
Dropshipping on toimintamalli, jossa verkkokauppias listaa verkkokauppaansa myyntiin valmistajan / valmistajien tuotteita, kuitenkin niin, että valmistaja lähettää tuotteet suoraan verkkokaupan kautta tilauksen tehneelle asiakkaalle. Verkkokaupan omistaja on siis ikään kuin vain välikäsi siinä, että asiakkaan tekemästä tilauksesta menee tieto valmistajalle. Tämän toimintamallin vertailukohtana voi pitää perinteistä mallia, missä verkkokauppias hankkii tuotteet ensin itselle ja lähettää sitten tuotteet niitä verkkokaupasta ostaneille asiakkaille.
Dropshipping (joskus käytetään myös ilmaisua “drop shipping” ja suomeksi puhutaan joskus “suoratoimituksesta”) on nostanut suosiotaan huomattavasti parin viime vuoden aikana. Isona syynä tuohon voi pitää Shopifyin ja Oberlon yhdistelmää. Shopify on verkkokauppa-alusta, jonka kautta täysi noviisikin voi perustaa verkkokaupan yhden illan aikana. Oberlo puolestaan on ohjelma, jonka avulla Shopifyin kautta kauppansa luonut voi alkaa helposti harjoittamaan dropshippingiä.
Koska dropshipping on siis tällä hetkellä monien huulilla, niin löydät tältä sivulta esimerkiksi dropshippingin hyviä ja huonoja puolia sekä suositeltuja ohjelmia dropshippingin harjoittamiseen.
Parhaat verkkokauppa-alustat ja ohjelmat dropshippingiä varten
Jotta dropshippingiä voi tehdä (helposti) tarvitsee siis verkkokauppa-alustan, jolla rakentaa oma verkkokauppa ja sitten rakennetulle verkkokaupalle lisäosan, joka tuo kattavat mahdollisuudet dropshippingin tekemiseen. Tässä alla on ensin suositeltuna parhaat ohjelmat, joilla rakentaa verkkokauppa dropshippingiä varten ja sitten kokemusteni perusteella parhaat lisäosat dropshippingin harjoittamiseen.
#1 Shopify – paras valinta dropshippingiin soveltuvan verkkokaupan rakentamiseen

Shopify on ylipäätänsä monien, sisältäen tämän sivun kirjoittaja, mielestä paras verkkokauppaohjelma, ja koska se panostaa verkkokauppa-alustoista eniten dropshipping-tarjontaan, niin on se myös paras valinta dropshippingin tekemiseen. Shopifyin vahvuuksia ylipäätänsä ovat esimerkiksi helppous ja hyvä asiakaspalvelu, ja juuri dropshippingin näkökulmasta vahvuutena taas on esimerkiksi laajin kattaus hyviä lisäosia sitä varten.
Shopify maksaa tavallisesti alkaen $29/kk, ja tuosta hinnasta voi saada alennuksen, jos valitsee pidemmän tilausjakson. Mene Shopifyin sivustolle.
#2 WooCommerce – hyvä ja edullinen valinta enemmän vapautta haluaville

WooCommerce vaatii käyttäjältään enemmän vaivaa kuin esimerkiksi Shopify, mutta sitten tuon vastapainoksi sillä verkkokaupan rakentaessa saa enemmän vapautta sivuston kehittämisen suhteen. WooCommerce on itsessään ilmainen, mutta sen käyttämiseksi pitää ostaa verkkotunnus ja webhotelli. Lisäksi monet WooCommercea varten tarjolla olevat laadukkaat dropshippingohjelmat ovat maksullisia.
Alla lyhyesti listattuna ohjeet WooCommercen avulla tehtävän dropshippingin aloittamiseksi:
- Hanki domain ja webhotelli (esim. Hostinger on kokemusteni perusteella hinta-laatusuhteeltaan hyvä valinta).
- Asenna WordPress (ilmainen) webhotelliin.
- Asenna WordPressille lisäosaksi WooCommerce (ilmainen).
- Asenna WooCommercelle itselleen lisäosa dropshippingiä varten.
- Aloita dropshippingiin tarkoitetun lisäosan käyttäminen sen ohjeiden mukaisesti.
Hanki edullinen Hostinger-webhotelli WooCommercea varten.
Suomalaisille parhaat lisäosat/ohjelmat dropshippingin harjoittamiseen
Kuten alempana tällä sivulla listatuista dropshippingin mahdollisista huonoista puolista voi ehkä päätellä, niin suomalaisena kannattaa lähtökohtaisesti suosia niitä dropshippingohjelmia, jotka mahdollistavat verrattain laadukkaiden ja EU-alueelta lähetettyjen tuotteiden myymisen. Tuo näkökulma näkyy näissä seuraavissa suosituksissa.
#1 Printful

Printful ei mahdollista kovin kattavaa erilaisten tuotteiden myymistä eikä myöskään kovin hyviä katteita, mutta sillä on kokemusteni perusteella muutamia selkeitä hyviä puolia. Ensimmäinen noista on se, että Printful on lähtökohtaisesti ilmainen. Toinen on se, että Printfulia on helppo käyttää ja kolmas se, että Printfullin tuotteiden pitäisi olla dropshippingin avulla myytäviksi melko laadukkaita.
Printful toimii WooCommercen ja Shopifyin kanssa. Avaa ilmainen Printful-tili.
#2 Oberlo

Oberlo on siis erityisen suosittu lisäosa heille, jotka haluavat tehdä dropshippingiä Shopify-verkkokaupan kautta. Syy tuohon on selkeä: Oberloa on selkeästi helpompi käyttää Shopifyin kuin muiden verkkokauppa-alustojen kanssa. Tuo taas johtuu siitä, että Shopify osti Oberlon muutama vuosi sitten.
Oberloa voi käyttää pienimuotoista verkkokauppaa varten ilmaiseksi ja lisäksi sen hyvänä puolena on esimerkiksi se, että se on todella helppokäyttöinen. Lue lisää Oberlosta Shopifyin sivuilta.
#3 Spocket

Printful ja Oberlo ovat hyviä valintoja oikeastaan kaikille dropshippingiä tekeville. Spocketia sen sijaan ei voi oikein suositella kuin heille, jotka ottavat dropshippingin tosissaan. Syynä tuohon on erityisesti kaksi asiaa: 1) Spocket on kokeilujakson jälkeen maksullinen ja 2) Spocket on hieman monimutkaisempi ohjelma kuin Oberlo ja Printful.
Plussaa Spocketissa on sen sijaan erityisesti kattava ja helposti selattava valikoima EU-alueelta löytyviä tuotteita. Kokeile Spocketia ilmaiseksi.
Dropshipping – hyvät puolet:
1: Alkuun pääsee todella halvalla
Dropshipping ei vaadi käytännössä ollenkaan alkupääomaa. Aivan toisin on perinteisessä verkkokaupassa, jossa tuotteiden valmistajat saattavat vaatia varsin isoja kertatilauksia, jotta ovat valmiit toimittamaan tuotteita.
2: Alkuun pääsee erittäin nopeasti
Sen lisäksi, että dropshippingiä pystyy tekemään halvalla, niin voi sitä myös alkaa tekemään erittäin nopeasti. Mikään ei varsinaisesti estä tuotteiden myynnin aloittamista samana iltana kuin saat verkkokauppasi nettiin – tämä voi olla iso etu silloin, jos huomaat, että joku tietty tuotejuttu on juuri lyömässä läpi.
3: Helppo kokeilla eri tuoteideoita
Koska et joudu ostamaan itsellesi varastoon tuotteita, niin voit testailla täysin erilaisten tuotteiden menekkiä sekä myös jahdata trendejä. Luonnollisesti tätä varten on hyvä, jos kauppasi nimi ja verkkotunnus ei ole liian vahvasti keskittynyt tiettyyn tuotekategoriaan.
4: Tuotevarastolle ei tarvitse tilaa
Tuotteiden varastoiminen voi olla erittäin kallista, ja sen lisäksi siitä aiheutuu ylimääräistä vaivaa.
5: Tuotteiden itse postittamisesta ei tarvitse huolehtia
Postittamisen viemä aika on helposti poissa kaikesta siitä muusta, minkä olisi voinut käyttää oman kauppansa suosion kasvattamiseen.
6: Toiminta on helppoa ja halpaa lopettaa
Tämä on tietysti tietyllä tavalla varsin negatiivinen plussa, mutta kuitenkin asia, joka kannattaa pitää mielessä. Jos pyörittää tavallista nettikauppaa ja sen pitäminen pitää lopettaa nopeasti, niin aiheuttaa se monesti huomattavasti vaivaa ja / tai tappioita. Tappioita perinteisessä mallissa aiheuttaa tietenkin ennen kaikkea se, jos tuotteista pitää hankkiutua eroon polkuhinnalla – dropshippingin tapauksessahan tätä ei tietenkään tarvitse tehdä, sen kun vaan poistaa tuotteet myyntilistalta.
Dropshipping – huonot puolet ja haasteet:
1: Laadunvalvonta on vaikeaa
Koska et itse pääse näkemään tuotetta ennen kuin se toimitetaan asiakkaalle, niin voi se olla laadultaan varsin kaukana siitä, minkä kuvan verkkokaupastasi sai. Tätä riskiä voi toki pienentää sillä, että tekee ensin testitilauksen itselle ja vasta sitten alkaa myymään kyseistä tuotetta muille, mutta tässäkin tapauksessa on riski siihen, että tuotteiden laatu huononee merkittävästi esimerkiksi materiaalimuutosten seurauksena. Tuotteiden laadussa voi myös olla heittelyä.
Laadunvalvonnan ongelmien voi nähdä ulottuvan myös siihen, että esimerkiksi pakkausmateriaalien sopivuutta / tyylikkyyttä ei ole helppo varmistaa.
Laatuun liittyvät riskit ovat erityisen merkittäviä nykyään, kun tiedot huonoista asiakaskokemuksista voivat levitä nopeasti sosiaalisen median kautta.
2: Toimitusajat ovat usein todella pitkiä
Toimittaessa esimerkiksi Oberlon kautta kiinalaisten valmistajien/myyjien kanssa, ovat toimitusajat monesti vähintään 3 viikkoa ja usein huomattavasti tätä pidempiä. Iso osa ihmisistä ei ole valmis sietämään näin pitkiä toimitusaikoja. Toimitusaikojen kohdalla on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi kiinalainen uusivuosi voi aiheuttaa merkittäviä lisähidasteita toimituksiin.
On hyvä huomata, että esimerkiksi Oberlolla on tavarantoimittajia myös muualta kuin Kiinasta, ja esimerkiksi EU-maiden tapauksessa toimitusajat voivat olla ihan siedettäviä. Mutta sitten taas tuossa tapauksessa tarjonta on pienempää, ja tuotteiden hinnat semmoisia, että ne eivät monesti jätä riittävästi tilaa omalle, realistiselle, katteelle.
3: Mahdollisuus loputtomaan hintakilpailuun
Koska dropshippingiä on niin helppoa ja halpaa alkaa toteuttamaan, niin on iso riski siihen, että myytävien tuotteiden katteet painuvat erittäin alas. Dropshippingiä harkitessa onkin hyvä miettiä myös sitä, mihin taloudelliseen tulokseen on valmis tyytymään – esimerkiksi työssäkäyvällä perheellisellä ihmisellehän voi olla aivan eri vaatimukset sille, miten paljon kaupan pitäisi tuottaa työtuntia kohden kuin ”kotona” asuvalla opiskelijalla.
4: Haasteet hyvän asiakaspalvelun tarjoamisessa
Dropshipping-malli aiheuttaa esimerkiksi sen, että asiakkaiden mahdollisiin kysymyksiin ei monesti voi antaa varmoja vastauksia, kun ei itsekään voi olla kaikesta varma. Lisäksi dropshippingiä tehdessä tulee todennäköisesti eteen tilanteita, joissa asiakkaat haluavat perua kaupat pitkän toimitusajan takia, vaikka niistä olisikin kerrottu selkeästi verkkokaupan nettisivuilla.
5: Ei mahdollisuutta myydä isojen brändien tuotteita
Ainakaan tällä hetkellä esimerkiksi Oberlosta ei näytä löytyvän tunnettujen brändien tuotteita, ja tämä luonnollisesti voi olla iso ongelma erityisesti silloin, jos haluaisi myydä dropshipping-mallilla esimerkiksi urheiluvarusteita.
6: Poliittinen riski / tarve huomioida myös muita maita kuin Suomea koskevat asiat
Vaikka verkkokauppa on kokonaisuudessa varsin globaalia, niin voi sitä Suomessa tehdä sillä perinteisellä tavalla kuitenkin myös keskittyen melko pitkälti vain Suomen asioihin. Dropshippingin tapauksessa taasen esimerkiksi kansainvälisten postimaksujen korotukset ja muutokset voivat helposti vaikuttaa varsin paljon omaan bisnekseen.
7: Tuotepalautuksien hoitaminen
Suomessa on etämyynnissä voimassa varsin vahva kuluttajansuoja. Tuo on tietysti asiakkaille kiva juttu, mutta dropshippingin tekijälle se voi aiheuttaa ennakoitua enemmän kuluja ja haasteita.
Vinkki: Koska dropshippingiin liittyy siis melko paljon huonoja puolia hyvien lisäksi, niin pienellä budjetilla toimiessa voi olla hyvä idea se, että aloittaa dropshipping-mallilla, mutta pyrkii sitten mahdollisimman nopeasti siirtymään perinteisempään malliin, jos kauppa alkaa menestymään.
Dropshipping Suomessa
Dropshipping markkina ei ole Suomessa yhtä kehittynyt kuin monissa muissa maissa. Tämä on sekä hyvä että huono juttu. Hyvä sen takia, että kauppiaiden keskinäistä kilpailua on Suomessa paljon vähemmän kuin muualla, mutta huono siitä näkökulmasta, että myös sopivia tavarantoimittajia näyttää Suomessa olevan selkeästi vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Toisaalta monet tavallisetkin verkkokaupat lähettävät tuotteita Ruotsista ja noihin lähetyksiin liittyvät toimitusajat tuntuvat olevan monen asiakkaan mielestä täysin riittävän nopeita.
Yhteenveto dropshipping tiedoistani
Mikäli dropshippingiä aikoo kokeilla, niin on syytä olla realistinen sen kanssa, mitä sillä voi olettaa saavuttavansa: erityisesti Suomen tyyppisellä pienellä markkinalla toimiessa on yleisiä kuluttajatuotteita dropshippingillä myymällä nimittäin vaikea tienata paljon rahaa. Tuosta pitävät huolen esimerkiksi Wishin ja AliExpressin sekä toisaalta Tokmannin suosio – miksi monet tilaisivat samoja tuotteita yhtä hitaalla toimitusajalla ja kalliimmalla kuin AliExpressistä saa tai kuinka moni arvostaa parin euron säästön korkeammalle kuin sen, että tuote on parin viikon sijaan perillä parissa päivässä?
Tuo edellä kuvattu ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö dropshipping voisi joskus olla hyvä valinta. Käytännössä dropshipping soveltuukin erityisen hyvin niihin tilanteisiin, kun sen avulla voi myydä jotain, mitä muut eivät vielä myy (Suomessa). Jos siis esimerkiksi keksit jonkin tuotteen, joka myy ulkomailla loistavasti, mutta sitä ei vielä tarjota Suomessa, niin voi dropshippingin avulla tienata hyvät rahat.
Lisäksi dropshipping voi olla hyvä valinta, jos ylipäätänsä haluaa tienata hieman ekstraa. Helppoutensa ansiosta sitä voi nimittäin tehdä esimerkiksi tavallisen työn päälle ja aina löytyy jonkin verran ihmisiä, jotka ainakaan edullisten tuotteiden kohdalla eivät tee kovin syvällistä vertailua eri verkkokauppojen välillä.
Ja vielä viimeisenä tilanteena, johon dropshipping soveltuu erityisen hyvin on se, että sen näkee vain tapana opetella ja aloittaa verkkokauppabisneksessä ennen kuin siirtyy oman varaston hallintaan. Avaa nyt Shopify-tili ja aloita dropshipping.
Aiheeseen liittyvää englanninkielistä luettavaa tällä sivustolla: