Älä ota lainaa, jos et ole varma miten maksat sen takaisin

Rahaa lainatessa voi tehdä lukuisia eri virheitä. Näitä edustavat esimerkiksi se, että ei lue kunnolla lainaehtoja ja se, ettei vaivaudu vertailemaan lainavaihtoehtoja. On kuitenkin yksi suuri virhe, mistä puhutaan hämmästyttävän harvoin pikavippien ja muiden nopeasti saatavien lainojen yhteydessä.

Tämä virhe on se, että lainaa ottaa henkilö ei ole selvittänyt ITSELLEEN kunnolla etukäteen sitä, miten hän aikoo maksaa lainansa takaisin. Tämä virhe koskee erityisesti sen tyyppisiä lainoja joille ei ole etukäteen määritelty tarkkaa maksuohjelmaa, että esimerkiksi seuraavat 3 vuottaa lainaa pitää lyhentää 500€ kuussa. Näitä lainoja joilla ei ole selkää maksuohjelmaa edustavat erityisesti niin sanotut joustoluotot. Nämä joustoluotothan toimivat käytännössä niin, että lainaa hakevalle henkilölle myönnetään tietty luottoraja ja sitten tämän luottorajan puitteissa henkilö saa ottaa niin paljon lainaa kuin hän haluaa. Ja toisaalta näiden joustoluottojen toinen puoli on se, että näille on monesti määritelty vain kuukausittainen minimilyhennys.

Ja pahimmassa tapauksessa on vielä niin, että tämä minimilyhennys on sen verran pieni, että kun joustoluotolle kertyy pikavipeille tyypillisiä korkoja, niin laina ei pääse lyhenemään juuri ollenkaan. Ei siis ole mahdotonta, että henkilöllä on vaikka 2000€ lainaa joustoluoton muodossa ja jos tätä lyhennetään minimilyhennyksellä 200€ kuussa (10% avoinna olevasta lainasta), niin seuraavan laskun tullessa on tämä lyhennys jo kadonnut lähes kokonaan lainan korkoihin.

Lisäksi joustoluottojen kanssa on syytä olla tietoinen niiden siitä viheliäisestä ominaisuudesta, että jos alussa ottaa vaikka ihan tarpeeseen pienehkön 200€ lainan, mutta samalla lainaa ottaneelle henkilölle avataan vaikkapa 3000€ joustoluottotili, niin on iso riski siihen, että kohta lainaa on todella paljon enemmän. Tuleehan tässä helposti tunne siitä, että miksi ei nostaisi koko luottorajaa, kun se tuntuu ikään kuin ilmaiselta ja todella helpolta rahalta – mitä se ei tietenkään pitkän päälle ole!

Tästä kaikesta päästään siihen, että erityisesti joustoluottoja ottaessa pitää olla erityisen tarkka siitä, että tietää etukäteen täsmälleen, miten maksaa lainansa pois ja lisäksi on syytä olla erittäin varovainen sen kanssa, ettei ota joustoluottotililtä enempää lainaa aiemman päälle. Pikavippejä myöntävät yrityksethän ovat luonnollisesti tehneet tämän lisälainan ottamisen äärettömän helpoksi: pari klikkiä vain ja 500€ sijaan kohta lainaa on 1500€, ja maksusuunnitelma ei enää toimikkaan ja kohta alkavat suuret ongelmat lainat kanssa.

Vaikka joustoluotoilla onkin paljon hyviä omaisuuksia, esimerkiksi se, että se voi olla ikään kuin luottokortti, niin on toisaalta osamaksu lainalla myös erittäin hyviä puolia. Osamaksulainallahan siis tarkoitetaan yksinkertaisesti sen tyyppistä lainaa, jota lyhennetään hiljalleen erissä. Joustoluoton sijaan esimerkiksi kulutusluotot edustavat näitä. Ja toisin kuin monet ehkä luulevat niin tätä nykyä on mahdollista saada myös kulutusluotto heti tilille. Harkitse siis tarkkaan ennen lainan ottamista sitä, minkä tyyppinen henkilö olet (voitko sortua impulsiivisiin lisälainoihin) ja millä tavalla sinulle sopii parhaiten lyhentää lainaa. Tämä harkinta voi osoittautua erittäin tärkeäksi pitkällä aikavälillä.

About the Author Atte

Hi! My name is Atte and I love e-commerce. Thus this website that focuses on e-commerce platforms, marketing online stores and other related things.

follow me on: