Nimen ja verkkotunnuksen valinta nettikaupalle

Verkkokauppaa ylläpitäessä monet yrityksen asiakkaat vetävät yhtäsuuruusmerkin yrityksen verkkotunnuksen sekä yrityksen nimen välillä – näin vaikka yrityksen virallinen nimi olisikin jotain aivan muuta. Sen lisäksi, että yrityksen verkkotunnus yhdistyy sen nimeen, niin on se myös merkittävällä tavalla yhteydessä yrityksen brändiin. Verkkokauppaa pyörittäessä onkin siis tärkeätä pohtia tarkasti, minkä verkkotunnuksen yritykselle valitsee. Alla on muutamia näkökulmia tunnuksen valintaan.

1) Millä kielellä verkkotunnuksen kannattaa olla?

Yleisimmät kielivalinnat verkkotunnuksille suomalaisten nettikaupan pyörittäjien kohdalla ovat englanti sekä suomi. Karkeasti ottaen voi sanoa, että jos toiveissa on ulkomaille laajentaminen ilman erillisistä verkkotunnusta, niin kannattaa heti alussa valita englanniksi oleva tunnus, ja jos taas tuntuu, että suomalaiset markkinat riittävät oikein hyvin, voi verkkotunnuskin olla suomeksi. Kielivalinnan kohdalla kannattaa pohtia tarkasti myös tulevaisuutta eikä vain nykyhetkeä, sillä tunnuksen vaihtaminen aiheuttaa aina pientä sekaannusta, ja voi mahdollisesti siis johtaa jopa asiakkaiden menetyksiin.

2) Mikä pääte verkkotunnukselle kannattaa valita?

Mahdollisia päätteitä ovat esimerkiksi .fi, .com, .net, .org ja lukuisat muut. Selkeyden vuoksi Suomessa toimiessa on luultavasti parasta tehdä valinta .fi ja .com -päätteiden välillä. Tässäkin valinnan voi nähdä noudattelevan sitä, minkälaisia suunnitelmia kaupalle on: jos haluat kovasti ulkomaille, on .com todennäköisesti parempi vaihtoehto. Päätteiden kohdalla valitessa on paras tarkistaa, ettei toinen suomalainen jo kauppias käytä samaa kaupan nimeä vain eri päätteen alla.

3) Tuotekeskeinen vai brändätty nimi ennen verkkotunnuksen päätettä?

Pääpiirteissään voi todeta, että ennen tunnuksen päätettä (eli siis .fi, .com, yms) oleva osuus on luonteeltaan joko brändätty tai tuotekeskeinen, on kuitenkin hyvä huomata, että vaihtoehdot eivät ole toistensa vastakohtia vaan sijaitsevat janalla – monesti parhaat nimet verkkokaupalle ovatkin yhdistelmä tuotekeskeistä ja brändiä. Vahvasti tuotekeskeinen valinta olisi esimerkiksi “matkapuhelimet.pääte” kun taas brändätty olisi vaikkapa “mustikka.pääte” (olettaen siis, että kaupassa ei myydä nimenomaan mustikoita).

Sitä, miten vahvasti nimen kannattaa olla brändätty ja miten vahvasti tuotteeseen keskittyvä kannattaa lähteä pohtimaan sen kautta, miten laajalti eri tuotteita aikoo myydä nyt ja tulevaisuudessa. Tuotteeseen keskittyvän nimen vahvuuksina voi pitää sitä, että se kertoo asiakkaille heti, mitä kaupasta on löydettävissä ja sitä, että se voi lisätä kaupan auktoriteettia potentiaalisten uusien asiakkaiden keskuudessa. Toisaalta jos nimi on vahvasti tiettyyn tuotteeseen sidottu, niin voi se johtaa vaikeuksiin, jos tuotteet esimerkiksi menevät pois muodista tai et enää halua myydä niitä jostain syystä – tuotekeskeisiä nimiä kannattaakin harkita vahvemmin sen tyyppisten ikivihreiden tuotteiden kohdalla, joista tiedät olevasi itse innoissasi vielä pitkälle tulevaisuuteen.

4) Mitä jos verkkotunnuksesi on jo jonkun toisen rekisteröimä?

Iso osa kaikista halutuimmista verkkotunnuksista on jo jonkun toisen rekisteröimiä. Tilanne ei kuitenkaan ole täysin toivoton, vaan monesti nykyiset omistajat ovat kiinnostuneita myymään tunnuksen ja ilmoittavat myyntihalukkuudestaan (suomeksi tai englanniksi) kyseisen tunnuksen verkkosivuilla. Eli jos haluamasi tunnus, kuten x.pääte on jo rekisteröity, kannattaa käydä kyseissä osoitteessa ja katsoa, mitä siellä kerrotaan. Mikäli joku on jo rakentanut kunnollisen verkkosivuston haluamallesi tunnukselle, niin on tilanne usein haastava, mutta erityisesti jos sivustoa ei ole päivitetty pitkään aikaan, kannattaa sivuilta etsiä yhteystiedot ja kysyä sen hetkisen omistajan myyntihalukkuudesta.

5) Miten toimia ääkkösten kanssa?

Internet aiheuttaa kaupan nimelle siinä mielessä lisähaasteita, että verkossa toimiessa kannattaa jopa suomen markkinoille keskittyessä suosia nimiä, joissa ei normaalitilanteessa olisi ääkkösiä. Eli esimerkiksi “hyvä jotain” -tyylisiä nimiä kannattaa lähtökohtaisesti välttää, sillä erityisesti uudet asiakkaat eivät monesti tiedä kirjoitetaanko nimi netissä toimiessa “hyva” vai “hyvä”, ja jotkut eivät edes vaivaudu arvaamaan tai kokeilemaan molempia vaihtoehtoja. Se, että ääkkösiä ei kannata käyttää voi aiheuttaa ärsytystä verkkokaupan nimeä valitessa, ja erityisesti näin on, jos joutuu luopumaan hyvästä ideasta. Luopuminen ja nimen pohdinnan jatkaminen on kuitenkin hyvin mahdollisesti pitkällä aikavälillä järkevämpi vaihtoehto.

Extra) Kuinka paljon on järkevää maksaa verkkotunnuksesta?

Verkkotunnukset ovat vuosihinnoiteltuja. Riippuen verkkotunnuksen rekisteröintipaikasta, voivat hinnat kuitenkin vaihdella varsin suuresti. Monesti myös hintoihin sisältyy joitain ylimääräisiä palveluita (hyödyllisiä tai vähemmän hyödyllisiä). Lähtökohtaisesti uudesta .com tai .fi -verkkotunnuksesta, johon ei sisälly mitään hyödyllistä ylimääräistä, kannattaa maksaa vuositasolla korkeintaan 20€ – sekä .com ja .fi -verkkotunnuksia voi saada ilman erikoistarjouksia alkaen tasosta noin 10€/vuosi.

Mikäli joku jo omistaa sen verkkotunnuksen, jonka haluat nettikaupallesi, niin on tilanne huomattavasti moninaisempi: jo rekisteröityjen verkkotunnusten jälleenmyyntihinnat vaihtelevat rekisteröintihintaa halvemmista hinnoista (jos esimerkiksi verkkotunnus on juuri vanhenemassa) yli miljoonaan euroon. Joitakin ideoita jälleenmyytävien tunnusten hinnoista voi saada selaamalla esimerkiksi https://namebio.com/ -tietokantaa ja tekemällä hakuja sen hakuominaisuuksilla.

Kannattaa tosin huomata, että tuon edellä mainitun tietokannan kautta ei ilman rekisteröitymistä näe alle $100 kauppoja – sen kautta voi siis helposti saada kuvan, että jälleenmyydyt verkkotunnukset ovat keskimäärin kalliimpia kuin ne oikeasti ovat. On myös hyvä tietää se, että jälleenmyytävien verkkotunnusten alkuperäisissä pyyntihinnoissa on monesti huomattavasti tinkivaraa, ja omalla kokemuksellani uskallan sanoa, että esimerkiksi 50% niin sanottu alennus ei ole ollenkaan epätavallinen.