Verkkotunnus halvalla verkkokaupalle, blogille tai kotisivuille

Verkkotunnus halvalla

Jonkinlainen verkkotunnus (eli “domain”) on pakollinen jokaiselle nettisivustolle. Ja useimmiten on järkevintä hankkia oma yksilöllinen tunnus, eikä rakentaa omaa nettisivustoa esimerkiksi blogipalvelun tarjoamalle ilmaiselle aliverkkotunnukselle (useimmiten joko “/” jälkeinen osa nettiosoitteesta tai pisteen erottama osa ennen varsinaista verkko-osoitetta). Oma verkkotunnus tuo aina lisää turvaa ja vapautta. Verkkotunnuksien hinnoissa on kuitenkin isoja eroja ja moni asiaa tuntematon saattaa päätyä maksamaan aivan liikaa domainista.

Verkkotunnus kannattaakin useimmiten hankkia mahdollisimman halvalla. Näin on erityisesti koska verkkotunnuksen kohdalla säästäminen ei näy millään tavalla negatiivisesti esimerkiksi verkkokaupan asiakkaille tai kotisivujen kävijöille. Tilanne on toisin, jos domainin sijaan säästetäänkin vaikkapa kotisivujen laadukkuudesta.

Sen lisäksi, että verkkotunnuksen voi rekisteröidä esimerkiksi omalle blogille, niin rekisteröidään niitä välillä myös sijoitus- ja suojausmielessä. Ensimmäinen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uutta teknologiaa kuvaava tunnus rekisteröidään ennen kuin muut huomaavat teknologian potentiaalin, ja kiinnostuvat tunnuksesta. Muiden kiinnostuttua tunnuksesta voi sen yrittää myydä voitolla. Jälkimmäinen voi tarkoittaa esimerkiksi sen tyyppisen domainin rekisteröimistä, jonka ihmiset helposti kirjoittavat osoiteriville oikean osoitteen sijaan.

Olen ostanut muutaman viime vuoden aikana useita verkkotunnuksia niin .fi, .com kuin .net päätteillä. Ostettujen verkkotunnusten joukkoon mahtuu myös muutama .org tunnus. Kerron alla omien kokemuksieni sekä tietojen perusteella ne pitkällä aikavälillä halvimmat ostopaikat, joita voin aidosti suositella. Ensin kuitenkin lyhyesti siitä, mikä pääte verkkotunnukselle kannattaa valita.

.com, .fi vai jotain muuta verkkotunnuksen päätteeksi?

Jos aiot keskittyä ainoastaan suomen markkinoille nyt ja tulevaisuudessa, niin hanki .fi-verkkotunnus. Suosittelen näin siitä huolimatta, että esimerkiksi Verkkokauppa.com käyttää .com päätettä. .fi lisää mielestäni uskottavuuden ja luotettavuuden vaikutelmaa erityisesti uuden verkkokaupan kohdalla. Edellä mainittuun vaikuttaa esimerkiksi se, että kaikki suuret suomalaiset mediat ja viralliset tahot käyttävät .fi-päätettä.

Mielestäni .com kannattaa puolestaan valita, jos haluat suunnatta ainakin jossain vaiheessa ulkomaiden markkinoille. Verkkotunnusten, ja siis myös päätteiden, vaihtaminen myöhemmin on mahdollista, mutta se aiheuttaa käytännössä aina vähintäänkin sekaannusta nykyisten asiakkaiden keskuudessa. Lisäksi vaihtaminen voi myös aiheuttaa huomattavasti ylimääräistä vaivaa sekä ajantuhlausta. Näin ollen .com kannattaa ulkomaille haikaillessa valita, vaikka et heti alussa haluisikaan myydä ulkomaalaisille asiakkaille.

Muita päätteitä, kuten .net, harkitsisin vain todella erityistapauksissa. Muiden päätteiden ongelma on erityisesti se, että ihmiset olettavat / muistavat väärin verkkokaupan löytyvän .com tai .fi päätteen takaa, ja näin ollen voit pahimmassa tapauksessa menettää asiakkaita verkkokauppiaalle, jolla on oma kauppansa kyseisessä osoitteessa. Kannattaa myös huomioida, että vaikka .com-tunnusta ja .fi-tunnusta ei käytettäisi vielä nyt, voi niiden omistaja avata niihin kaupan, jos huomaa sinun .net-tunnuksen takana olevan kaupan menestyvän hyvin.

Mistä halvalla .fi-verkkotunnus?

Jos haluat ostaa mahdollisimman halvan .fi-verkkotunnuksen, etkä tarvitse mitään lisäpalvelua tunnuksen kylkeen, niin suosittelen OVH:ta (ovh-hosting.fi). Yritys veloittaa tällä hetkellä kaikkinensa pelkästä verkkotunnuksesta 12,4 euroa vuodessa. Tämä on todella halpa verrattuna moniin muihin verkkotunnuksia myyviin yrityksiin. Omat kokemukseni OVH:sta ovat useamman vuoden ajalta olleet pääsääntöisesti erittäin positiivisia. Joitakin pieniä ongelmia on toki ollut.

Yhtenä pienenä negatiivisena puolena OVH:n kohdalla voi mainita sen, että sen verkkotunnusten hallintapaneeli ei ole kaikista selkein, ja sen käyttäminen voi tuottaa erityisesti alussa jonkun verran hankaluuksia – hallintapaneeli on selvästi suunniteltu käyttäjille, joilla on jonkun verran kokemusta verkkotunnusten kanssa toimimisesta. Lisäksi itse olen viime aikoina joka kerta .fi-tunnuksen rekisteröidessä saanut ensin virheviestin, jonka mukaan syntymäpäiväni (vaaditaan tietoihin) ei ole tallennettua käyttäjätiedoissa, ja tästä syystä rekisteröimistä ei voida käsitellä. Syntymäpäivä on toki melko helppo lisätä tietoihin, mutta kätevintä olisi toki, jos turhaa virheviestiä ei tulisi joka kerta. Toisaalta on syytä mainita, että ongelmista huolimatta kaikki on aina lopulta onnistunut OVH:n hallintapaneelin kautta ja OVH:lla on myös kokemukseni mukaan asiansa osaava ja ystävällinen asiakaspalvelu.

OVH:n hinnoittelun suhteen kannattaa kiinnittää huomioita siihen, että mainittu hinta sisältää siis vain itse verkkotunnuksen. Mikäli tarvitset myös esimerkiksi verkkohotellin tunnuksellesi, niin kannattaa ehkä valita jokin toinen palvelu. Tässä tilanteessa hyvä mahdollisuus voi olla One.com. One veloittaa .fi-verkkotunnuksista 18 euroa vuodessa, mikä on edelleen melko edullinen verrattuna joihinkin palveluntarjoajiin. Lisäksi yrityksellä on yleensä melko hyviä tarjouksia oheistuotteista, kuten kotisivukoneesta ja verkkohotellista.

Itselläni on nyt ollut One.comin kautta yksi .fi-verkkotunnus rekisteröitynä noin vuoden ajan, ja olen ollut suurimmaksi osaksi erittäin tyytyväinen. Hyvää oli esimerkiksi todella helppo ja nopea ostoprosessi. Lievästi negatiiviseksi puoleksi palvelussa lasken sen, että yrityksen sähköpostiviestinnästä saa helposti kuvan siitä, että rekisteröity verkkotunnus on PAKKO uusia huomattavasti aikaisemmin kuin se on oikeasti pakollista. Ei siis kannatta ihmetellä, jos saat yritykseltä viestin verkkotunnuksen uusimisesta hyvän aikaa ennen kuin 12 kuukauden rekisteröintiaika on umpeutumassa.

Mistä halvalla .com, .net tai muu verkkotunnus?

One.com

Mikäli haluat nimenomaan .com, .net tai esimerkiksi .org verkkotunnuksen niin harkitsisin erityisen vahvasti One.com-palvelua. Tätä kirjoittaessa One.com veloittaa .com, .net ja .org verkkotunnuksista kustakin 12 euroa vuodessa. Ja kylkeen tulee ilmainen verkkohotelli vuodeksi. Tätä parempaa tarjousta on todella vaikea löytää luotettavalta palveluntarjoajalta.

Mikäli olet perustamassa nimenomaan verkkokaupan, etkä “vain” verkkosivuja tai blogia, niin toimisin todennäköisesti niin, että rekisteröisin domainin suoraan verkkokauppa-alustan kautta. Se maksaa ehkä aavistuksen enemmän, mutta säästää vaivaa ja aikaa.

Esimerkiksi Shopify veloittaa tällä hetkellä $14 vuodessa .com-verkkotunnuksesta. Ero OVH:n Onen palveluihin on euroissa noin parin euron luokkaa. Olisin valmis maksamaan tämän pienen erotuksen siitä, että ulkopuolisen palveluntarjoajan hallintapaneelin kanssa ei tarvitse leikkiä. Todennäköisesti erotuksen maksaminen on järkevää myös rahallisesti: jos oletetaan, että verkkokaupan kanssa töiden tekeminen tuottaa keskimäärin vaikka 20€ tunnissa, niin 2€ eron verkkotunnuksen hinnassa säästää siis jo sillä, että joutuu vuodessa käyttämään 6 minuuttia vähemmän OVH:n hallintapaneelin kanssa toimimiseen verrattuna Shopifyihin. Siirry nyt Shopifyin sivuille.

Täällä lisää verkkotunnuksen valinnasta sekä ostamisesta.