Verkkotunnus halvalla verkkokaupalle, blogille tai kotisivuille

Verkkotunnus halvalla

Jonkinlainen verkkotunnus (eli “domain”) on pakollinen jokaiselle nettisivustolle. Ja useimmiten on järkevintä hankkia oma yksilöllinen tunnus, eikä rakentaa omaa nettisivustoa esimerkiksi blogipalvelun tarjoamalle ilmaiselle aliverkkotunnukselle (useimmiten joko “/” jälkeinen osa nettiosoitteesta tai pisteen erottama osa ennen varsinaista verkko-osoitetta). Oma verkkotunnus tuo aina lisää turvaa ja vapautta. Verkkotunnuksien hinnoissa on kuitenkin isoja eroja ja moni asiaa tuntematon saattaa päätyä maksamaan aivan liikaa domainista.

Verkkotunnus kannattaakin useimmiten hankkia mahdollisimman halvalla. Näin on erityisesti koska verkkotunnuksen kohdalla säästäminen ei näy millään tavalla negatiivisesti esimerkiksi verkkokaupan asiakkaille tai kotisivujen kävijöille. Tilanne on toisin, jos domainin sijaan säästetäänkin vaikkapa kotisivujen laadukkuudesta.

Sen lisäksi, että verkkotunnuksen voi rekisteröidä esimerkiksi omalle blogille, niin rekisteröidään niitä välillä myös sijoitus- ja suojausmielessä. Ensimmäinen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uutta teknologiaa kuvaava tunnus rekisteröidään ennen kuin muut huomaavat teknologian potentiaalin, ja kiinnostuvat tunnuksesta. Muiden sitten kiinnostuttua tunnuksesta voi sen yrittää myydä voitolla. Suojausmielessä rekisteröimen taas voi tarkoittaa esimerkiksi sen tyyppisen domainin rekisteröimistä, jonka ihmiset helposti kirjoittavat osoiteriville oikean osoitteen sijaan.

Olen ostanut viime vuosien aikana useita verkkotunnuksia niin .fi, .com kuin .net päätteillä. Ostettujen verkkotunnusten joukkoon mahtuu myös muutama .org tunnus. Kerron alla omien kokemuksieni sekä tietojen perusteella ne halvat ostopaikat, joita koen voivani aidosti suositella. Ensin kuitenkin lyhyesti siitä, mikä pääte verkkotunnukselle kannattaa valita.

.com, .fi vai jotain muuta verkkotunnuksen päätteeksi?

Jos aiot keskittyä ainoastaan suomen markkinoille nyt ja tulevaisuudessa, niin hanki .fi-verkkotunnus. Suosittelen näin siitä huolimatta, että esimerkiksi Verkkokauppa.com käyttää .com päätettä. .fi lisää mielestäni uskottavuuden ja luotettavuuden vaikutelmaa erityisesti uuden verkkokaupan kohdalla. Edellä mainittuun vaikuttaa esimerkiksi se, että kaikki suuret suomalaiset mediat ja viralliset tahot käyttävät .fi-päätettä.

Mielestäni .com kannattaa puolestaan valita, jos haluat suunnatta ainakin jossain vaiheessa ulkomaiden markkinoille. Verkkotunnusten, ja siis myös päätteiden, vaihtaminen myöhemmin on mahdollista, mutta se aiheuttaa käytännössä aina vähintäänkin sekaannusta nykyisten asiakkaiden keskuudessa. Lisäksi vaihtaminen voi myös aiheuttaa huomattavasti ylimääräistä vaivaa sekä ajantuhlausta. Näin ollen .com kannattaa ulkomaille haikaillessa valita, vaikka et heti alussa haluisikaan myydä ulkomaalaisille asiakkaille.

Muita päätteitä, kuten .net, harkitsisin vain todella erityistapauksissa. Muiden päätteiden ongelma on erityisesti se, että ihmiset olettavat / muistavat väärin verkkokaupan löytyvän .com tai .fi päätteen takaa, ja näin ollen voit pahimmassa tapauksessa menettää asiakkaita verkkokauppiaalle, jolla on oma kauppansa kyseisessä osoitteessa. Kannattaa myös huomioida, että vaikka .com-tunnusta ja .fi-tunnusta ei käytettäisi vielä nyt, voi niiden omistaja avata niihin kaupan, jos huomaa sinun .net-tunnuksen takana olevan kaupan menestyvän hyvin.

Mistä halvalla .fi-verkkotunnus?

Jos haluat ostaa mahdollisimman halvan .fi-verkkotunnuksen, etkä tarvitse mitään lisäpalvelua tunnuksen kylkeen, niin suosittelen OVH:ta (ovh-hosting.fi). OVH veloittaa tällä hetkellä kaikkinensa pelkästä .fi-verkkotunnuksesta 12,4 euroa vuodessa. Tämä on todella halpa verrattuna moniin muihin verkkotunnuksia myyviin yrityksiin. Omat kokemukseni OVH:sta ovat useamman vuoden ajalta olleet pääsääntöisesti erittäin positiivisia. Joitakin pieniä ongelmia on toki ollut.

Yhtenä pienenä negatiivisena puolena OVH:n kohdalla voi mainita sen, että sen verkkotunnusten hallintapaneeli ei ole kaikista selkein, ja sen käyttäminen voi tuottaa erityisesti alussa jonkun verran hankaluuksia – hallintapaneeli on selvästi suunniteltu käyttäjille, joilla on jonkun verran kokemusta verkkotunnusten kanssa toimimisesta. Lisäksi itse sain yhteen aikaan joka kerta .fi-tunnuksen rekisteröidessä ensin virheviestin, jonka mukaan syntymäpäiväni (vaaditaan tietoihin) ei ole tallennettua käyttäjätiedoissa, ja tästä syystä rekisteröimistä ei voida käsitellä. En ole viimeisen vuoden (2019–2020) aikana rekisteröitynyt uusia verkkotunnuksia, joten en tiedä onko tuo ongelma nyt korjattu.

OVH:n hinnoittelun suhteen kannattaa kiinnittää huomioita siihen, että mainittu hinta sisältää siis vain itse verkkotunnuksen. OVH:n webhotelli on kuitenkin sekin melko edullinen (alkaen 30€/vuosi) ja kokemusteni perusteella myös erittäin hyvä.

Mistä halvalla .com tai muu ei-.fi verkkotunnus?

Mikäli haluat jonkun toisen päätteen kuin .fi omaavan verkkotunnuksen ja haluat sen halvalla, niin tällä hetkellä harkitsisin Hostingeria. En ole vielä itse käyttänyt Hostingeria, mutta se vaikuttaa olevan yleisesti varsin tykätty, ja sen hinnoittelu on varsin mielekästä: Hostingerilta saa tällä hetkellä .com-verkkotunnuksen vuodeksi verolliseen hintaan 10,12€ ja myös monien muiden päätteiden tunnuksia saa siltä melko halvalla.

Ja vaikka Hostinger onkin siis verkkotunnusten suhteen halpa, niin on sen valinta luultavasti vielä parempi idea siinä tapauksessa, että haluaa myös erittäin halvan webhotellin verkkosivuilleen: tätä kirjoittaessa Hostingerilta esimerkiksi saa webhotellin neljäksi vuodeksi hintaan 47,62€, jolloin siis kuukautta kohden hintaa jää alle yksi euro. Tutustu Hostingeriin (avautuu uuteen ikkunaan).

Hostinger ja moni muukaan muuten fiksu palveluntarjoaja ei tällä hetkellä myy .fi-verkkotunnuksia.

Myös suoraan verkkokauppa-alustojen kautta on mahdollista rekisteröidä esimerkiksi .com-verkkotunnus

Mikäli olet perustamassa nimenomaan verkkokaupan ja vielä erillisille alustalle etkä aio käyttää .fi-verkkotunnusta (verkkokauppa-alustoja tarjoavat yritykset eivät pääsääntöisesti mahdollista .fi-tunnusten rekisteröintiä suoraan niiden kautta, vaan tunnus pitää yhdistää .fi-rekisteröintejä myyvän palvelun kautta), niin kannattaa hyvin mahdollisesti toimia niin, että rekisteröi domainin suoraan valitun verkkokauppa-alustan kautta. Se maksaa ehkä aavistuksen enemmän, mutta säästää vaivaa ja aikaa.

Shopify esimerkiksi veloittaa tällä hetkellä vuodessa .com-verkkotunnuksesta $14. Ero OVH:n Hostingerin palveluihin on siis euroissa noin parin euron luokkaa. Olisin valmis maksamaan tämän pienen erotuksen siitä, että ulkopuolisen palveluntarjoajan hallintapaneelin kanssa ei tarvitse leikkiä. Todennäköisesti erotuksen maksaminen on järkevää myös rahallisesti: jos oletetaan, että verkkokaupan kanssa töiden tekeminen tuottaa keskimäärin vaikka 20€ tunnissa, niin 2€ eron verkkotunnuksen hinnassa säästää siis jo sillä, että joutuu vuodessa käyttämään 6 minuuttia vähemmän OVH:n tai Hostingerin hallintapaneelin kanssa toimimiseen verrattuna Shopifyihin.

Täällä lisää verkkotunnuksen valinnasta sekä ostamisesta.