Canva kokemuksia (2018–2021) ja tietoa – Onko Canva Pro fiksu ostos?

Päivitän tätä tekstiä vuonna 2021, oltuani Canvan maksava asiakas vuoden 2018 alkupuolelta alkaen. Koko tämän noin kolmen vuoden aikana en ole kertaakaan miettinyt, että lopettaisin Canvasta maksamisen. Tuo fakta varmaan aika hyvin summaa sen, minkälaisia kokemukseni Canvasta ovat olleet. Alla kuitenkin hieman lisätietoa Canvasta ja omista kokemuksistani.

Mitä Canvalla voi tehdä:

Canva on graafiseen suunnitteluun tarkoitettu työkalu, jolla voi esimerkiksi tehdä kuvia ja videoita nettisivuille tai somekanaviin, kuten Instagramiin. Varsinaisten some- ja nettijuttujen lisäksi Canva voi olla hyvä apuväline myös esimerkiksi tyylikkään CV:n tekemiseen sekä vaikka esitelmien/esitysten toteuttamiseen. Noiden jälkimmäisten suhteen erityisen kiva juttu on se, että Canvalla tehtyjä esityksiä voi avata myös vaikka PowerPointilla. Joskin on hyvä huomata, että PowerPointille Canvasta siirtäessä voi joskus joutua hieman uudelleen tarkistamaan pohjan ja kuvien asettelua.

Mikä Canvassa on erityisen hyvää:

Canvalla on kokemusteni perusteella erityisesti kaksi vahvuutta. Ensimmäinen on se, että se on todella helppokäyttöinen. Ja sanon tuon näin ihmisenä, joka esimerkiksi Photoshopin kohdalla luovutti parin minuutin jälkeen, kun se tuntui liian haastavalta. Toinen Canvan vahvuus on sen valtava materiaalipankki, eli Canvan kautta siis saa esimerkiksi käyttöönsä yli 60 miljoonaa ilmaista kuvaa, erittäin paljon erilaista elementtejä, valtavan kasan erilaisia pohjia (“templates”) sekä esimerkiksi videoklippejä. Ja mikä parasta niin noita materiaaleja on erittäin helppo etsiä ja sitten liittää osaksi omaa projektiaan.

Sekin on Canvassa hyvää, että esimerkiksi omia kuvia voi helposti ladata Canvan palveluun ja käyttää osana projektia. Ja vielä yhtenä plussana voi mainita ainakin sen, että Canvaan voi myös helposti tallentaa valmiita ja keskeneräisiä töitä. Tai oikeastaan Canva tallentaa ne automaattisesti, jolloin ei itse tarvitse murehtia niiden tallentamisesta – toki tärkeiden töiden kohdalla kannattaa varmasti varmistaa, että tallennus tapahtui. Kokeile nyt Canvaa ilmaiseksi.

Osa Canvan tietokoneversion aloitusnäytöstä

Onko Canvalla huonoja puolia?

Ainoa asia, mistä en ole erityisemmin tykännyt on se, että Canva on ilmeisesti nostanut hieman hintojaan. Mutta toisaalta nostot ovat olleet maltillisia ja niitä ovat tasapainottaneet jatkuvat parannukset ohjelmaan ja saatavilla oleviin materiaaleihin. Ja on myös hyvä huomata, että kuten seuraavasta osiosta selviää, niin Canvaa voi käyttää myös halvemmalla kuin, mitä itse olen sitä käyttänyt.

Asia joka Canvan suhteen kanssa kannattaa tiedostaa, mutta jota ei välttämättä voi laskea miinukseksi on se, että ilmeisesti osa Canvan kautta ilmaiseksi saatavista kuvista on saatavilla myös muuta kautta ilmaiseksi. Eli mikäli suunnittelet käyttävästi Canvaa ainoastaan halpana vaihtoehtona jollekin maksulliselle kuvapalvelulle, niin ei se välttämättä ole maailman paras idea.

Maksutasot ja Canva Pro & Enterprise hinnat

Canvalla on tätä kirjoittaessa kolme eri maksutasoa “Free”, “Pro” ja “Enterprise”. Noista Free on luonnollisesti ilmainen, Canva Pron hinta puolestaan on euroissa 8.99€/käyttäjä/kk, jos maksaa ennakolta vuoden ja 11.99€/käyttäjä/kk, jos maksaa kuukausiveloituksella. Enterprise-tason hinta puolestaan on 27€/käyttäjä/kk, jos maksaa ennakolta vuoden. Enterprise-tasolle ei näytä olevan tarjolla kuukausiveloituksellista vaihtoehtoa. Itse olen tähän asti maksanut Pro-tasosta kuukausiveloituksella, mutta tajuttuani nyt kuukausi- ja vuosiveloituksen hintaeron, tulen luultavasti jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa vaihtamaan vuosimaksuun.

Pro- ja ilmaistason eroista:

Pro-tasolla saa Free-tasoon verrattuna esimerkiksi pääsyn paljon isompaan määrään materiaaleja, mikä on valtava plussa. Lisäksi Pro-taso esimerkiksi antaa paljon enemmän tallennustilaa kuin Canvan ilmaisversio.

Ja sekin on vielä hyvä huomata, että Canvan mukaan ilmaisversion käyttäjä ei saa ollenkaan pääsyä Canvan asiakaspalveluun, mutta Pro-tasolla on pääsy 24/7 asiakaspalveluun. Toisaalta rehellisyyden nimissä on hyvä todeta, että ainakaan itse en reilun kahden vuoden aikana ole kertaakaan törmännyt tilanteeseen, jossa olisin kokenut tarvetta asiakaspalvelulle. Kokonaisarviona sanoisin kuitenkin, että jos Canvaa aikoo käyttää yhtään vakituisemmin, niin kannattaa suosiolla investoida vähintäänkin sen maksulliseen Pro-versioon. Hanki nyt Canva Pro.

Enterprise-versiota en siis ole käyttänyt, joten en valitettavasti osaa kommentoida sitä, onko siitä maksaminen Pro-tasoon verrattuna hyvä investointi. Ominaisuuslistojen perusteella Enterprise- ja Pro-tasojen tärkeimmät erot ovat se, että Enterprise-tasolla saa rajattomasti tallennustilaa ja se, että sillä myös saa pääsyn 24/7 “Enterprise”-asiakaspalveluun. Pro-tasolla on siis pääsy tavalliseen 24/7 asiakaspalveluun.

Pro-versiota voi kokeilla ilmaiseksi:

Canvan mukaan se tarjoaa nykyään 30 päivän ilmaisen kokeilujakson henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet Pro-versiosta. Ilmaiskokeiluun liittyen Canvan verkkosivuilla mainitaan, että kokeilujakson aloittaminen vaatisi luottokortin, mutta koska Canvasta voi maksaa ihan vaan maksukortillakin, niin hyvin todennäköisesti myös ilmaisen kokeilun voi aloittaa myös niillä.

Millä laitteilla Canva toimii:

Itse olen käyttänyt Canvaa erityisesti tietokoneella, mutta Canvalla on myös app, jonka voi ladata esimerkiksi iPhonelle, iPadille ja Android-puhelimelle (mallikohtaisia rajauksia voi tietysti varmasti olla). Ja tietysti myös Macilla voi käyttää Canvaa.

Hyvä tietää:

Ehkä hieman yllättäen Canvan käyttöliittymä on tarjolla myös suomeksi. Ainakin tietokoneella suomenkielisen version saa otettua käyttöön, kun menee Tilin asetukset -> Tili -> Kieli ja valitsee kieleksi suomen. Käytännössä Canvan englanninkielinen käyttöliittymä on kuitenkin sen verran yksinkertainen, että moni tuskin kokee tarvetta vaihtaa kieltä suomeksi.

Kiva tietää:

Canvan käyttäjäkunta vaikuttaa varsin mukavalta ja avuliaalta, ja esimerkiksi Youtubesta löytyykin valtava määrä erilaisia hyödyllisiä videoita, joiden avulla Canvan käyttäminen helpottuu entisestään. Lisäksi esimerkiksi kyseisestä palvelusta löytyvät videolta ovat hyvä apu tilanteissa, joissa ei heti keksi, miten joku juttu tehdään.

Canva yrityksenä:

Canva on Australiasta kotoisin oleva yritys, jonka palvelulla on yli 15 miljoonaa käyttäjää. Tuoreella rahoituskierroksella Canva arvioitiin $6 miljardin arvoiseksi. Avaa nyt Canva-tili.

Lisää Canvaan liittyvää sisältöä tällä sivustolla (englanniksi): Is it worth paying for Canva? Fokuksena erityisesti se, että kannattaako investoida Canvan maksulliseen versioon.