Dropshipping verkkokaupassa – Hyvät ja huonot puolet & aloittaminen & kokemukset

Dropshipping on toimintamalli, missä verkkokauppias listaa verkkokauppaansa myyntiin valmistajan / valmistajien tuotteita, kuitenkin niin, että valmistaja lähettää tuotteet suoraan verkkokaupan kautta tilauksen tehneelle asiakkaalle. Verkkokaupan omistaja on siis ikään kuin vain välikäsi siinä, että asiakkaan tekemästä tilauksesta menee tieto valmistajalle. Tämän toimintamallin vertailukohtana voi pitää perinteistä mallia, missä verkkokauppias hankkii tuotteet ensin itselle ja lähettää sitten tuotteet niitä verkkokaupasta ostaneille asiakkaille.

Dropshipping (joskus käytetään myös ilmaisua "drop shipping" ja suomeksi puhutaan joskus "suoratoimituksesta") on nostanut suosiotaan huomattavasti parin viime vuoden aikana. Isoimpana syynä tähän voi pitää Shopifyin ja Oberlon yhdistelmää. Shopify on verkkokauppa-alusta, jonka kautta täysi noviisikin voi perustaa verkkokauppansa yhden illan aikana. Oberlo puolestaan on ohjelma, jonka avulla Shopifyin kautta kauppansa luonut voi alkaa helposti harjoittamaan dropshippingiä.

Oberlon rooli on erittäin merkittävä siinä, että sen myötä verkkokaupan perustajan ei enää tarvitse itse etsiä dropshippingiä tarjoavia tahoja ja sitten neuvotella sopimuksia, vaan Oberlo on neuvottelut ne jo valmiiksi ja verkkokaupan perustaja voi sitten alkaa heti hyödyntämään näitä sopimuksia. Aivan samoin kuin Shopifyin käyttö, niin myös Oberlon käyttö on erittäin yksinkertaista, eikä vaadi erityistä teknillistä osaamista. Oberlo on myös ilmainen aina 50 kuukausitilaukseen asti, sen jälkeen hinta on vähintään $29.90 kuukaudessa.

Tarkemmat ohjeet Oberlon ja Shopifyin käytön aloittamiseen löytyvät tämän sivun lopusta.

Koska dropshipping on siis tällä hetkellä monien huulilla, niin ajattelin listata tähän artikkeliin omien kokeilujeni ja kokemuksieni sekä tietojeni perusteella droshipping-mallin hyviä sekä huonoja puolia. Puolet on luonnollisesti suhteutettu verkkokaupan pyörittämiseen sen perinteisemmän tavan mukaan. Kokeiluni ovat vuodelta 2018.

Dropshipping - hyvät puolet:

1: Alkuun pääsee todella halvalla

Dropshipping ei vaadi käytännössä ollenkaan alkupääomaa. Aivan toisin on perinteisessä verkkokaupassa, jossa tuotteiden valmistajat saattavat vaatia varsin isoja kertatilauksia, jotta ovat valmiit toimittamaan tuotteita.

2: Alkuun pääsee erittäin nopeasti

Sen lisäksi, että dropshippingiä pystyy tekemään halvalla, niin voi sitä myös alkaa tekemään erittäin nopeasti. Mikään ei varsinaisesti estä tuotteiden myynnin aloittamista samana iltana kuin saat verkkokauppasi nettiin - tämä voi olla iso etu silloin, jos huomaat, että joku tietty tuotejuttu on juuri lyömässä läpi.

3: Helppo kokeilla eri tuoteideoita

Koska et joudu ostamaan itsellesi varastoon tuotteita, niin voit testailla täysin erilaisten tuotteiden menekkiä sekä myös jahdata trendejä. Luonnollisesti tätä varten on hyvä, jos kauppasi nimi ja verkkotunnus ei ole liian vahvasti keskittynyt tiettyyn tuotekategoriaan.

4: Tuotevarastolle ei tarvitse tilaa

Tuotteiden varastoiminen voi olla erittäin kallista, ja sen lisäksi siitä aiheutuu ylimääräistä vaivaa.

5: Tuotteiden itse postittamisesta ei tarvitse huolehtia

Postittamisen viemä aika on helposti poissa kaikesta siitä muusta, minkä olisi voinut käyttää oman kauppansa suosion kasvattamiseen.

6: Toiminta on helppoa ja halpaa lopettaa

Tämä on tietysti tietyllä tavalla varsin negatiivinen plussa, mutta kuitenkin asia, joka kannattaa pitää mielessä. Jos pyörittää tavallista nettikauppaa ja sen pitäminen pitää lopettaa nopeasti, niin aiheuttaa se monesti huomattavasti vaivaa ja / tai tappioita. Tappioita perinteisessä mallissa aiheuttaa tietenkin ennen kaikkea se, jos tuotteista pitää hankkiutua eroon polkuhinnalla - dropshippingin tapauksessahan tätä ei tietenkään tarvitse tehdä, sen kun vaan poistaa tuotteet myyntilistalta.

Dropshipping - huonot puolet:

1: Laadunvalvonta vaikeaa

Koska et itse pääse näkemään tuotetta ennen kuin se toimitetaan asiakkaalle, niin voi se olla laadultaan varsin kaukana siitä, minkä kuvan verkkokaupastasi sai. Tätä riskiä voi toki pienentää sillä, että tekee ensin testitilauksen itselle ja vasta sitten alkaa myymään kyseistä tuotetta muille, mutta tässäkin tapauksessa on riski siihen, että tuotteiden laatu huononee merkittävästi esimerkiksi materiaalimuutosten seurauksena. Tuotteiden laadussa voi myös olla heittelyä.

Laadunvalvonnan ongelmien voi nähdä ulottuvan myös siihen, että esimerkiksi pakkausmateriaalien sopivuutta / tyylikkyyttä ei ole helppo varmistaa.

Laatuun liittyvät riskit ovat erityisen merkittäviä nykyään, kun tiedot huonoista asiakaskokemuksista leviävät erittäin nopeasti sosiaalisen median kautta.

2: Toimitusajat todella pitkiä

Toimittaessa Oberlon kautta kiinalaisten valmistajien kanssa, ovat toimitusajat monesti vähintään 3 viikkoa ja usein huomattavasti tätä pidempiä. Iso osa ihmisistä ei ole valmis sietämään näin pitkiä toimitusaikoja. Toimitusaikojen kohdalla on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi kiinalainen uusivuosi voi aiheuttaa merkittäviä lisähidasteita toimituksiin.

3: Mahdollisuus loputtomaan hintakilpailuun

Koska dropshippingiä on niin helppoa ja halpaa alkaa toteuttamaan, niin on iso riski siihen, että myytävien tuotteiden katteet painuvat erittäin alas. Dropshippingiä harkitessa onkin hyvä miettiä myös sitä, mihin taloudelliseen tulokseen on valmis tyytymään – esimerkiksi työssäkäyvällä perheellisellä ihmisellehän voi olla aivan eri vaatimukset sille, miten paljon kaupan pitäisi tuottaa työtuntia kohden kuin ”kotona” asuvalla opiskelijalla.

4: Haasteet hyvän asiakaspalvelun tarjoamisessa

Dropshipping-malli aiheuttaa esimerkiksi sen, että asiakkaalle ei ole helppoa toimittaa nopeasti korvaavaa tuotetta postituksessa hajonneen tilalle. Lisäksi hyvin todennäköisesti eteen tulee tilanteita, joissa asiakkaat haluavat perua kaupat pitkän toimitusajan takia, vaikka niistä olisikin kerrottu selkeästi verkkokaupan nettisivuilla.

5: Ei mahdollisuutta myydä isojen brändien tuotteita

Ainakaan tällä hetkellä Oberlosta ei näytä löytyvän tunnettujen brändien tuotteita, ja tämä luonnollisesti voi olla iso ongelma erityisesti silloin, jos haluaisi myydä dropshipping-mallilla esimerkiksi urheiluvarusteita.

Koska dropshippingiin liittyy siis melko paljon huonoja puolia hyvien lisäksi, niin voi hyvä idea olla pienellä budjetilla toimiessa se, että aloittaa dropshipping-mallilla, mutta pyrkii sitten mahdollisimman nopeasti siirtymään perinteisempään malliin, jos kauppa alkaa menestymään.

Ohjeet dropshippingin aloittamiseksi

Dropshipping miten alkuun

Kiinnostaako dropshipping sen huonoista puolista huolimatta? Siinä tapauksessa alkuun on erittäin helppoa ja halpaa päästä. Ensimmäinen vaihe on se, että luo tilin Shopifyille (lue tästä kokemuksia), toisessa vaiheessa yhdistetään Oberlo ja Shopify lataamalla Oberlo omaa verkkokauppaa varten Shopifyin sovelluskaupasta. Tämän jälkeen luodaan tili Oberlolle.

Kun tili on sekä Shopifyilla että Oberlolla ja nämä kaksi on yhdistetty (yhdistäminen ei siis vaadi itseltä mitään teknistä osaamista), niin voi Oberlon kautta alkaa etsimään mielenkiintoisia tuotteita myytäväksi. Kun tuotteita löytyy, niin kerrotaan Oberlon systeemille, että ne haluaa lisätä Shopifyihin. Tämän jälkeen tuotteet löytyvät omasta Shopifyin hallintapaneelista ja niille voi helposti luoda tuotekuvaukset ja ne voi hinnoitella haluamallaan tavalla. Esimerkiksi tuotekuvat latautuvat suoraan Oberlon kautta Shopifyihin, eli niitä ei tarvitse mitenkään siirtää itse.

Hinnat Oberlon ja Shopifyin kohdalla menevät niin, että Shopifyin halvin kuukausihinta on $29 (tästä saa alennusta, jos maksaa vuoden tai kaksi ennakolta) ja Oberlo on ilmainen 50 kuukausitilaukseen asti. Tämän jälkeen Oberlon kuukausihinta $29.90 ja jos tilauksia tulee 500 tai enemmän kuukaudessa, niin on hinta $79.90. Nämä Oberlon hinnat ovat siinä mielessä todella järkevät, että nousevat hinnat pitäisi aina pystyä todella helposti kattamaan tilausten nousseen määrän myötä kasvaneilla tuloilla. Avaa nyt Shopify-tili.

Jaa dropshipping kokemuksia & muuta keskustelua

Oletko jo kokeillut käydä kauppaa dropshipping-mallilla? Miltä vaikutti? Entä heräsikö tämän artikkelin perusteella kysymyksiä tai ajatuksia dropshippingistä?