Dropshipping Suomi – tietoa ja parhaat tavat tehdä dropshipping verkkokauppaa

Dropshipping on toimintamalli, jossa verkkokauppias listaa verkkokauppaansa myyntiin valmistajan / valmistajien tuotteita, kuitenkin niin, että valmistaja lähettää tuotteet suoraan verkkokaupan kautta tilauksen tehneelle asiakkaalle. Verkkokaupan omistaja on siis ikään kuin vain välikäsi siinä, että asiakkaan tekemästä tilauksesta menee tieto valmistajalle. Tämän toimintamallin vertailukohtana voi pitää perinteistä mallia, missä verkkokauppias hankkii tuotteet ensin itselle ja lähettää sitten tuotteet niitä verkkokaupasta ostaneille asiakkaille.

Dropshipping (joskus käytetään myös ilmaisua “drop shipping” ja suomeksi puhutaan joskus “suoratoimituksesta”) on nostanut suosiotaan huomattavasti parin viime vuoden aikana. Isoimpana syynä tähän voi pitää Shopifyin ja Oberlon yhdistelmää. Shopify on verkkokauppa-alusta, jonka kautta täysi noviisikin voi perustaa verkkokauppansa yhden illan aikana. Oberlo puolestaan on ohjelma, jonka avulla Shopifyin kautta kauppansa luonut voi alkaa helposti harjoittamaan dropshippingiä.

Oberlon rooli on erittäin merkittävä siinä, että sen myötä verkkokaupan perustajan ei enää tarvitse itse etsiä dropshippingiä tarjoavia tahoja ja sitten neuvotella sopimuksia, vaan Oberlo on neuvottelut ne jo valmiiksi ja verkkokaupan perustaja voi sitten alkaa heti hyödyntämään näitä sopimuksia. Aivan samoin kuin Shopifyin käyttö, niin myös Oberlon käyttö on erittäin yksinkertaista, eikä vaadi erityistä teknillistä osaamista.

Koska dropshipping on siis tällä hetkellä monien huulilla, niin löydät tältä sivulta esimerkiksi dropshippingin hyviä ja huonoja puolia sekä suositeltuja ohjelmia dropshippingin harjoittamiseen.

Dropshipping – hyvät puolet:

1: Alkuun pääsee todella halvalla

Dropshipping ei vaadi käytännössä ollenkaan alkupääomaa. Aivan toisin on perinteisessä verkkokaupassa, jossa tuotteiden valmistajat saattavat vaatia varsin isoja kertatilauksia, jotta ovat valmiit toimittamaan tuotteita.

2: Alkuun pääsee erittäin nopeasti

Sen lisäksi, että dropshippingiä pystyy tekemään halvalla, niin voi sitä myös alkaa tekemään erittäin nopeasti. Mikään ei varsinaisesti estä tuotteiden myynnin aloittamista samana iltana kuin saat verkkokauppasi nettiin – tämä voi olla iso etu silloin, jos huomaat, että joku tietty tuotejuttu on juuri lyömässä läpi.

3: Helppo kokeilla eri tuoteideoita

Koska et joudu ostamaan itsellesi varastoon tuotteita, niin voit testailla täysin erilaisten tuotteiden menekkiä sekä myös jahdata trendejä. Luonnollisesti tätä varten on hyvä, jos kauppasi nimi ja verkkotunnus ei ole liian vahvasti keskittynyt tiettyyn tuotekategoriaan.

4: Tuotevarastolle ei tarvitse tilaa

Tuotteiden varastoiminen voi olla erittäin kallista, ja sen lisäksi siitä aiheutuu ylimääräistä vaivaa.

5: Tuotteiden itse postittamisesta ei tarvitse huolehtia

Postittamisen viemä aika on helposti poissa kaikesta siitä muusta, minkä olisi voinut käyttää oman kauppansa suosion kasvattamiseen.

6: Toiminta on helppoa ja halpaa lopettaa

Tämä on tietysti tietyllä tavalla varsin negatiivinen plussa, mutta kuitenkin asia, joka kannattaa pitää mielessä. Jos pyörittää tavallista nettikauppaa ja sen pitäminen pitää lopettaa nopeasti, niin aiheuttaa se monesti huomattavasti vaivaa ja / tai tappioita. Tappioita perinteisessä mallissa aiheuttaa tietenkin ennen kaikkea se, jos tuotteista pitää hankkiutua eroon polkuhinnalla – dropshippingin tapauksessahan tätä ei tietenkään tarvitse tehdä, sen kun vaan poistaa tuotteet myyntilistalta.

Dropshipping – huonot puolet:

1: Laadunvalvonta on vaikeaa

Koska et itse pääse näkemään tuotetta ennen kuin se toimitetaan asiakkaalle, niin voi se olla laadultaan varsin kaukana siitä, minkä kuvan verkkokaupastasi sai. Tätä riskiä voi toki pienentää sillä, että tekee ensin testitilauksen itselle ja vasta sitten alkaa myymään kyseistä tuotetta muille, mutta tässäkin tapauksessa on riski siihen, että tuotteiden laatu huononee merkittävästi esimerkiksi materiaalimuutosten seurauksena. Tuotteiden laadussa voi myös olla heittelyä.

Laadunvalvonnan ongelmien voi nähdä ulottuvan myös siihen, että esimerkiksi pakkausmateriaalien sopivuutta / tyylikkyyttä ei ole helppo varmistaa.

Laatuun liittyvät riskit ovat erityisen merkittäviä nykyään, kun tiedot huonoista asiakaskokemuksista leviävät erittäin nopeasti sosiaalisen median kautta.

2: Toimitusajat ovat usein todella pitkiä

Toimittaessa esimerkiksi Oberlon kautta kiinalaisten valmistajien/myyjien kanssa, ovat toimitusajat monesti vähintään 3 viikkoa ja usein huomattavasti tätä pidempiä. Iso osa ihmisistä ei ole valmis sietämään näin pitkiä toimitusaikoja. Toimitusaikojen kohdalla on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi kiinalainen uusivuosi voi aiheuttaa merkittäviä lisähidasteita toimituksiin.

On hyvä huomata, että esimerkiksi Oberlolla on tavarantoimittajia myös muualta kuin Kiinasta, ja esimerkiksi EU-maiden tapauksessa toimitusajat voivat olla ihan siedettäviä. Mutta sitten taas tuossa tapauksessa tarjonta on pienempää, ja tuotteiden hinnat semmoisia, että ne eivät monesti jätä riittävästi tilaa omalle, realistiselle, katteelle.

3: Mahdollisuus loputtomaan hintakilpailuun

Koska dropshippingiä on niin helppoa ja halpaa alkaa toteuttamaan, niin on iso riski siihen, että myytävien tuotteiden katteet painuvat erittäin alas. Dropshippingiä harkitessa onkin hyvä miettiä myös sitä, mihin taloudelliseen tulokseen on valmis tyytymään – esimerkiksi työssäkäyvällä perheellisellä ihmisellehän voi olla aivan eri vaatimukset sille, miten paljon kaupan pitäisi tuottaa työtuntia kohden kuin ”kotona” asuvalla opiskelijalla.

4: Haasteet hyvän asiakaspalvelun tarjoamisessa

Dropshipping-malli aiheuttaa esimerkiksi sen, että asiakkaalle ei ole helppoa toimittaa nopeasti korvaavaa tuotetta postituksessa hajonneen tilalle. Lisäksi hyvin todennäköisesti eteen tulee tilanteita, joissa asiakkaat haluavat perua kaupat pitkän toimitusajan takia, vaikka niistä olisikin kerrottu selkeästi verkkokaupan nettisivuilla.

5: Ei mahdollisuutta myydä isojen brändien tuotteita

Ainakaan tällä hetkellä esimerkiksi Oberlosta ei näytä löytyvän tunnettujen brändien tuotteita, ja tämä luonnollisesti voi olla iso ongelma erityisesti silloin, jos haluaisi myydä dropshipping-mallilla esimerkiksi urheiluvarusteita.

6: Poliittinen riski / tarve huomioida myös muita maita kuin Suomea koskevat asiat

Vaikka verkkokauppa on kokonaisuudessa varsin globaalia, niin voi sitä Suomessa tehdä sillä perinteisellä tavalla kuitenkin myös keskittyen melko pitkälti vain Suomen asioihin. Dropshippingin tapauksessa taasen esimerkiksi kansainvälisten postimaksujen korotukset ja muutokset voivat helposti vaikuttaa varsin paljon omaan bisnekseen.

Vinkki: Koska dropshippingiin liittyy siis melko paljon huonoja puolia hyvien lisäksi, niin pienellä budjetilla toimiessa voi olla hyvä idea se, että aloittaa dropshipping-mallilla, mutta pyrkii sitten mahdollisimman nopeasti siirtymään perinteisempään malliin, jos kauppa alkaa menestymään.

Parhaat verkkokauppa-alustat dropshippingin harjoittamiseen

#1 Shopify – paras ja suosituin valinta

Shopify on ylipäätänsä monien, sisältäen tämän sivun kirjoittaja, mielestä paras verkkokauppaohjelma, ja koska se panostaa verkkokauppa-alustoista eniten dropshipping-tarjontaan, niin on se myös paras valinta dropshippingin tekemiseen. Shopifyin vahvuuksia ylipäätänsä ovat esimerkiksi helppous ja hyvä asiakaspalvelu. Juuri dropshippingin näkökulmasta vahvuutena taas on esimerkiksi laajin kattaus hyviä lisäosia sitä varten.

Shopify maksaa tavallisesti alkaen $29/kk, ja tuosta hinnasta voi saada alennuksen, jos valitsee pidemmän tilausjakson. Mene Shopifyin sivustolle.

#2 WooCommerce – hyvä valinta enemmän vapautta haluaville

WooCommerce vaatii käyttäjältään enemmän panostusta kuin esimerkiksi Shopify, mutta sitten tuon vastapainoksi sillä verkkokaupan rakentaessa saa enemmän vapautta sivuston kehittämisen suhteen. WooCommerce on itsessään ilmainen, mutta sen käyttämiseksi pitää ostaa verkkotunnus ja webhotelli. Lisäksi nimenomaisesti dropshipping-näkökulmasta on tarvetta lisäosalle, joka mahdollistaa dropshippingin tekemisen. Noistakin asioista tulevat kustannukset huomioiden, voi WooCommerce olla pitkällä aikavälillä Shopifyita halvempi tapa tehdä dropshippingiä.

Alle lyhyesti listattuna asiat, jotka pitää ainakin tehdä, jotta voi harjoittaa WooCommercella dropshippingiä:

  1. Hanki domain ja webhotelli (esim. Hostinger on kokemusteni perusteella hinta-laatusuhteeltaan hyvä valinta).
  2. Asenna WordPress (ilmainen).
  3. Asenna WordPressille lisäosaksi WooCommerce (ilmainen).
  4. Asenna WooCommercelle dropshipping-lisäosa (hyvä voi olla esim. AliDropship).

#3 3dcart – halpa tapa drop shippingin testaamiseen

Mikäli drop shipping kiinnostaa, mutta esimerkiksi ylempänä mainittujen mahdollisten huonojen puolien takia epäilet sen aloittamisen järkevyyttä, niin voi 3dcart olla hyvä ja halpa tapa tutustua dropshippingiin tarkemmin. Tältä verkkokauppa-alustalta nimittäin löytää $9.99/kk-hinnoiteltu erillinen dropshipping-maksutaso. Tuolla maksutasolla voi tehdä myyntiä enintään $10,000 edestä vuodessa, ja mikäli tuo raja täyttyy, niin pitää vaihtaa toiseen maksutasoon. Tutustu 3dcartin tarjontaan.

Aiheeseen liittyvää englanninkielistä luettavaa tällä sivustolla:

Bonus: Printful

Printful poikkeaa edellä mainituista verkkokauppa-alustoista siinä, että se on dropshippingohjelma (eli ohjelma, jota voi käyttää vekrkokauppa-alustalla). Halusin kuitenkin mainita Printfullin tässä, koska se tuntuu kiinnostavan monia. Lisäksi Prinrtful voi olla erityisen helppo tapa alkaa harjoittamaan verkkokauppaa dropshippingin muodossa. Olen itse tutustunut jonkin verran Printfullin ohjelmaan, ja sen perusteella sanoisin, että hyvää on helppous ja heikompaa se, että tuotteiden hankintahinnat eivät ole kovin edullisia.

Printful soveltuu siis parhaiten tilanteisiin, joissa uskoo voivansa myydä sen kautta tehtyjä tuotteita vähintäänkin melko hyvällä (korkealla) hinnalla. Käytännössä Printful voi olla hyvä idea esimerkiksi silloin, jos omaa todella hyvän visuaalisen silmän ja/tai myy tuotteita, jotka liittyvät johonkin asiaan, jonka suhteen ihmiset ovat intohimoisia, eivätkä sen takia pane pahitteeksi hieman tavallista korkeampia hintoja. Tutustu Printfullin sivustoon.

Dropshipping Suomessa

Dropshipping markkina ei ole Suomessa yhtä kehittynyt kuin monissa muissa maissa. Tämä on sekä hyvä että huono juttu. Hyvä sen takia, että kauppiaiden keskinäistä kilpailua on Suomessa paljon vähemmän kuin muualla, mutta huono siitä näkökulmasta, että myös sopivia tavarantoimittajia näyttää Suomessa olevan selkeästi vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Toisaalta monet tavallisetkin verkkokaupat lähettävät tuotteita Ruotsista ja noihin lähetyksiin liittyvät toimitusajat tuntuvat olevan monen asiakkaan mielestä täysin riittävän nopeita.

Yhteenveto dropshipping tiedoistani

Mikäli dropshippingiä aikoo kokeilla, niin on syytä olla realistinen sen kanssa, mitä sillä voi olettaa saavuttavansa: erityisesti Suomen tyyppisellä pienellä markkinalla toimiessa on yleisiä kuluttajatuotteita dropshippingillä myymällä nimittäin vaikea tienata paljon rahaa. Tuosta pitävät huolen esimerkiksi Wishin ja AliExpressin sekä toisaalta Tokmannin suosio – miksi monet tilaisivat samoja tuotteita yhtä hitaalla toimitusajalla ja kalliimmalla kuin AliExpressistä saa tai kuinka moni arvostaa parin euron säästön korkeammalle kuin sen, että tuote on parin viikon sijaan perillä parissa päivässä?

Tuo edellä kuvattu ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö dropshipping voisi joskus olla hyvä valinta. Käytännössä dropshipping soveltuukin erityisen hyvin niihin tilanteisiin, kun sen avulla voi myydä jotain, mitä muut eivät vielä myy (Suomessa). Jos siis esimerkiksi keksit jonkin tuotteen, joka myy ulkomailla loistavasti, mutta sitä ei vielä tarjota Suomessa, niin voi dropshippingin avulla tienata hyvät rahat.

Lisäksi dropshipping voi olla hyvä valinta, jos ylipäätänsä haluaa tienata hieman ekstraa. Helppoutensa ansiosta sitä voi nimittäin tehdä esimerkiksi tavallisen työn päälle ja aina löytyy jonkin verran ihmisiä, jotka ainakaan edullisten tuotteiden kohdalla eivät tee kovin syvällistä vertailua eri verkkokauppojen välillä.

Ja vielä viimeisenä tilanteena, johon dropshipping soveltuu erityisen hyvin on se, että sen näkee vain tapana opetella ja aloittaa verkkokauppabisneksessä ennen kuin siirtyy oman varaston hallintaan. Avaa nyt Shopify-tili ja aloita dropshipping.