitä lainaa on maksaa takaisin. Paras ratkaisu onkin siis välttää lainan ottamista niin pitkään kuin mahdollista ja sitten ottaa niin pieni laina kuin on ehdottoman pakollista.

Voiko otetun lainan perua?

Joskus käy niin, että jälkeenpäin alkaa kaduttamaan se, että lainaa tuli haettua. Onkin hyvä tietää, lainan voi peruuttaa 14 vuorokauden ajan siitä, kun se siitä on tehty sopimus tai siitä, kun siitä on saanut luottosopimuksen (esimerkiksi sähköpostilla). Mikäli haluat purkaa lainasopimuksen näin, niin voi siitä ilmoittaa vaikka sähköpostitse lainan myöntäneelle taholle, eikä syytä tarvitse kertoa. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että vaikka lainan peruuttaisi, niin ei normaalisti riitä, että vain lainatut rahat palauttaa. Vaan tämän lisäksi vähintään 200 euron (ja korkeintaan 75 000e) pikavippien kohdalta pitää maksaa lainan korko siltä ajalta, kun laina oli käytettävissä. Jos sen sijaan pikavippiä on myönnetty alle 200 euroa (tai yli 75 000e), niin voi lainaa myöntänyt taho vaatia maksettavaksi (lainasumman palautuksen lisäksi) lainan todellisen vuosikoron.

Mitä tehdä, jos ylivelkaantuminen uhkaa?

Ylivelkaantuminen on varsin vakava ongelma, jolla voi hyvin olla myös terveydellisiä ja työkykyyn vaikuttavia seurauksia. Tästä syytä lainaa, ja erityisesti pikalainoja (koska näitä on helpompi hakea), ottaessa on tärkeätä seurata koko ajan sitä, tuleeko velkaa yli kantokyvyn rajan. Mikäli huomaat, että velkaa alkaa kertymään liikaa, niin on luonnollisesti ensimmäinen asia lopettaa uusien lainojen ottaminen. Jos tämä ei ratkaise ongelmaa, niin voi yhdistelylaina olla hyvä vaihtoehto. Lisäksi hyvä idea voi olla ottaa yhteyttä kunnan velkaneuvontaan, kunnilla voi olla omia / oma velkaneuvojansa tai sitten useammalla kunnalla voi olla yhteinen. Esimerkiksi Helsingin velkaneuvonnan tiedot löytyvät täältä. Velkaongelmien kanssa on tärkeätä olla heti liikkeelle, kun huomaa niiden alkavan ilmestyä, sillä jos esimerkiksi antaa luottotietojen mennä, niin on vaikkapa edellä mainittua yhdistelylainaa todella vaikea saada, ja vaikea velkatilanne voi muuttua erittäin vaikeaksi ratkaista.

Tätä sivua on päivitetty viimeksi 8.8.2018. Vaikka tämä sivu pyritäänkin pitämään päivitettynä viimeisimpien lainaehtojen sekä tietojen osalta, niin mahdollisessa ristiriitatilanteessa on syytä luottaa kyseiseltä lainasivustolta löytyvään informaatioon.

Kommentteja tai kysymyksiä?

Onko sinulla kommentteja tai kysyttävää tämän sivun sisällöstä tai muuten pikalainoista? Voit hyödyntää tähän tarkoitukseen alla olevaa kommenttisysteemiä.