Verkkokauppa-alustat – löydä itselle paras verkkokauppaohjelmisto

Tervetuloa verkkokauppa-alustojen yhteenvetosivulle. Löydät tältä sivulta nopeita katsauksia siihen, miten hyvä ja minkälainen jokin tietty verkkokauppa-alusta kokemuksieni perusteella on. Mikäli olet kiinnostunut tietämään lisää jostain tietystä verkkokauppaohjelmistosta, niin löytyy useimpien pika-arvosteluiden yhteydestä linkki kokemuksiini kyseisestä alustasta. Osa noista kokemuksista kertovista teksteistä on suomeksi ja osa englanniksi. “Kokemukset” tarkoittavat tässä yhteydessä käytännössä verkkokauppa-alustan testaamista luomalla testikaupan.

On hyvä huomata, että siinä voi olla eroja, mikä on kenellekin sopivin eli paras verkkokauppaohjelmisto se voi riippua esimerkiksi siitä, miten halvalla tai helpolla haluaa päästä tai mihin markkina-alueeseen keskittyä. Tällä sivulla ylimpänä suositeltu vaihtoehto on kuitenkin luultavasti erittäin monille se paras valinta.

Shopify – kokemusteni perusteella paras verkkokauppa-alusta

Shopify on mielestäni tämän hetken paras verkkokauppa-alusta. Shopify on esimerkiksi erittäin helppokäyttöinen, fiksusti sekä selkeästi hinnoiteltu ja sillä on erittäin hyvä asiakaspalvelu. Lisäksi Shopifyilla pystyy luomaan poikkeuksellisen hyvin toimivan verkkokaupan, josta pystyy monien eri lisäosien avulla kehittämään jopa huippulaadukkaan.

Shopifyita voi myös perustellusti pitää erittäin luotettavana yhtiönä: se on listattuna New Yorkin pörssissä ja sen markkina-arvo on tätä kirjoittaessa yli 100 miljardia euroa. Myös omat kokemukseni tukevat kuvaa Shopifyin luotettavuudesta.

Kokemuksieni perusteella uskallan todeta, että Shopify on hyvästä syystä luultavasti maailman suosituin verkkokauppa-alusta. Shopifyilla voi rakentaa kunnollisen verkkokaupan alkaen $29 kuukausimaksusta. Tätä kirjoittaessa Shopify antaa uusille asiakkaille 14 päivää ilmaista kokeiluaikaa. Avaa nyt tili Shopifyille.

Mikäli haluat enemmän tietoa Shopifyista, niin saatat olla kiinnostunut artikkelista: Shopify kokemuksia.

Weebly – halpa ja yksinkertainen vaihtoehto

Weeblyn verkkokauppa-alusta ei laadultaan ole maailman paras, mutta se on halpa ja todella yksinkertainen. Eli jos nuo asiat ovat tärkeitä, niin kannattaa Weeblyä harkita. Weebly maksaa kuukausittain maksettuna halvimmillaan* 15€/kk ja jos valitsee vuosiveloituksen, niin on halvin hinta 10€/kk. Vaikka Weebly onkin edullinen ja erittäin simppeli, niin pitäisi sen olla luotettava: sen nimittäin omistaa pörssilistattu Square-yritys (joka on siis eri firma kuin alempana tällä sivulla esiteltävä Squarespace), jonka markkina-arvo on tätä kirjoittaessa yli $50 miljardia. Avaa nyt Weebly-tili.

*Weeblyllä on myös ilmaisversio, mutta se on niin rajoitettu, että käytännössä verkkokaupan pyörittäminen sillä ei ole fiksua. Eikä ole edes täyttä varmuutta, voivatko suomalaiset käyttää ilmaisversiota.

Wix – superhelppo, mutta pienellä ongelmalla

Kokeilin Wixin verkkokauppaohjelmaa maaliskuussa 2020. Ja kokemusteni perusteella se voi olla erittäin hyvä vaihtoehto heille, jotka haluavat rakentaa erittäin nopeasti hyvännäköisen englanninkielisen verkkokaupan.

En kuitenkaan tällä hetkellä suosittele Wixiä heille, jotka haluavat suomenkielisen verkkokaupan. Syy tuohon on se, että Wixin design bugittaa hieman muutamien suomenkielisten ilmausten kohdalla. Käytännössä tuo bugitus tuli esille esimerkiksi siinä, kun englanninkielisen “back to home” -ilmaisun sijaan Wix käytti ilmaisua “takaisinKoti”. (tuo “Koti” oli sana, jota käytin verkkokauppani etusivusta).

Wixin verkkokauppaohjelman matalin tavallinen verot sisältävä kuukausihinta on noin 25€. Ainakin omassa tapauksessani Wix tosin tarjosi pienen kokeilun jälkeen sen “Business Unlimited” -vaihtoehtoa verolliseen hintaan 15,5€/kk, olettaen että olisin maksanut ennakolta vuoden. Testaa nyt Wixiä.

WooCommerce – tavallaan ilmainen verkkokauppa-alusta, yllättävän hyvä

Pitää myöntää, että olin WooCommercen suhteen aika skeptinen. Toki tuo skeptisyys oli osittain yhteydessä siihen, miten WooCommercesta puhutaan: siitä puhutaan ilmaisena verkkokauppa-alustana, vaikka se on sitä ainoastaan suppeasti katsoen.

WooCommercia on tosiaan sinänsä ilmaista käyttää rajoitetuin ominaisuuksin, mutta sen käyttämistä varten tarvitsee WordPress-sivuston, ja tuon seurauksena WooCommercen käyttämiseen liittyviä pakollisia kulukohteita ovat verkkotunnus (noin 10-15€/vuosi) ja webhotelli (järkevä maksaa alkaen noin 30€/vuosi). Kun nuo on hankittu ja WooCommerce asennettu omalle nettisivulle, niin huomaa onneksi aika nopeasti, että WooCommerce on yllättävän kätevä tapa perustaa oma verkkokauppa.

WooCommerce nimittäin on erittäin helppokäyttöinen ja sitä myös voi käyttää suomeksi. WooCommercella myös saa tehtyä melko nopeasti kivalta näyttävän verkkokaupan – toki sitten, jos verkkokauppaa haluaa kehittää pitkälle, niin on sen kylkeen oikeastaan pakko hankkia lisäosia. Mutta omien kokemusteni perusteella suosittelen tutustumaan WooCommerceen ainakin siinä tapauksessa, että haluaa rakentaa verkkokaupan jo olemassa olevan WordPress-sivuston yhteyteen.

Mikäli WooCommerce-verkkokauppaa haluaa kokeilla aktiivisella nettisivustolla, niin kannattaa asennus ehkä tehdä hiljaiseen aikaan: ainakin oman asennukseni tapauksessa nimittäin kävi niin, että verkkokauppa asentui ensin nettisivustoni etusivulle – verkkosivuston etusivulle ilmestynyt tyhjä verkkokauppa voi oletettavasti hämmentää joitakin kävijöitä. (Kaupan sivun saa vaihdettua, kun menee WordPressin hallintapaneelissa WooCommerce -> Asetukset -> Tuotteet -> Kauppasivu ja valitsee halutun sivun). Tutustu WooCommerceen.

BigCommerce – hyvä vaihtoehto parilla pienellä ongelmalla varustettuna

BigCommerce on yksi niistä verkkokauppa-alustoja tarjoavista palveluista, joka näyttää viime vuosina selkeästi parantaneen tarjontaansa (toinen selkeä esimerkki on Wix). Ja jos puhutaan puhtaasti sovelluksen laadusta, niin voi BigCommerce nykyään olla samaa tasoa tai jopa parempi kuin Shopify. BigCommerce nimittäin tarjoaa Shopifyin tapaan esimerkiksi helpon käyttöliittymän ja mahdollisuudet suunnitella kiva kauppa nopeasti. Lisäksi BigCommerce esimerkiksi mahdollistaa Shopifyita kattavamman URL-osoitteiden muokkaamisen ja hyvää on myös se, että se vaikuttaa monessa tapauksessa perivän selkeästi Shopifyita vähemmän maksukuluja.

Valitettavasti BigCommercella on kuitenkin myös pari huonoa puolta. Ensimmäinen näistä koskee kaikkia BigCommercen käyttäjiä ja toinen heitä ketkä eivät halua kauppansa olevan englanniksi.

Tuo ensimmäinen huono puoli on se, että BigCommercen maksutasoilla on liikevaihtorajoitus. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että BigCommercen halvimmalla ($29.95/kk) maksutasolla voi tehdä kauppaa enintään $50,000 arvosta 12 kuukauden aikana, $79.95/kk normaalisti maksavalla plus-maksutasolla kauppaa voi tehdä enintään $180,000 verran 12 kuukauden aikana ja normaalisti $299.95/kk maksavalla pro-tasolla asioita voi myydä enintään $400,000 arvosta 12 kuukauden aikana*.

Liikevaihtorajoitusten lisäksi BigCommercen toinen ongelma on se, että BigCommercen kauppaa / teemoja ei ainakaan vielä ole käännetty englannista muille kielille. BigCommercen mukaan käännökset pystyy kyllä tekemään itse, mutta se on toki sitten eri asia, että haluaako siihen käyttää aikaansa. Ja on myös hyvä huomata, että ääkköset eivät ilmeisesti toimi kaikissa kohdissa BigCommercella tehtyä kauppaa.

Edellä kuvatusta voi yhteenvetona todeta sen, että BigCommerce voi olla hyvä valinta erityisesti kansainvälisille markkinoille suuntaaville verkkokauppiaille. Ja heistä vielä erityisesti niille, jotka uskovat kauppansa olevan liikevaihdon suhteen joko melko pieni tai sitten todella iso.

BigCommercelta saa tätä kirjoittaessa 15 päivää ilmaista kokeiluaikaa ja lisäksi sen plus- ja pro-tasojen hinnoista saa 10% alennuksen, jos maksaa ennakolta vuoden. Testaa nyt BigCommercea.

*Pro-tasolla vuosittaista rajaa voi kasvattaa $200,000 verran maksamalla ylimääräiset $150/kuukausi. Myyntirajan korotuksia voi olla voimassa useampi.

Edellä kerrottu koskee “BigCommerce Essentials” -palvelua. Tuon lisäksi BigCommercella on myös “Enterprise”-palvelu. Kyseinen palvelu on suunnattu todella isoille yrityksille / verkkokauppiaille. Lisää tietoa BigCommercesta.

Squarespace – modernia näyttävyyttä, mutta myös huonoja puolia

Squarespace voi puolestaan olla oiva valinta erityisesti silloin, jos aikoo myydä pienehköä määrää arvokkaita tuotteita. Tuo johtuu siitä, että Squarespacen avulla voi luoda helposti kaupan, joka on samalla sekä erittäin simppeli että todella tyylikäs.

Vaikka Squarespacenkin verkkokauppaohjelmista on helppokäyttöinen, niin on Squarespacen suhteen hyvä huomata, että se on tavallaan jopa liian helppo. Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että kokeneempi käyttäjä saattaa hyvin mahdollisesti turhautua sen kanssa, että Squarespace ei mahdollista kovin suurta muokkaamista vaan hommat pitää tehdä hyvin pitkälti niin kuin alustan rakentaneet haluavat. Muokkaamisen suhteen esimerkiksi Shopify onkin huomattavasti joustavampi.

Ainakin joidenkin käyttäjien näkökulmasta Squarespacella on myös se heikkous, että se ei sovellu niin sanottuun dropshipping-kauppaan kovin hyvin. Lue lisää Squarespacesta ja katso Squarespace review tai Squarespace & Dropshipping -artikkeli

Squarespacen verkkokauppaohjelmisto maksaa kuukausimaksulla maksaessa tavallisesti alkaen 28€/kk.

Vilkas – harkitse, jos aiot tehdä kauppaa vain Suomessa

Vilkaksen verkkokauppaohjelmisto on helppokäyttöinen ja varsin hillitysti hinnoiteltu. Koska Vilkas keskittyy Suomen markkinoihin, niin kannattaa sitä harkita erityisesti siinä tapauksessa, että ei itse suunnitelle haluavansa kansainvälisille verkkokauppamarkkinoille.

Vilkaksen halvin kuukausimaksullinen palvelutaso maksaa tavallisesti 25€/kk.

3Dcart – erityisen halpa vaihtoehto

3Dcart voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto silloin, jos aikoo perustaa pienehkön erityisesti ulkomaille myyvän verkkokaupan. Näin on, koska 3Dcartin kautta voi ylläpitää varsin halvalla pientä kauppaa, mutta toisaalta täällä voi joutua vaihtamaan melko nopeasti kalliimpaan maksukategoriaan, jos kauppa alkaa keräämään maksavia asiakkaita. Ja lisäksi 3Dcart ei näytä panostavan Suomen markkinoihin, jolloin se ei siis todennäköisesti ole paras vaihtoehto, jos aikoo myydä suomalaisille asiakkaille. Lue 3Dcart review.

3Dcartin halvin paketti maksaa tavallisesti $19/kk, mutta 3Dcartilla on usein alennuskampanjoita.

Kotisivukone – helppo, mutta ei kovin edistynyt

Kotisivukoneen etuja ovat helppous, pitkäikäisyys ja kattava suomenkielinen asiakaspalvelu. Kotisivukoneen verkkokauppaohjelmisto ei kuitenkaan valitettavasti ole kovin edistynyt. Kotisivukonetta ei siis luultavasti kannata valita, jos haluaa mahdollisimman hienostuneen verkkokaupan.

Ecwid – ongelmana sekavuus

Ecwid vaikuttaa tavallaan oikein houkuttelevalta, koska sitä voi käyttää jopa ilmaiseksi. Huonona puolena Ecwidissä on kuitenkin se, että se on moniin muihin verkkokauppaohjelmiin verrattuna varsin sekava, ja tuosta syystä ainakaan itse en tällä erää aio käyttää sitä uudestaan.

AmeriCommerce – ihan ok, ei sen enempää

Jokunen vuosi sitten AmeriCommerce vaikutti siltä, että siitä saattaisi olla kehittymässä seuraava Shopify – tai ainakin varteenotettava kilpailija Shopifyille. Tuo sama johtopäätös tehtiin ilmeisesti myös isossa Capital One -finanssiyhtiössä, joka sitten päätyi ostamaan AmeriCommercen. Syystä tai toisesta kyseisen yhtiö ei kuitenkaan oikein onnistunut AmeriCommercen kehittämisessä, ja nyt melko hiljattain AmeriCommercen alkuperäiset pyörittäjät ostivatkin sen takaisin heille itselleen. Tuo toivottavasti tulee johtamaan siihen, että palvelu ja sen kehittämisen lähtee taas lentoon.

Valitettavasti kuitenkin ainakin vielä tätä kirjoittessa AmireCommerce on jonkin verran jäljessä Shopifyin tai BigCommercen tyyppisiä suosittuja verkkokauppa-alustoja. Ja koska AmeriCommerce ei myöskään mitenkään erityisesti panosta Suomen markkinoihin, niin se tuskin on kovin monelle suomalaiselle verkkokaupan perustajalle erityisen hyvä ohjelman verkkokaupan pyörittämiseen. Tuota johtopäästöstä tukee myös se, että AmeriCommerce ei ole erityisen halpa verkkokauppa-alusta. Halutessasi löydät AmeriCommercesta listätietoja sivulta AmeriCommerce review.

AmeriCommercen käyttäminen maksaa alkaen $24.95/kuukausi, ja se tarjoaa uusille asiakkaille 2 viikkoa ilmaista kokeiluaikaa.

Volusion

Volusionin arvosteleminen on siinä mielessä varsin hankalaa, että sen kautta on vaikea tai jopa mahdoton hyväksyä monia suomalaisten suosimia maksutapoja. Lisäksi Volusionilla on myös esimerkiksi se heikkous, että sillä on liikevaihtorajoja sen suhteen, miten paljon voi myydä ennen kuin pitää vaihtaa kalliimpaan maksutasoon. Volusion on myös hiljattain nostanut sen hintoja. Kokonaisuudessa voi todeta, että Volusion tuskin on kovin monelle suomalaiselle paras nettikauppasovellus. Lue Volusion review.

Volusion maksaa kuukausiveloituksella alkaen $29/kk.

Magento – mahdollinen vaihtoehto isoille yrityksille

Magento ei ole halpa eikä myöskään helppo, mutta se on varsin edistynyt verkkokauppaohjelmisto. Noiden syiden takia se onkin melko suosittu isojen yritysten keskuudessa. On ollut hieman merkkejä siitä, että tulevaisuudessa Magento haluaisi ehkä alkaa palvelemaan myös isompaa määrää pienempiä yrityksiä, mutta ainakaan tällä hetkellä Magento tuskin on paras valinta, jos ei ole varsin isoa budjettia verkkokaupan rakentamiseen.

Yhteenveto verkkokauppasovellusten vertailusta

Tämän sivun kirjoittajana henkilökohtainen mielipiteeni on, että verkkokaupan kehittäminen kannattaa aloittaa Shopifyilla tai WooCommercella. Shopifyilla siinä tapauksessa, että haluaa rakentaa täysin uuden verkkokaupan ja WooCommercella siinä tapauksessa, että haluaa rakentaa ilmaiseksi / halvalla verkkokaupan olemassa olevan WordPress-sivuston yhteyteen. Avaa nyt Shopify-tili tai tutustu WooCommercen sivustoon.

Kysymyksiä ja vastauksia verkkokauppa-alustoista

Vaatiiko verkkokauppa-alustan käyttäminen pitkäkestoisen sitoutumisen?

Ei. Käytännössä kaikki maksulliset verkkokauppa-alustat tarjoavat mahdollisuuden maksaa kuukausiveloituksella ja lopettaa tilauksen nopeasti. On tosin hyvä huomata, että monesti kuukausihinnoista voi saada alennusta, jos vaikka maksaa ennakolta vuoden tai jopa kaksi.

Pitääkö ulkomaista verkkokauppa-alustaa käyttäessä tehdä käännöstyötä, jos haluaa kaupan olevan suomeksi?

Tämä riippuu alustasta. Esimerkiksi ylimpänä tällä sivulla mainitulla Shopifyilla ja Woocommercella on valmiiksi tarjolla hyvällä suomella tehty verkkokauppa / verkkokauppateemoja. Joidenkin toisten alustojen kohdalla voi joutua tekemään varsin paljon käännöksiä.

Onko verkkokauppa-alustaa helppo vaihtaa?

Tämä riippuu osittain siitä mistä ja minne vaihtaa. Monessa tapauksessa vaihtaminen on kuitenkin sen verran aikaa vievää tai teknisesti haastavaa, että ennen oman verkkokaupan perustamista voi olla hyvä kokeilla useampaa eri alustaa, jotta löytää sen itseä kaikista eniten miellyttävän.

Mitkä asiat kannattaa ainakin huomioida verkkokauppaohjelmaa valitessa?

  1. Pystyykö ohjelmalla tekemään ammattimaisen näköisen kaupan?
  2. Onko ohjelmaa helppo käyttää?
  3. Mitä maksutapoja kyseistä verkkokauppa-alustaa käyttäessä pystyy hyväksymään?
  4. Mitä alustan käyttäminen maksaa?
  5. Miten suuria maksukuluja alusta perii?

Tätä sivua on päivitetty viimeksi 29.9.2020.