Maksuhäiriömerkintä nopeammin pois – hyvä idea?

Hiljattain on uutisoitu siitä, miten iso osa kansanedustajista kannattaa ideaa siitä, että merkintä maksuhäiriömerkinnästä poistuisi aiempaa nopeammin. Äkkiseltään vaikuttaisi siltä, että tällä ehdotuksella on pelkästään hyviä puolia – aiheuttaahan tällä hetkellä maksuhäiriömerkintä vaikeuksia vielä pitkään sen jälkeen, kun laina on kuitattu –  mutta tarkemmalla ajattelulla tulee mieleen, että ehkä ihan näin ei välttämättä ole.

Huonona puolena mieleen tulee se, että mitä jos tämä kannustaa vielä entisestään ottamaan railakkaammin velkaa ja sitten aiheuttaa vain lisää maksuhäiriömerkintöjä ja ongelmia. Tästä näkökulmasta on tärkeätä huomata juuri se, että tässä uudessakin mallissa merkintä poistuisi vasta sitten, kun laina on maksettu. Eli tämä ehdotus ei auta yhtään niitä, joka eivät velkaansa kykene maksamaan. Sen sijaan tämä uusi laki saattaisi päätyä ihmisteen mieleen ikään kuin kannustuksena ottaa vielä railakkaammin velkaa, kun he ajattelevat, että maksuhäiriömerkintä ei ole enää niin vakava ongelma.

Toisaalta nyt onneksi ajoitus tälle uudelle ehdotukselle on ihan hyvä siinä mielessä, että samaan aikaan pikavippien korkokattoa ollaan uudistamassa ja tämän myötä kaikista nopeitten saatavat ja isoimmat korot ovat todennäköisesti tekemässä tietä niille netin lainapaikoille, jotka tarjoavat halvempaa lainaa ja vain aavistuksen enemmällä työllä.

Myös yhdistelylainojen suhde tähän uuteen ehdotukseen on mielenkiintoinen. Periaatteessahan yhdistelylainaa on vaikea saada, jos on maksuhäiriömerkintä, mutta jos sen voisi jostain saada ja kuitata pois vanhat maksuhäiriömerkinnän aiheuttaneet velat, niin lisäisikö tämä uusi ehdotus reippaasti sitä, että otetaan ensin yhdistelylaina ja sitten kaikki mahdolliset muut lainat, kun lainamahdollisuus on taas auki.

Vaikuttaakin siis siltä, että vaikka ehdotus maksuhäiriömerkinnän nopeammasta poistumisesta on hyvä idea todella monen näkökulmasta, niin pitää se voida muotoilla jotenkin niin, että se saadaan auttamaan oikeasti niitä, jotka aikovat hoitaa raha-asiat mallikkaasti jatkossa.

On kuitenkin hienoa nähdä, että eduskunnassa selvästi suhtaudutaan nyt vakavasti maksuhäiriöongelmaan, sillä myös markkinointikielto on saanut jo todella paljon tukea. Kyyninen saattaisi ajatella, että kyse on vain lähestyvistä vaaleista ja siitä, että hallituspuolueet haluavat rapauttaa muiden puolueiden kannatusta näyttäytymällä pienen ihmisen puolustajana, mutta pääasia, että hyviä asioita tapahtuu.

About the Author Atte

Hi! My name is Atte and I love e-commerce. Thus this website that focuses on e-commerce platforms, marketing online stores and other related things.

follow me on: