• You are here:
  • Home »

Verkkokauppa-alustat 2020

Tervetuloa verkkokauppa-alustojen yhteenvetosivulle. Löydät tältä sivulta nopeita katsauksia siihen, miten hyvä joku tietty verkkokauppa-alusta kokemuksieni perusteella on. Nopeiden arvosteluiden tueksi, on verkkokauppaohjelmia myös pisteytetty neljässä eri kategoriassa. 

Noita kategorioita ovat: helppous, luotettavuus, hinta sekä tyylikkyys (=miten helppo kyseisellä alustalla / ohjelmalla on rakentaa tyylikäs verkkokauppa). Pisteytykset noiden kategorioiden suhteen ovat tietysti täysin subjektiivisia sekä varsin epätieteellisiä, ja tuosta syystä olen lisännyt pika-arvioiden kylkeen myös linkin pidempään tekstiin kokemuksistani. Noista kokemuksista kertovista teksteistä kaksi ylintä ovat suomeksi ja kaksi seuraavaa englanniksi.

Shopify - Oman kokemuksen perusteella paras verkkokauppa-alusta

Shopify on mielestäni tämän hetken paras verkkokauppa-alusta. 1 - 10 pisteytyksillä annan sille 10/10 helppoudesta ja luotettavuudesta, 9/10 se saa puolestaan hinnasta ja tyylikkyydestä. Ja vaikka sille ei tässä erillistä arvosanaa olekaan, niin haluan vielä lisäksi omasta kokemuksestani kehua Shopifyin asiakaspalvelua, joka on osoittanut erittäin laadukkaaksi.

Kokemuksieni perusteella uskallan todeta, että Shopify on hyvästä syystä maailman suosituin verkkokauppa-alusta. Tässä seuraavaksi on vielä lyhyesti Shopifyin tärkeimpiä hyviä ja huonoja puolia, ja mikäli haluat enemmän tietoa Shopifyista, niin saatat olla kiinnostunut artikkelista: Shopify kokemuksia.

Shopifyin alustan tärkeimmät plussat ja miinukset:

  • Selkeä ja järkevä hinnoittelu, ei sitoutumispakkoa
  • Erittäin helppoa rakentaa kauppa, vaikka ei olisi tehnyt mitään vastaavaa ennen
  • Listattuna New Yorkin pörssissä ja myös muuten luotettava alusta
  • Tyylikkäät teemat
  • Erittäin hyvä asiakaspalvelu: tuntuu haluavan aidosti auttaa asiakasta ja on helppo tavoittaa.
  • Saatavilla paljon kivoja lisäosia, joilla voi entisestään kehittää kauppaansa helposti ja nopeasti 
  • Suomalaisten maksutapojen lisääminen vaatii hieman vaivaa (ei liian vaikeata)
  • Vaikka Shopify on alkanut panostamaan lisää Suomeen markkinana, niin on homma vielä hieman ns. beta-vaiheessa

Shopifyilla voi rakentaa kunnollisen verkkokaupan alkaen $29 kuukausimaksusta, ja se antaa uusille asiakkaille 14 päivää ilmaista kokeiluaikaa. Avaa nyt tili Shopifyille.

Bigcommerce - hyvä vaihtoehto, mutta ei välttämättä pienille verkkokaupoilla

Bigcommerce on sekin varsin hyvä vaihtoehto verkkokaupan rakentamiseen. Tämä ansaitsee helppoudesta ja tyylikkyydestä 7/10 ja hinnasta sekä luotettavuudesta 9/10.

Tätä kirjoittaessa, Bigcommercen suhteen yksi mahdollinen ns. riski on se, että se tuntuu tällä hetkellä haluavan keskittyä erityisesti isoihin asiakkaisiin (englanniksi he kuvaavat tätä segmenttiä termillä "enterprise"). Tämä näkökulma ja sen tuomat mahdolliset ongelmat - esimerkiksi se, miten he painottavat resursseja tuotteidensa kehittämisessä - kannattaa huomioida, jos ei usko tulevansa lukeutumaan tuohon suurasiakkaiden joukkoon.  Lue Bigcommerce arvostelu.

3Dcart - erityisen halpa vaihtoehto

3Dcart voi olla varsin hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, jos aikoo perustaa pienehkön erityisesti ulkomaille myyvän verkkokaupan. Näin on koska tämän kautta voi ylläpitää varsin halvalla pientä kauppaa, mutta toisaalta täällä voi joutua vaihtamaan melko nopeasti kalliimpaan maksukategoriaan, jos kauppa alkaa keräämään maksavia asiakkaita. Ja lisäksi 3Dcart näyttää pitävän Suomea vielä esimerkiksi Shopifyitakin vähemmän tärkeänä markkina-alueena.  

Pisteitä 3Dcart saa helppoudesta ja tyylikkyydestä 8/10, hinnasta 9/10 ja luotettavuudesta 9/10. Lue 3Dcart review.

Squarespace - modernia näyttävyyttä, mutta myös huonoja puolia

Squarespace voi puolestaan olla oiva valinta erityisesti silloin, jos aikoo myydä pienehköä määrä arvokkaita tuotteita. Näin on, koska tämän avulla voi luoda helposti kaupan, joka on samalla simppeli ja tyylikäs. Pisteiden näkökulmasta tämä saa niitä 9/10 helppoudesta, luotettavuudesta sekä tyylikkyydestä ja hinnasta 7,5/10.

Vaikka Squarespace saakin helppoudesta siis varsin korkeat pisteet, niin on Squarespacen verkkokauppa-alustan suhteen hyvä huomata, että se on tavallaan jopa liian helppo. Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että kokeneempi käyttäjä saattaa hyvin mahdollisesti turhautua sen kanssa, että Squarespace ei mahdollista kovin suurta muokkaamista vaan hommat pitää tehdä hyvin pitkälti, niin kuin alustan rakentaneet haluavat. Muokkaamisen suhteen esimerkiksi Shopify on huomattavasti joustavampi. Lue lisää Squarespacesta ja katso Squarespace review.

Volusion

Volusionin pisteyttäminen on siinä mielessä varsin hankalaa, että sen kautta on vaikea hyväksyä monia suomalaisten suosimia maksutapoja ja lisäksi yritys veloittaa erikseen ainakin yhdestä asiasta, joka muilta verkkokauppa-alustoilta pitäisi saada ilmaiseksi. Enemmän kansainvälisestä näkökulmasta ja jäljemmän rajoituksen huomioiden yritykselle voi kuitenkin antaa 8/10 helppoudesta ja luotettavuudesta sekä 7/10 hinnasta ja tyylikkyydestä. Lue Volusion review.

Jos ihmettelet yllä mainittujen pisteiden korkeita määriä, niin se liittyy tietysti isolta osin siihen, että mitään huonoja verkkokauppaohjelmia ei edes ole järkeä tarkastella kovin kattavasti.

Woocommerce - "ilmainen" verkkokauppa-alusta

En ole vielä itse ehtinyt leikkimään Woocommercella, mutta haluan kuitenkin mainita sen täällä, sillä siitä puhutaan aina joskus ilmaisena verkkokauppa-alustana, ja se tietysti kuulostaa erittäin houkuttelevalta. Valitettavasti fakta on se, että Woocommerce on vain hyvin suppeasti katsoen ilmainen: Woocommerce on oikeastaan lisäosa, jonka voi lisätä olemassa olevalle WordPress-sivustolle.

Eli Woocommercen käyttämiseen tarvitset vähintäänkin verkkotunnuksen (domain) ja verkkohotellin (hosting), joista luonnollisesti tulee kustannuksia. Lisäksi käytännössä voidaksesi pyörittää laadukasta kauppaa Woocommercen avulla, tarvitset myös maksullisia lisäpalveluita. Sen perusteella, mitä Woocommerce kertoo siitä, mitä lisäpalveluita kannattaa hankkia (ja voisi kuvitella, että he eivät ainakaan liiottele näiden tarvetta), niin Woocommerce todennäköisesti tulee käytännössä monille vuositasolla kalliimmaksi kuin esimerkiksi Shopify ja 3Dcart.

Yhteenveto verkkokauppasovellusten vertailusta

Tämän sivun kirjoittajana henkilökohtainen mielipiteeni on, että verkkokaupan kehittäminen kannattaa aloittaa Shopifyilla – vaikka hyödyntäen sen 14 päivän ilmainen kokeilujakso. Jos sitten Shopifyin testaamisen jälkeen on tunne, että siinä on jotain, joka ärsyttää itseä paljon tai siitä puuttuu jotain tärkeätä, niin voi olla hyvä idea tutkia myös muita nettikauppasovelluksia. 

Pieni vinkki: Jos tuntuu, että Shopifyista puuttuu jotain tärkeätä, niin tsekkaa sen sovelluskauppa – itse ainakin löysin sieltä asioita, joita olin verkkokauppaa Shopifyilla rakentaessani alkanut kaipaamaan. Avaa nyt tili Shopifyille.