Shopify kokemus & esittely – Shopify-verkkokauppa-alusta

Shopify on todennäköisesti tämän hetken suosituin verkkokauppa-alusta. Mutta miten hyvä se on suomalaisesta näkökulmasta? Käyn tässä tekstissä läpi omia pieniä kokemuksiani Shopifyn käyttämisestä, sekä esittelen yritystä sekä sen verkkokauppaohjelmaa yleisellä tasolla.

Mikä Shopify?​

​Shopify on Kanadasta ponnistava verkkokauppa-alustoja tarjoava yritys, josta on tullut monien verkkokauppaa ylläpitävien suosikki. Yrityksen perusti vuonna 2004 Saksalainen (nyttemmin Kanadan Ottawassa asuva) Tobias Lütke. Reilusssa kymmenessä vuodessa yrityksestä on kasvanut varsin mittavan kokoinen ja se onkin tällä hetkellä listattuna New Yorkin pörssissä (yrityksen niin sanottu pörssitunnus on hauskasti "SHOP") ja tätä kirjottaessa yrityksen markkina-arvo on yli $8 miljardia.

​Shopifyn kautta jokainen sen asiakas pystyy laittamaan kokoon oman verkkokauppansa, hyödyntäen yrityksen helppokäyttöistä ohjelmaa sekä monia valmiita palikoita. Yritys ei siis varsinaisesti luo verkkokauppaa puolestasi, mutta tekee sen perustamisesta varsin yksinkertaista sekä kivutonta. Esimerkiksi tuotteiden lisääminen kauppaan ja hinnoittelu on todella nopeata, vaikka ei omaisikaan ollenkaan aiempaa kokemusta mistään vastaavasta.

Vaikka Shopifyn kohdalla voikin puhua verkkokauppaohjelmasta, ei se ole ohjelma klassisessa merkityksessä, sillä verkkokaupaa rakentavan ei tarvitse ladata mitään omalle laitteelleen, vaan kaiken voi tehdä helposti netin kautta.

Mitä Shopifyn käyttö maksaa?

​Niin sanotuille normaaleille asiakkaille Shopify tarjoaa kolme varsinaista maksutasoa, halvimmillaan hinta on $29 kuussa, keskimmäinen vaihtoehto on $79 kuukaudessa ja arvokkain paketti maksaa $299. Näiden vaihtoehtojen lisäksi Shopifylla on myös erillinen vain Facebookin kautta myymiseen tarkoitettu paketti, joka maksaa $9 kuukaudessa. Todella isoille kaupoille yrityksellä on myöskin tarjolla niin sanottu "Shopify Plus", joka räätälöidään aina vahvemmin kunkin käyttäjän tarpeisiin. Kuten verkkokauppa-alustoille on tyypillistä, saa myös Shopifyn kanssa uusi asiakas ilmaisen kokeilujakson, tässä tapauksessa 14 päivää. Kuten todettua mainitut hinnat on kuukausihintoja, mikäli asiakas kuitenkin maksaa joko vuoden tai kaksi vuotta ennakkoon saa asiakas alennusta hinnoista. Vuoden kohdalla alennus on 10% ja kahden vuoden kohdalla 20%.

Pakettia pystyy luonnollisesti vaihtamaan koska tahansa.

Vaikka Shopifyn omat hinnat ovatkin dollareissa, pystyy omassa kaupassa ​luonnollisesti listaamaan tuotteet helposti euroissa.

Vaikuttaako hyvältä?

Mitä eroa eri paketeilla on?

Hyvä puoli Shopify-paketeissa on se, että ne sisältävät hyvin pitkälti samat ominaisuudet riippumatta hinnasta. Kaikki (varsinaiset) paketit mahdollistavat esimerkiksi rajattoman määrän tuotteita kaupassa. Ehkä isoimpana ominaisuuksien liittyvän erona pakettien kohdalla voi pitää sitä, että halvin paketti ei sisällä mahdollisuutta lahjakortteihin.

Vaikka ominaisuudet ovatkin monelta osin samat, kannattaa pakettia valitessa kuitenkin kiinnittää huomioita Shopifyn listaamiin maksukuluihin. Mikäli on odotettavissa, että tulet tekemään kaupan kautta huomattavan paljon liiketoimintaa, saattaa sinäänsä kuukausimaksultaan kalliimpi paketti tulla halvemmaksi, koska se sisältää pienemmät maksukulut. Alle olevassa kuvassa on maksukuluja esitelty.

Shopifyn plussia

​Mikäli tarkoitus on tehdä kauppaa kansainvälisillä markkinoilla, vaikuttaa Shopify varsin hyvältä valinnalta. Se tarjoaa nimittäin erittäin kattavan valikoiman maksutapoja verkkokaupan asiakkaille valittavaksi, ja lisäksi sen verkkokaupat ovat lähtökohtaisesti englanniksi. Oman kokemukseni mukaan Shopifyn asiakaspalvelu on myöskin poikkeuksellinen nopeata sekä ystävällistä ja osaavaa.

Plussaa Shopifylle voi myöskin antaa esimerikiksi sen varsin helposta käytettävyydestä sekä lukuisista vihjeistä ja muusta hyödyllisestä sisällöstä, joita kauppiaille on tarjolle. Lisäksi on vielä syytä mainita, että Shopifyn teemat ovat poikkeuksellisen moderneja sekä ainakin omasta mielestäni varsin tyylikkäitä. Luonnollisesti teemat ovat myöskin optimoituija erilaisille ruuduille, jolloin niitä voi käyttää sujuvasti kännyköillä, tableteilla, kannettavilla koneilla sekä myös pöytätietokoneilla.

Shopifyn miinuksia

Mikäli tarkoitus on keskittyä (ennen kaikkea) suomen markkinoille ei Shopify välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto. Yrityksellä esimerkiksi kesti huomattavan kauan, että se sai suomalaisten suosiman Klarnan valikoimaansa. Eräänä toisena esiin nostamisen arvoisena miinuksena Shopifyn kohdalla voi pitää sitä, että monet sen kauppateemat ovat erillismaksullisia, kertamaksu (maksullisista teemoista) on tätä kirjoittaessa $140-$160.

Lopputulos

Omien Shopify-kokemusteni perusteella sekä sen perusteella, mitä tiedän muista verkkokauppa-alustoista suosittelisin Shopifyita erityisesti niille suomalaisille verkkokauppiaille, jotka ovat päättäneet panostaa vahvasti ulkomaisiin markkinoihin - vaikka sitten osittain suomen markkinoiden kustannuksella. Mutta vaikka aikoisitkin keskittyä myymään suomalaisille asiakkaille, kannattaa Shopifyihin mielestäni tutustua edes alustavasti, jotta saat ainakin vertailukohtaa kun valitset verkkokauppaohjelmaa.

Kiinnostuitko Shopifysta?

Shopify tarjoaa uusille asiakkaille 14-päivän ilmaisen kokeilujakson ja sen jälkeen vaihtoehtoja kaupan perustamiseksi alkaen tasosta $29/kuukausi.

About the Author Bros

Hi! I'm passionate about helping people get started in e-commerce. The hope is that over time this site will become one of the leading resources for people opening an online store or wanting to become more successful. I hope you enjoy the content!