Mitä Amazonin tulo Suomeen tarkoittaisi suomalaisille verkkokaupoille

Amazonin tulosta Suomeen on kirjoitettu viime aikoina melko paljon. Vaikka halukkaat ovat voineet tähänkin asti tehdä ostoksia yrityksen verkkokaupassa ja tilata tuotteet Suomeen, niin ei yritys itse ole varsinaisesti toiminut Suomessa. Nyt tilanne näyttää kuitenkin olevan muuttumassa. Amazonin tuleminen Suomeen on hyvin todennäköisesti hyvä asia kuluttajille, koska valikoima laajenee ja hinnat alenevat, yrityksen saapuminen ei kuitenkaan varsin mahdollisesti ole positiivinen juttu täällä jo toimivien verkkokauppiaiden näkökulmasta. Käynkin tässä tekstissä läpi muutamia niistä vaikutuksista, joita uskon Amazonin Suomeen saapumiselle olevan suomalaisille verkkokauppiaille.

#1 Hinnalla kilpaileminen muuttuu entistäkin vaikeammaksi

Hintakilpailu on jo tähän asti ollut Suomessakin eräillä aloilla valtavan kovaa. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi matkapuhelimet ja monet muut elektroniset tuotteet. Nyt, kun Amazon saapuu Suomeen, niin muuttuu hintakilpailu monien verkkokauppiaiden näkökulmasta käytännössä mahdottomaksi. Yksikään Suomalainen verkkokauppa ei nimittäin pysty vastaamaan Amazonin skaalaetuihin, eikä siihen, että yritys voi varsin huoletta tehdä lyhyellä aikavälillä tappiota verkkokaupallansa. Mahdollisuudesta tehdä lyhyellä aikavälillä tappiota pitää huolen erityisesti yrityksen pilvipalveluiden massiivinen tuotto.

Koska Amazonin kanssa ei pysty kilpailemaan hinnalla, niin pitää keksiä jotain muuta. Yksi ilmeinen tapa on alkaa myymään uniikkeja tuotteita, niitä tuotteita mitä Amazon ei voi myydä. Uniikkeja tuotteita saa tietysti helpoiten itse valmistamalla / valmistutummalla. Uniikkien tuotteiden ongelma on tietenkin se, että niitä ei oikein järkevästi voi myydä monilla alueilla, käytännössä kukaan ei esimerkiksi voi alkaa valmistamaan kotonaan kännyköitä tai edes tilamaan kustomoituja kännyköitä jälleenmyytäväksi.

#2 Toimitusaikoihin pitää panostaa vielä enemmän

Amazonin yksi isoimmista eduista on Yhdysvalloissa se, miten nopeat toimitukset se pystyy tarjoamaan asiakkaillensa. Parhaimmillaan tuotteet ovat perillä jopa saman päivän aikana. Monet pienet nettikaupat ovat toimitusaikojen suhteen tietysti osittain Postin armoilla, mutta erityisesti tällä hetkellä dropshippingiä harjoittavat tahot voivat todennäköisesti tehostaa toimituksiaan.

#3 Verkkokaupan suosio tulee kasvamaan huomattavasti entisestään

Siinä missä kaksi ensimmäistä kohtaa olivat varsin huonoja nettikauppiaiden näkökulmasta, niin on tämä kolmas onneksi varsin positiivinen. Amazon tulee mitä ilmeisimmin lisäämään huomattavasti verkosta ostamisen suosiota Suomessa. Luonnollisesti tämän suosion kasvamisen tuomista euroista iso osa tulee valumaan Amazonille itsellensä, mutta todennäköisesti eivät kaikki. Erityisesti edellä mainittuja ainutlaatuisia tuotteita myyvät kauppiaat voivat hyötyä siitä, että Amazonin myötä entistä useammat ottavat verkosta ostamisen osaksi arkipäiväänsä.

#4 Verkossa mainostamisen hinta tulee todennäköisesti kasvamaan

Tämä kohta on oikeastaan seurausta kahdesta asiasta. Ensimmäinen puoli on se, että Amazon itse voi halutessaan pumpata todella huomattavasti rahaa mainoksiin ja näin nostaa kilpailua mainostilasta ja sen myötä niiden hinnoista. Toinen asia on se, että luultavasti monet tahot tulevat vastaamaan Amazonin mainoskampanjoihin laittamalla itse lisää rahaa mainoksiin ja näin tekevät mainostilasta vielä entistäkin kalliimpaa.

#5 Brändin rakentamisen merkitys korostuu

Tässä kohdassa yhdistyvät oikeastaan kaikki edellä mainitut neljä asiaa. Jatkossa onkin entistä tärkeämpää rakentaa omalle verkkokaupalle sen tyyppinen brändi, josta ihmiset aidosti pitävät ja jonka luokse ihmiset tulevat kirjoittamalla kaupan osoitteen selaimen osoiteriville, sen sijaan että saapuisivat vain mainoksia klikkaamalla tai hakukoneesta. Tärkeä tekijä tässä on esimerkiksi positiivinen erottuvuus. Yhtenä vinkkinä tähän kohtaan voi antaa sen, että jos et haaveile valtavan suuresta nettikaupasta, niin voi hyvä idea olla yhdistää verkkokaupan brändiä vahvemmin omaan itseensä. Esimerkiksi leivontarvikkeiden myymisen yhteydessä voi tuoda esille omaa asiantuntijuuttaan leipomisen suhteen, ja sen tuomaa varmuutta siitä, mitkä ovat aidosti hyviä tuotteita ostettavaksi.

Koska kilpailu siis tulee kiristymään siinä vaiheessa, kun Amazon saapuu Suomeen, niin voi nyt olla erityisen hyvä aika perustaa verkkokauppa. Ja toisaalta, jos omistat jo oman verkkokaupan, mutta et ole panostanut siihen kunnolla viime aikoina, niin on nyt luultavasti hyvä aika tsempata ja katsoa miten menestyneeksi kauppansa voi tehdä.