Oman verkkokaupan perustaminen – Näin avaat kaupan ja hankit tuotteet (2020)

Perusta oma verkkokauppa

Luulitko, että oman verkkokaupan perustaminen vaatii omaisuuksia tai vie vuosia? Näin ehkä olikin vielä joskus 2000-luvun alkupuolella, mutta tänään oman verkkokaupan kautta pääsee myymään parin leffalipun hinnalla ja suunnilleen samassa ajassa kuin leffan katsominen kestää – ja mikä parasta nettikaupan perustaminen ei ole juuri sen haastavampaa kuin hömppäkomedian katsominen.

Mitä verkkokaupan perustamiseen vaaditaan?

Itse perustamiseen vaaditaan periaatteessa vain kaksi asiaa: verkkotunnus verkkokaupalle ja ohjelma, jolla rakentaa oma verkkokauppa nopeasti. .Fi ja .Com verkkotunnuksia saa molempia alkaen noin 10€ hinnasta / vuosi ja verkkokaupan voi laittaa pystyyn hintaan 25€ / kuukausi. Verkkotunnuksen voi rekisteröidä kuka tahansa saman tien ilman minkäänlaisia teknisiä erityistaitoja ja nettikaupan perustaminen ei vaadi juuri sen enempää. Mikäli suunnittelet myyväsi fyysisiä tuotteita, kuten vaatteita tai koruja verkkokaupassa, niin on luonnollisesti myös hyvä, jos sinulla on jo jonkun verran tuotteita valmiina (tuotteiden hankkimisesta lisää alempana). Toisaalta, verkkokaupan kautta voi myös myydä esimerkiksi itse tekemäänsä ja netin kautta toimitettavaa opetuskurssia johonkin juttuun, jonka suhteen omaa erityisosaamista.

Miten rakentaa nettikauppa halvalla nopeasti?

Shopify

Internetistä löytyy nykyään lukuisia niin sanottuja verkkokauppa-alustoja, joiden avulla kuka tahansa voi rakentaa oman tyylikkään verkkokauppansa yhdessä illassa netin välityksellä. Verkkokaupan perustamiseksi ei siis tarvitse palkata kallista ulkopuolista apua tai opetella koodaamaan. Oma suosikkini verkkokaupan rakentamiseen tarkoitetuista ohjelmista on Shopify. Kokeiluni perusteella sillä voi laittaa pystyyn hyvännäköisen nettikaupan hetkessä, ja mikä parasta todella halvalla. Shopifyin halvin oman verkkokaupan rakentamiseen ja ylläpitämiseen tarkoitettu kuukausijäsenyys maksaa noin 25 euroa, ja yritys vielä antaa uusille asiakkaille kaksi viikkoa ilmaista kokeiluaikaa jäseneksi rekisteröitymisen jälkeen.

On myös vielä hyvä huomata, että Shopifyin kautta saa 10% alennuksen maksuista, jos maksaa vuoden ennakkoon ja 20% alennuksen, jos maksaa 2 vuotta ennakkoon (asiasta lisää englanniksi: Shopify discount). Lisäksi positiivista on se, että Shopifyin kohdalla ei kuukausimaksun lisäksi ole mitään muita pakollisia maksuja. Eräät muut verkkokauppa-alustoja tarjoavat tahothan käytännössä pakottavat ostamaan lisäpalveluita, jotta kauppaa voi oikeasti pitää asiakkaiden saatavilla.

Shopifyin nettisivujen kautta on mahdollista rekisteröidä esimerkiksi .com-päätteinen verkkotunnus omaa kauppaa varten. Mikäli kauppaa varten haluaa käyttää .fi-tunnusta, niin on se taas kokemukseni perusteella helppo yhdistää rekisteröintipalvelusta (esim. OVH) Shopifyin avulla luotuun kauppaan. Perusta nyt Shopify-verkkokauppa.

Mistä tuotteet nettikauppaa varten?

Pääsääntöisesti voidaan ajatella, että on olemassa neljä eri päätapaa hankkia tuotteita omaa verkkokauppaa varten. Tuotteita voi joko valmistaa itse, tuotteita voi valmistuttaa ulkopuolisella tuottajalla, tuotteita voi tilata tukkukaupasta tai voi käyttää niin sanottua dropshipping-mallia.

Itse valmistaminen on varsin yksiselitteinen tapa. Sen etuna voi pitää erityisesti sitä, että katteet ovat normaalisti varsin hyviä, etkä joudu turvautumaan ulkopuolisiin tavarantoimittajiin. Itse valmistaminen poistaakin monia riskejä verkkokaupan ylläpitämisestä, mutta toisaalta se voi olla esimerkiksi toiminnan kasvaessa haastavaa, eikä luonnollisesti sovellu kovin moniin eri tuotekategorioihin.

Tuotteiden valmistuttamista ulkopuolisella tuottajalla voi tutkia esimerkiksi kiinalaisen Alibaba-markkinapaikan kautta. Mikäli aiot hankkia tuotteita ulkopuoliselta, niin tuotantoprosessin aloittamiseen on syytä panostaa kunnolla - tarkista tuottajan taustat, pyydä tarvittaessa tietoa toimintatavoista ja varmista, että kaikesta mahdollisesta on yhteisymmärrys. Kiinassa toimiminen on myös perinteisesti sisältänyt varsin paljon haasteita immateriaalioikeuksien rikkomisen näkökulmasta, joten jos tuotteesi on siis esimerkiksi merkittävästi nykyisistä markkinoilla olevista tuotteista poikkeava, niin pohdi erittäin tarkasti haluatko ottaa riskiä kiinalaisen valmistajan palkkaamisessa. Tuotteiden valmistuttamisen suhteen on myös hyvä huomata se, että minimitilausmäärät ovat usein erittäin korkeita suomalaisten markkinoiden näkökulmasta.

Tukkukauppiailta ostamisen voi nähdä sisältävän vähemmän riskejä kuin omien tuotteiden valmistuttamisen. Toisaalta siinä on kuitenkin ongelmia esimerkiksi sen suhteen, että katteet eivät normaalisti ole kovin hyviä. Tukkukauppiaita löytyy varsin hyvin Googlen kautta, kun haet hakusanalla "Wholesale" ja tuotekategorian / tuotetyypin englannin kielisellä nimellä. Tukkukauppiaiden suhteen kannattaa tehdä kattavasti vertailua hintojen, toimitusehtojen (esimerkiksi minimitilaukset) ja historian suhteen.

Dropshipping-malli on nettikaupan pyörittämisen näkökulmasta toiseksi (omien tuotteiden valmistamisen jälkeen) tai kaikista pienimmän riskin omaava toimintamalli. Toisaalta se myös normaalisti tarjoaa pienimmät mahdollisuudet hyvän voiton tekemiseen. Dropshippingiä voi kuitenkin kokeilla erityisesti alkuvaiheessa, kun toimintaa on vasta käynnistämässä tai kun haluat esimerkiksi testata uusien tuotteiden menestystä verkkokaupassasi. Dropshippingissä on käytännössä kyse siitä, että vaikka tuote onkin listattuna omassa nettikaupassasi, niin olet käytännössä itse vain netissä toimiva tilauksen välittäjä, joka ilmoittaa tehdystä tilauksesta dropshipping palvelua tarjoavalle yritykselle, joka sitten lähettää tilauksen asiakkaalle. Mikäli toimit dropshipping-mallilla, niin teet tulosta sillä erolla, mikä on kaupassa asiakkaalta veloittamasi hinta ja minkä hinnan dropshipping-palvelun tarjoaja veloittaa sinulta. Pienten marginaalien lisäksi dropshipping sisältää ongelmia esimerkiksi siinä, että et voi tehdä kovin helposti jatkuvaa laadunvalvontaa. Dropshipping-palvelua tarjoaa esimerkiksi Oberlo.

Mikään ei luonnollisesti estä käyttämästä useampaa eri tapaa tuotteiden hankkimiseen verkkokaupassasi. Useampi tapa todennäköisesti luonnollisesti lisää työmäärää, mutta toisaalta se voi myös pienentää toiminnan riskiä. Monesti myös se voi olla hyvä idea, että hankkii alkuun tuotteita mahdollisimman vähäriskisellä tavalla ja sitten, jos alkaa saamaan asiakkaita, niin ottaa hieman enemmän riskiä ja pyrkii samalla parantamaan katteita. Hyvässä tapauksessa edellä mainittu toimintamalli johtaa positiivisen kierteeseen, jossa lisäpanostus tuo vielä enemmän asiakkaita ja se taas mahdollistaa vielä suuremmat panostukset jne.

Mistä potentiaalisia asiakkaita verkkokaupalle?

Verkkokauppa asiakkaat

Jo ennen kuin omaa kauppaansa varten hankkii tuotteita, kannattaa lähteä pohtimaan sitä, miten kaupallensa saa asiakkaita. Internetissä toimiessa voidaan nähdä olevan neljä isoa tapaa saada asiakas kauppaansa: asiakas voi saapua sinne hakukoneen kautta, asiakas voi saapua sinne mainoksen kautta, asiakas voi kirjoittaa kaupan osoitteen suoreen osoiteriville tai hän voi tulla sosiaalisen median kautta.

Hakukoneiden kautta asiakkaita saadessa keskiössä on se, että sivustosi sisältöä on muotoiltu niin, että hakukoneet ymmärtävät kauppasi tarjoavan juuri sitä, mitä asiakas etsii. Jos asiakas esimerkiksi etsii kakkukoristeita, niin on tärkeätä, että sivustolla kerrotaan selkeästi niitä olevan tarjolla, sekä ehkä jopa annetaan ylimääräistä informaatiota niistä. On hyvä huomata, että koska lähes jokaisessa tuotekategoriassa on melko paljon kilpailua, niin käytännössä erityisesti alussa voi olla vaikeuksia saada uusia asiakkaita hakukoneiden kautta.

Internetissä toimiessa voi mainoksina käyttää esimerkiksi ostettuja mainoksia Facebookissa tai Googlen hakutulosten yhteydessä (tässä siis erona ylempään vaihtoehtoon, että näkyvyydestä maksetaan erikseen). Lisäksi myös esimerkiksi banneri-mainoksia ja sähköpostimainontaa voi käyttää. Bannereiden ja sähköpostien kohdalla kannattaa kuitenkin muistaa se, että ihmiset eivät yleensä ole kovin innostuneita niistä. Sekä Facebookissa että Googlen hakutulosten yhteydessä toteutettua mainontaa voi lähteä kokeilemaan hyvin jo parilla kympillä. Erilaisia mainosmuotoja kokeiltaessa on keskiössä se, että eri ratkaisujen toimivuutta seurataan tarkasti, jolloin niitä voidaan muokata edelleen toimivammiksi ja näin saada entistä halvemmin asiakkaita kauppaan.

Suoraan osoiterivien kautta tulevat asiakkaat ovat yleensä jo ennen kaupassa käyneitä asiakkaita, joihin kauppa jätti hyvän vaikutelman. Tämän tyyppiset asiakkaat ovat luonnollisesti erityisen tervetulleita sen takia, että heidän kauppaan tuomiseensa ei tarvitse käyttää aikaa (ainakaan tällä kertaa) eikä se myöskään maksa mitään. Mikäli löydät verkkokaupallesi erittäin hyvän verkkotunnuksen, niin tulet todennäköisesti saamaan myös jonkun verran kävijöitä, jotka kirjoittavat uteliaisuudesta verkkotunnuksen osoiteriville ja katsovat mitä sivustolla on. Erittäin hyvä tunnus voi olla esimerkiksi sen tyyppinen lyhyt yksittäinen sana, jota ihmiset käyttävät usein arjessa. Lisäksi on hyvä, jos verkkotunnus on .fi-muodossa. Esimerkiksi Hajuvesi.fi-verkkokauppa saa todennäköisesti jonkun verran kävijöitä, jotka saapuvat kauppaan ihan vain kirjoitettuaan uteliaisuuttaan tunnuksen osoiteriville.

Myös sosiaalisen median kautta voi luonnollisesti saada asiakkaita verkkokauppaan. Kanavista kannattaa huomioida ehdottomasti ainakin Instagram sekä Facebook. Snapchat voi myös olla hyvä kanava, mutta vaatii ehkä hieman enemmän panostusta onnistuakseen. Myös Pinterest voi olla hyvä monille tuotteille. Twitter ei välttämättä ole paras mahdollinen tapa asiakkaiden saamiseen, mutta toisaalta sitä on mahdollista käyttää osana markkinointia erittäin pienellä vaivalla. Myös LinkedIn voi jollakin tasolla toimia asiakkaiden hankkimisessa. Sosiaalisen median hyödyntämisessä on tärkeätä se, että et yritä tyrkyttää tuotteita asiakkaille liian aggressiivisesti, lisäksi on hyvä huomioida se, minkälaista sisältöä eri alustoilla yleensä julkaistaan - miten vahvasti tekstipainotteista tai toisaalta kuvapainotteista se esimerkiksi on, miten asiallista tai leikkimielistä se on ja niin edelleen. Yleisellä tasolla on myös tärkeätä, että käytät somea tavalla, joka sopii yhteen yrityksesi tuotteiden kanssa: hajuvesiä ja tietokoneita ei kannata myydä samalla tavalla.

Miksi asiakkaat eivät osta tuotteita verkkokaupastasi?

Joskus käy niin, että verkkokauppaan saapuu paljon kävijöitä (on luonnollisesti ensiarvoisen tärkeätä, että seuraat kävijöiden määrää ja heidän tuloreittiään), mutta he eivät tee ostoksia kaupassa. Näissä tilanteissa on monesti löydettävissä joitakin selkeitä syitä ostamisen vähyydelle. Syynä voi olla esimerkiksi se, että kauppa ei näytä ulkonäöltään tai sisällöltään luotettavalta. Lisäksi on mahdollista, että tuotteet ovat liian kalliita kilpailijoihin nähden. On myös mahdollista, että ostosprosessi ei ole riittävän helppo ja nopea. Mahdollisena syynä voi myös olla se, että toimitusehdot ovat poikkeuksellinen heikot. Erityisesti sisältöön, ulkonäköön ja ostosprosessiin liittyviä tekijöitä on hyvä lähteä tarkastelemaan pyytämällä rehellistä palautetta tutuilta. Monesti käy niin, että kun oman nettikauppansa tuntee läpikotaisin, niin ei tule ajatelleeksi esimerkiksi sitä, miltä kauppa vaikuttaa sen tyyppisestä henkilöstä, joka ei ole koskaan ennen käyttänyt sitä ja jolla on kilpaileva nettikauppa auki nettiselaimen toisella välilehdellä.

Internetistä ostamisen mutkattomuuden ja vaihtoehtojen vertailun helppouden takia omaan verkkokauppaansa on hyvä suhtautua siitä lähtökohdasta, että pyrkii tekemään siitä kiistatta parhaan vaihtoehdon asiakkaiden näkökulmasta.

Omasta kokemuksesta opittuja juttuja verkkokaupan perustamisesta ja pyörittämisestä

Pidin vuonna 2018 omaa verkkokauppaa lyhyen aikaa, ja mahdollisesti tulevaisuudessa perustan uuden verkkokaupan. Opin kuitenkin muutamia asioita jo sen lyhyen ajan aikana, jota pyöritin tuota edellistä nettikauppaani.

Ensimmäisen asia, jonka opin oli se, miten helppo eri asioita on kokeilla. Jotenkin olin siinä virheellisessä käsityksessä, ettei esimerkiksi perittäviä toimituskuluja voisi muuttaa hetkessä, vaan se olisi pidempi prosessi. Onneksi olin väärässä tästä. Tämä, että asioita voi muuttaa erittäin joustavasti ja nopeasti, mahdollistaa myös kattavan testaaminen. Esimerkiksi erilaisia tarjouksia ja niiden toimivuutta voi testata nopeasti ja tehokkaasti kuten myös esimerkiksi erilaisia tuotekuvia ja kuvauksia.

Toinen oppi liittyy siihen, että asiakkaat oli yllättävän vaikeata saada viemään ostosprosessi loppuun. Eli kokemukseni perusteella tuotesivulle asti on melko helppo saada ihmisiä, mutta sitten sieltä todella harva lisää tuotteita ostoskoriin ja toteuttaa tilauksen, vaikka he olisivatkin olleet jo ennalta tietoisia tuotteen hinnasta. Asiaan tutustuttuani opin, että kansainvälisten tilastojen mukaan vain noin 3% vierailijoista päätyy ostamaan vierailemastaan verkkokaupasta. Itse en päässyt edes tähän lukuun. Todennäköisesti omaan heikkoon tulokseeni vaikutti isolta osin ilmoitetut pitkät toimitusajat sekä se, että brändini ei ollut tunnettu. Tästä oppineena aion jatkossa pyrkiä lyhentämään toimitusaikoja ja luomaan kaupalle sen tyyppisen brändin, että uudetkin asiakkaat uskaltavat luottaa siihen. Lisäksi on luonnollisesti hyödyllistä tutkia sitä, miten isot ja menestyneet nettikaupat houkuttelevat asiakkaat viemään ostoprosessin loppuun, noilla kaupoillahan on todennäköisesti erittäin kattavat tilastot siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Kolmas oppi oli se, että pienet jutut mainoksessa vaikuttavat yllättävän paljon siihen, miten innokkaasti potentiaaliset asiakkaat klikkaavat sitä. Kokeilin hieman ostettua verkkomainontaa kauppani tuotteille ja huomasin, että esimerkiksi värimaailman muutoksilla ja fonteilla saattoi olla yllättävä suuri vaikutus klikkauksiin, vaikka molemmissa mainoksissa oli sama myytävä tuote ja sama hinta. Tämä on siinä mielessä erittäin hyvä asia, että se mahdollistaa sen, että voi jatkuvasti etsiä tilastojen perusteella tehokkaampia tapoja toteuttaa mainontaa ja näin saada entistä halvemmalla asiakkaita kauppaan.

Neljäs oppi liittyy ihan yleisellä tasolla siihen, että verkkokaupan perustaminen ei todellakaan ole mikään "äkkiä rikkaaksi" -juttu. Sen sijaan kauppaan pitää suhtautua pitkäjänteisesti ja asioita pitää oikeasti miettiä ja kokeilla. Tärkein kysymys mielessä pidettäväksi lienee se, että miksi asiakkaat ostaisivat juuri sinun kaupastasi eivätkä jostain muualta. Uniikit tuotteet? Todella hyvä brändi? Osuva markkinointi?

Mitä etuja verkkokaupan ylläpitämisellä on verrattuna kivijalkakaupan pyörittämiseen?

Kauppa

Sen lisäksi, että nettikaupan perustaminen on nopeampaa sekä halvempaa kuin perinteisen tyyppisen kaupan, voi siihen nähdä liittyvän myös monia muita etuja. Ehkäpä tärkeimpänä etuna voi pitää sitä, että omaa verkkokauppaa voi ainakin alussa pyörittää halutessaan kotoa käsin – kun lokakuun lopussa taivaalta tulee loskaa vaakatasossa ja aamun pimeys ei vaikuta väistyvän koskaan, voi olla suuri houkutus jäädä nukkumaan vielä hetkeksi. Verkkokaupan kohdalla voi hyvin aloittaa päivän työt hetken myöhemmin, kun taas perinteinen kauppa on melkein pakko avata siihen aikaan, mikä ovessa lukee. Verkkokaupan kohdalla voi myös monesti lopettaa työpäivän tarvittaessa aikaisemmin. On hyvä huomata, että kotoa netin kautta työskentelemisen ei tarvitse nähdä olevan pelkästään mukavuuskysymys, vaan sen voi myös nähdä olevan tapa saada käytettyä enemmän aikaa itse töiden tekemisen, jolloin myös tulot voivat olla isommat. Kodin ulkopuolella töissä käydessähän tulee monesti esimerkiksi niin sanotusti tuhlattua aikaa työmatkoihin.

Verkkokauppa myös mahdollistaa huomattavan ison asiakasmäärän tavoittamisen sekä kaupan nopeamman laajentamisen, mikäli liikeidea osoittautuu hyväksi. Jos perinteinen kauppasi sijaitsee Helsingissä, niin harva jaksaa tulla sitä varten Oulusta asti käymään, vaikka olisikin kuullut valtavasti kehuja. Nettikauppa taas on yhtä lähellä kaikkialla Suomessa ja jopa ulkomailla. Mikäli siis haaveilet tienaavasi paljon rahaa nopeasti tai vaikuttavasi positiivisesti mahdollisimman monen ihmisen elämään, niin voi nettikauppa olla erityisen hyvä valinta. Tukea ajatukselle siitä, että verkkokaupan perustamisella voi tienata paljon rahaa verrattain nopeasti antaa se, että vuonna 1994 perustetun Amazonin markkina-arvo on tätä nykyä yli 500 miljardia euroa ja perustaja Jeff Bezosin omaisuus taas on arvioitu noin 100 miljardin arvoiseksi – kannattaa muistaa, että Amazon lähti liikkeelle pelkkänä kirjakauppana.

Nettikaupan kautta voi myöskin yleisesti ottaen myydä tuotteita halvemmalla kuin perinteisemmän kaupan, sillä nettikaupan ylläpitäminen on huomattavasti halvempaa – verkkokauppa-alustasta maksamasi kuukausihinta on oikeastaan sama asia kuin kivajalkakaupan liikepaikan kuukausivuokra, eikä Suomessa taida olla kovin montaa paikkaa, joissa omaa liikettä voi pyörittää alle kolmella kympillä kuussa. Halvemmat kiinteät kulut luonnollisesti mahdollistavat sen, että myytävistä tuotteista ei tarvitse pyytää yhtä suurta katetta kulujen kattamiseksi, jolloin asiakkaita voi olla helpompi saada.

Verkkokaupan ulkonäköä voi myös lähtökohtaisesti muokata huomattavasti helpommin kuin perinteisen kaupan. Jos esimerkiksi haluat luoda kaupallasi hieman erilaisen ulkonäön vaikkapa joulua varten, onnistuu se hetkessä ja käytännössä ilmaiseksi verkossa toimivan kaupan kohdalla.

Sen lisäksi, että verkkokaupan ulkonäöllä on helppo tehdä kokeiluja, on myös kaupan tuotevalikoimalla ja tuotteiden hinnoittelulla todella helppoa tehdä testejä. Perinteisessä kaupan saman tyyppisten testien tekeminen vie aina enemmän aikaa ja vaatii enemmän vaivaa.

Verkkokauppaa voi myös (käytännössä) perinteisestä kaupasta poiketen pyörittää halutessa harrastuksena tai jatkeena esimerkiksi omalle käsityöharrastukselle.

Kun nettikaupan ylläpitämiseen liittyy näin paljon etuja ja sen perustaminen on vielä nykyään todella helppoa ja kaupan rakentamisen voi aloittaa jopa ilmaiseksi, niin miksi et kokeilisi verkkokaupan perustamista? Avaa nyt verkkokauppa Shopifyilla.

2020 päivitys

Suomen verkkokauppamarkkinoilla muuttui yllättävän vähän asioita vuonna 2019. Ja tätä voi pitää pääosin hyvänä asiana. Vuonna 2020 sen sijaan kannattaa huomioida erityisesti se, että ns. kiinapakettien postituskulut tulevat todennäköisesti nousemaan runsaasti. 

Mikäli tekee verkkokauppaa Suomesta käsin, niin on tuo todennäköisesti hyvä asia, sillä se tasoittaa kilpailua ja ainakin vähentää eräässä mielessä epäreilua kilpailuetua, joka Kiinasta tavaraa lähettäneillä verkkokauppiailla on ollut. Mikäli taas on itse (esimerkiksi dropshippingin muodossa) lähettänyt paketteja Kiinasta ja kilpailut erityisesti hinnalla, niin voi tuo postikulujen nouseminen olla tietysti huono asia. Siinä tapauksessa kannattaa todennäköisesti yrittää pohtia, josko omaa bisnestään voisi muuttaa suuntaan, jossa asiakkaat eivät osta ensisijaisesti hinnan vaan muiden asioiden perusteella.

About the Author Atte

Hi! My name is Atte and I love e-commerce. Thus this website that focuses on e-commerce platforms, marketing online stores and other related things.

follow me on: