Verkkokauppa-alustat 2019

Tervetuloa verkkokauppa-alustojen yhteenvetosivulle. Löydät tältä sivulta nopeita katsauksia siihen, miten hyvä joku tietty verkkokauppa-alusta kokemukseni perusteella on. Katsausten ohessa on myös linkki kattavampaan käsittelyyn / arvosteluun, mutta tällä hetkellä näistä arvosteluista ainoastaan kaksi ylintä ovat suomeksi, ja muut ovat tarjolla englanniksi.

Shopify - Oman kokemuksen perusteella paras verkkokauppa-alusta

Shopify on mielestäni tämän hetken paras verkkokauppa-alusta. 1 - 10 pisteytyksillä annan sille 10/10 helppoudesta ja luotettavuudesta, 9/10 se saa puolestaan hinnasta ja tyylikkyydestä. Ja vaikka sille ei tässä erillistä arvosanaa olekaan, niin haluan vielä lisäksi omasta kokemuksestani kehua Shopifyin asiakaspalvelua, joka on osoittanut erittäin laadukkaaksi. Shopify on hyvästä syystä maailman suosituin verkkokauppa-alusta. Avaa nyt tili Shopifyille tai lue Shopify kokemuksia - kiireisille lukijoille on tähän alle listattu Shopifyin tärkeimmät hyvät ja huonot puolet.

Shopifyin alustan tärkeimmät plussat ja miinukset:

  • Selkeä ja järkevä hinnoittelu, ei sitoutumispakkoa
  • Erittäin helppoa rakentaa kauppa, vaikka ei olisi tehnyt mitään vastaavaa ennen
  • Listattuna New Yorkin pörssissä ja myös muuten luotettava alusta
  • Tyylikkäät teemat
  • Erittäin hyvä asiakaspalvelu: tuntuu haluavan aidosti auttaa asiakasta ja on helppo tavoittaa.
  • Saatavilla paljon kivoja lisäosia, joilla voi entisestään kehittää kauppaansa helposti ja nopeasti 
  • Suomalaisten maksutapojen lisääminen vaatii hieman vaivaa (ei liian vaikeata)
  • Vaikka Shopify on alkanut panostamaan lisää Suomeen markkinana, niin on homma vielä hieman ns. beta-vaiheessa

Bigcommerce - hyvä vaihtoehto, mutta ei välttämättä pienille verkkokaupoilla

Bigcommerce on sekin varsin hyvä vaihtoehto verkkokaupan rakentamiseen. Tämä ansaitsee helppoudesta ja tyylikkyydestä 7/10 ja hinnasta sekä luotettavuudesta 9/10.

Näin vuonna 2019 Bigcommercen suhteen yksi mahdollinen ns. riski on se, että se tuntuu tällä hetkellä haluavan keskittyä erityisesti isoihin asiakkaisiin (englanniksi he kuvaavat tätä segmenttiä termillä "enterprise"). Tämä näkökulma ja sen tuomat mahdolliset ongelmat - esimerkiksi se, miten he painottavat resursseja tuotteidensa kehittämisessä - kannattaa huomioida, jos ei usko tulevansa lukeutumaan tuohon suurasiakkaiden joukkoon.  Lue Bigcommerce arvostelu.

3Dcart - erityisen halpa vaihtoehto

3Dcart voi olla varsin hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, jos aikoo perustaa pienehkön erityisesti ulkomaille myyvän verkkokaupan. Näin on koska tämän kautta voi ylläpitää varsin halvalla pientä kauppaa, mutta toisaalta täällä voi joutua vaihtamaan melko nopeasti kalliimpaan maksukategoriaan, jos kauppa alkaa keräämään maksavia asiakkaita. Ja lisäksi 3Dcart näyttää pitävän Suomea vielä esimerkiksi Shopifyitakin vähemmän tärkeänä markkina-alueena.  

Pisteitä 3Dcart saa helppoudesta ja tyylikkyydestä 8/10, hinnasta 9/10 ja luotettavuudesta 9/10. Lue 3Dcart review.

Squarespace - modernia näyttävyyttä, mutta myös huonoja puolia

Squarespace voi puolestaan olla oiva valinta erityisesti silloin, jos aikoo myydä pienehköä määrä arvokkaita tuotteita. Näin on, koska tämän avulla voi luoda helposti kaupan, joka on samalla simppeli ja tyylikäs. Pisteiden näkökulmasta tämä saa niitä 9/10 helppoudesta, luotettavuudesta sekä tyylikkyydestä ja hinnasta 7,5/10.

Vaikka Squarespace saakin helppoudesta siis varsin korkeat pisteet, niin on Squarespacen verkkokauppa-alustan suhteen hyvä huomata, että se on tavallaan jopa liian helppo. Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että kokeneempi käyttäjä saattaa hyvin mahdollisesti turhautua sen kanssa, että Squarespace ei mahdollista kovin suurta muokkaamista vaan hommat pitää tehdä hyvin pitkälti, niin kuin alustan rakentaneet haluavat. Muokkaamisen suhteen esimerkiksi Shopify on huomattavasti joustavampi. Lue lisää Squarespacesta ja katso Squarespace review.

Volusion

Volusionin pisteyttäminen on siinä mielessä varsin hankalaa, että sen kautta on vaikea hyväksyä monia suomalaisten suosimia maksutapoja ja lisäksi yritys veloittaa erikseen ainakin yhdestä asiasta, joka muilta verkkokauppa-alustoilta pitäisi saada ilmaiseksi. Enemmän kansainvälisestä näkökulmasta ja jäljemmän rajoituksen huomioiden yritykselle voi kuitenkin antaa 8/10 helppoudesta ja luotettavuudesta sekä 7/10 hinnasta ja tyylikkyydestä. Lue Volusion review.

Jos ihmettelet yllä mainittujen pisteiden korkeita määriä, niin se liittyy tietysti isolta osin siihen, että mitään huonoja verkkokauppa-alustoja ei edes ole järkeä tarkastella kovin kattavasti.

Woocommerce - "ilmainen" verkkokauppa-alusta

En ole vielä itse ehtinyt leikkimään Woocommercella, mutta haluan kuitenkin mainita sen täällä, sillä siitä puhutaan aina joskus ilmaisena verkkokauppa-alustana, ja se tietysti kuulostaa erittäin houkuttelevalta. Valitettavasti fakta on se, että Woocommerce on vain hyvin suppeasti katsoen ilmainen: Woocommerce on oikeastaan lisäosa, jonka voi lisätä olemassa olevalle WordPress-sivustolle.

Eli Woocommercen käyttämiseen tarvitset vähintäänkin verkkotunnuksen (domain) ja verkkohotellin (hosting), joista luonnollisesti tulee kustannuksia. Lisäksi käytännössä voidaksesi pyörittää laadukasta kauppaa Woocommercen avulla, tarvitset myös maksullisia lisäpalveluita. Sen perusteella, mitä Woocommerce kertoo siitä, mitä lisäpalveluita kannattaa hankkia (ja voisi kuvitella, että he eivät ainakaan liiottele näiden tarvetta), niin Woocommerce todennäköisesti tulee käytännössä monille vuositasolla kalliimmaksi kuin esimerkiksi Shopify ja 3Dcart.

Miten nettikaupaohjelmistoille annetaan pisteitä vertailussa?

Yllä nettikauppa-alustoja verrataan pisteiden avulla yhteensä neljässä eri kategoriassa: Helppous, Hinta, Tyyli ja Luotettavuus. Alla selitetään, mitä eri kategoriat tarkoittavat käytännössä.

Helppous

Helppoudella viitataan siihen, miten yksinkertaista ja nopeaa kyseisellä alustalla on luoda verkkokauppa. Helppoutta on pyritty tarkastelemaan keskimääräisen nettikaupanperustajan näkökulmasta: ihmisen jolla on jonkun verran osaamista tietokoneiden kanssa, mutta joka ei kuitenkaan ole missään nimessä superexpertti tai esimerkiksi varsinainen koodaaja.

Hinta

Hinta-kategorian voi nähdä olevan tavallaan yhdistelmä kahta eri näkökulmaa. Toisaalta siinä mietitään hintaa yleisellä tasolla (miten paljon euroissa kyseisen alustan käyttäminen maksaa) ja toisaalta siinä pohditaan myös hinnan ja sillä saatavan hyödyn suhdetta. Jos kaksi alustaa olisi siis eurohinnoiltaan samoja, mutta toinen olisi selkeästi laadukkaampi muuten, saisi se korkeammat pisteet. Tarkastelussa painottuu hinta itsessään, sillä voidaan nähdä, että myös muissa kategorioissa on annettu pisteitä alustojen laadun perusteella. On siis hyvä huomata, että myös tässä kategoriassa korkeat pisteet kertovat perustajan näkökulmasta tarkastellen hyvyydestä.

Tyyli

Tyyli liittyy ennen kaikkea siihen, miten tyylikkäitä kyseisen palvelun kautta saatavat kauppateemat ovat. Tyylikkyyden alaosion voi nähdä olevan esimerkiksi sen, miten hyvin kyseisen palveluntarjoajan teemat sopivat eri laitteille kuten puhelimelle ja pöytätietokoneille. Tyylin arvioiminen on luonnollisesti täysin subjektiivista.

Luotettavuus

Luotettavuuden arvioimiseen vaikuttavat esimerkiksi sen tyyppiset asiat kuin palveluntarjoajan ikä, koko ja avoimuus. Avoimuus kattaa esimerkiksi hinnoittelun avoimuuden, sen että listahintojen päälle ei lisätä yllättäviä kustannuksia. Koska tarkoituksena on, että tällä sivustolla listataan ainoastaan luotettavia verkkokauppa-alustoja, tulevat tässä kategoriassa näkyvät pisteet olemaan poikkeuksetta 9-10.

Avaa nyt tili Shopifyille

Shopify sai yllä käsitellyistä verkkokauppa-alustoista korkeimmat kokonaispisteet. Se onkin mielestäni vuoden 2019 paras verkkokauppa-alusta. Avaa nyt tili Shopifyille.