Shopify – lue kokemuksia ja saa käännökset suomeksi omaa verkkokauppaa varten

Shopify

Shopify on tämän hetken suosituin verkkokauppa-alusta sen yli miljoonan aktiivisen käyttäjän myötä, mutta miten hyvä se on suomalaisesta näkökulmasta? Käyn tässä tekstissä läpi omia pieniä Shopify kokemuksia (kokemukset ovat vuoden 2018 alkupuolelta - eli varsin tuoreita) sekä esittelen yritystä sekä sen verkkokauppaohjelmaa yleisellä tasolla. Erityisesti tekstin lopussa listattuja alustan hyviä sekä huonoja puolia ja lopputulosta voi myöskin pitää Shopifyin arvosteluna. PÄIVITYSTÄ: Tämä sivun lukijoilla on nyt mahdollisuus saada ilmaiset käännökset englannista suomeksi omaa kauppaansa varten. Tiedot ja ohjeet sivun lopussa.

Mikä Shopify?​

Shopify on Kanadasta ponnistava verkkokauppa-alustoja tarjoava yritys, josta on tullut monien verkkokauppaa ylläpitävien suosikki. Yrityksen perusti vuonna 2004 Saksalainen (nyttemmin Kanadan Ottawassa asuva) Tobias Lütke. Reilusssa kymmenessä vuodessa yrityksestä on kasvanut varsin mittavan kokoinen ja se onkin tätä nykyä listattuna New Yorkin pörssissä (yrityksen niin sanottu pörssitunnus on hauskasti "SHOP"), tätä kirjottaessa yrityksen markkina-arvo on noin $10 miljardia. Yrityksen massiivisesta menestyksestä kertoo myös se, että sen ohjelman avulla luoduissa nettikaupoissa on käyty kauppaa yli $46 miljardin edestä. 

Shopifyn kautta jokainen sen asiakas pystyy laittamaan kokoon oman verkkokauppansa, hyödyntäen yrityksen helppokäyttöistä ohjelmaa sekä monia valmiita palikoita. Yritys ei siis varsinaisesti luo verkkokauppaa puolestasi, mutta tekee sen perustamisesta varsin yksinkertaista sekä kivutonta. Esimerkiksi tuotteiden lisääminen kauppaan ja hinnoittelu on todella nopeata, vaikka ei omaisikaan ollenkaan aiempaa kokemusta mistään vastaavasta.

Vaikka Shopifyn kohdalla voikin puhua verkkokauppaohjelmasta niin, ei se ole ohjelma klassisessa merkityksessä, sillä verkkokaupaa rakentavan ei tarvitse ladata mitään omalle laitteelleen, vaan kaiken voi tehdä helposti netin kautta.

Mitä Shopifyin käyttö maksaa?

Shopify hinnat

Niin sanotuille normaaleille asiakkaille Shopify tarjoaa kolme varsinaista maksutasoa, halvimmillaan hinta on $29 kuussa, keskimmäinen vaihtoehto on $79 kuukaudessa ja kallein paketti maksaa $299. Näiden vaihtoehtojen lisäksi Shopifylla on myös erillinen vain Facebookin kautta myymiseen tarkoitettu paketti, joka maksaa $9 kuukaudessa. Todella isoille kaupoille yrityksellä on myöskin tarjolla niin sanottu "Shopify Plus", joka räätälöidään aina vahvemmin kunkin käyttäjän tarpeisiin. Kuten verkkokauppa-alustoille on tyypillistä, niin saa myös Shopifyn kanssa uusi asiakas ilmaisen kokeilujakson. Tässä tapauksessa ilmainen aloitusjakso on 14 päivää (ei vaadi luottokorttia tai muuta maksukorttia). Kuten todettua mainitut hinnat ovat kuukausihintoja, mutta mikäli asiakas kuitenkin maksaa joko vuoden tai kaksi vuotta ennakkoon saa asiakas tällä hetkellä alennusta hinnoista.

Vuoden kohdalla Shopify tarjoaa juuri nyt 10% alennuksen hinnoista ja jos on valmis maksamaan etukäteen kahdesta vuodesta, niin saa tilauksesta 20% alennuksen. Euroissa mitaten nämä ovat luonnollisesti jo erittäin suuria alennuksia, kun miettii, että kahdessa vuodessa alustasta maksaa muuten noin 500€. Toki, jos tämän tyyppisen alennuksen käyttää, niin kannattaa olla varma siitä, että on valmis sitoutumaan pidemmäksi aikaa oman verkkokaupan ylläpitämiseen. Jos kiinnostaa lukea enemmän alennuksista, niin tutustu tähän artikkeliin tällä sivustolla: Shopify discount. Olen kerännyt kyseiselle alasivulle englanniksi hieman tarkempaa tietoa alennuksesta ja siellä on myös esimerkiksi ideoita siitä, miten alennuksen myötä säästetyt rahat voisi ehkäpä investoida omaan kauppaansa.

Verkkokaupan ylläpitämiseen ja luomiseen tarkoitettua pakettia pystyy luonnollisesti vaihtamaan erittäin helposti koska tahansa, eikä paketin vaihtamiseksi tarvitse edes ottaa yhteytettä asiakaspalveluun, vaan se onnistuu oman hallintapaneelin kautta. Vaihdot onnistuvat molempiin suuntiin, eli voit tarvittaessa vaihtaa myös halvempaan vaihtoehtoon, jos halvempi paketti tuntuukin riittävän hyvin tarpeisiisi. Maksutason vaihtaminen ei aiheuta keskeytystä verkkokaupan toimintaan, eli se pysyy koko ajan asiakkaittesi saatavilla.

Vaikka Shopifyn omat hinnat ovatkin dollareissa, pystyy omassa kaupassa luonnollisesti listaamaan tuotteet helposti euroissa. Koska dollari on ollut jo viidentoista vuoden ajan euroa heikompi kurssiltaan, niin kannattaa verkkokauppaohjelmistoja pohtiessa huomioda valuuttakurssien Shopifyille antama eräänlainen alennus verrattuna alustoihin, joiden käyttö näyttää äkkiseltään saman hintaiselta, mutta jotka eurojen käyttämisestä johtuen ovat todellisuudessa hieman kalliimpia.

Mitä eroa eri paketeilla on?

Hyvä puoli Shopify-paketeissa on se, että ne sisältävät hyvin pitkälti samat ominaisuudet riippumatta hinnasta. Kaikki (varsinaiset) paketit mahdollistavat esimerkiksi rajattoman määrän tuotteita kaupassa sekä alennuskoodien käyttämisen osana nettikaupan toimintaa ja markkinointia. Kaikki paketit mahdollistavat myös rajattoman liikenteen verkkosivuillesi, eli niissä ei ole esimerkiksi rajoitusta, että sivuille voi tulla vaikka vain 1,000 käyttäjää kuukaudessa. Mahdollisuutta rajattomaan liikenteeseen voi pitää erityisen tärkeänä sosiaalisen median valtakaudella, jolloin tiedot hyvistä tuotteista ja mielenkiintoisista kaupoista voivat lähteä leviämään todella nopeasti. Kaikki maksutasot mahdollistavat myös ulkonäöltään yhtä näyttävän verkkokaupan rakentamisen, ja itse verkkokauppaohjelma on myös käytettävyydeltään sama jokaisella maksutasolla.

Pakettien ehkä isoimpana varsinaisiin ominaisuuksien liittyvänä erona voi pitää sitä, että halvin paketti ei sisällä mahdollisuutta lahjakortteihin. Se, miten tärkeitä lahjakortit ovat nettikaupan näkökulmasta riippuu luonnollisesti merkittävällä tavalla siitä, minkälaisia tuotteita yritys myy, joten kannattaa pohtia niiden merkittävyyttä ja saatavilla olemisen tärkeyttä oman verkkokaupan näkökulmasta.

Vaikka ominaisuudet ovatkin monelta osin samat, niin kannattaa pakettia valitessa kuitenkin kiinnittää huomioita Shopifyn listaamiin maksukuluihin. Mikäli on odotettavissa, että tulet tekemään kaupan kautta huomattavan paljon liiketoimintaa, niin saattaa sinäänsä kuukausimaksultaan kalliimpi paketti tulla halvemmaksi, koska se sisältää pienemmät maksukulut. Alle olevassa kuvassa on maksukuluja esitelty. Kuvan järjestys vasemmalta oikealle on: $29 paketti -> $79 paketti -> $299 paketti.

Shopify maksukulut

Arvostelua: Shopifyin plussia

Mikäli tarkoitus on tehdä kauppaa kansainvälisillä markkinoilla, vaikuttaa Shopify erityisen hyvältä valinnalta. Se tarjoaa nimittäin erittäin kattavan valikoiman maksutapoja (vähän alempana näistä tarkemmin) verkkokaupan asiakkaille valittavaksi, ja lisäksi sen verkkokaupat ovat lähtökohtaisesti englanniksi - kaupan pystyy luonnollisesti kääntämään helposti suomeksi, vaikka ei omaisikaan aiempaa kokemusta mistään vastaavasta tai esimerkiksi tietäisi mitään "koodaamisesta". Oman kokemukseni mukaan Shopifyn asiakaspalvelu on myöskin poikkeuksellinen nopeata sekä ystävällistä ja osaavaa.

Plussaa Shopifyille voi myöskin antaa esimerkiksi sen kauttaaltaan varsin helposta käytettävyydestä sekä lukuisista vihjeistä ja muusta hyödyllisestä sisällöstä, joita kauppiaille on tarjolle. Lisäksi on vielä syytä mainita, että Shopifyn teemat ovat poikkeuksellisen moderneja sekä ainakin omasta mielestäni varsin tyylikkäitä. Luonnollisesti teemat ovat myöskin optimoituija erilaisille ruuduille, jolloin niitä voi käyttää sujuvasti kännyköillä, tableteilla, kannettavilla koneilla sekä myös pöytätietokoneilla. Shopifyin verkkokaupat myöskin sisältävät kaikki ne ominaisuudet, joita modernilla internetissä toimivalla kaupalla kuuluu olla menestyäkseen.

Hyvänä ominaisuutena Shopifyin kohdalla voi pitää myös sitä, että voit käyttää haluamaasi verkkotunnusta kauppaa varten, riippumatta siitä onko verkkotunnus varsinaisesti rekisteröitynä jossakin muualle. Suomalaisesta näkökulmasta on lisäksi hyvä huomata, että kaupan perustaja pystyy luonnollisesti käyttämään kauppaansa varten myös .fi-verkkotunnusta, eikä ole rajoitettu esimerkiksi vain .com-päätteeseen.

Vielä lopuksi positiivisena juttuna voi pitää myös sitä, että koska Shopify mahdollistaa verkokaupasta maksamisen kuukausiveloituksen kautta, ei kaupan perustaja joudu sitoutumaan pitkiin ja kalliisiin sopimuksiin, vaan voi helposti lopettaa jäsenyyden, jos se on jostakin syystä tarpeellista. Toisaalta, kuten mainittua, jos omaan ideaansa uskoo todella vahvasti kannattaa harkita sitä, että hyödyntää Shopifyin tarjoamia alennuksia, jotka ovat tarjolla jos maksaa etukäteen vuoden tai kaksi. Minkä tahansa tyyppisen veloituksen valitseekin, niin erittäin positiivisena asiana voi pitää sitä, että alustan käyttämisen aloittaminen ei vaadi minkäänlaista erillistä aloitusmaksua.

Arvostelua: Shopifyin miinuksia

Shopifyin kohdalla pienenä haasteena voi pitää sitä, että yritys ei selvästikään pidä Suomea sen tärkeimpänä markkina-alueena (toki varsin ymmärettävää ison kansainvälisen yrityksen kohdalla). Yrityksellä esimerkiksi kesti huomattavan kauan, että se sai suomalaisten suosiman Klarnan valikoimaansa, Shopifyin oma sivusto ei myöskään ole tällä hetkellä saatavilla suomeksi. Eräänä toisena esiin nostamisen arvoisena miinuksena Shopifyn kohdalla voi pitää sitä, että monet sen kauppateemat ovat erillismaksullisia, kertamaksu (maksullisista teemoista) on tätä kirjoittaessa $140-$180. Teemojen kohdalla voi toki toisaalta miettiä, että jos kauppaa pyörittää vaikka kahden vuoden ajan, niin tulee kuukausitasolla laskettuna hintaa vain noin 5€, mikä on pieni hinta siitä, että verkkokauppa miellyttää ulkoasulta itseä sekä asiakkaita. Teemoja Shopifyilla on tätä kirjoittaessa tarjolla yhteensä 61 kappaletta. Teemoista 10 kappaletta on ilmaisia ja 51 siis erikseen maksettavia. Teemat mahdollistavat sen, että ennen niiden ostamista voi kokeilla miltä oma verkkokauppa näyttäisi kyseistä teemaa käyttäen. Teemoista on myös tarjolla muiden käyttäjien kommentteja ja arvioita, sekä sanallisia että hymiöiden (posiitivinen ilme - neutraali ilme - negatiivinen ilme) muodossa annettuja.

Lisäksi miinukseksi voi laskea sen, että vaikka oma kauppa on sinänsä todella helppo kääntää suomeksi, niin pitää täyteen käännöstyöhän varata ainakin pari-kolme tuntia aikaa. Asia ei ole pitkässä juoksussa kovin merkittävä, mutta käännöksiä tehdessä se voi kuitenkin olla ärysyttävä. HUOM: Tämän sivun lukijoilla on mahdollisuus saada ilmaiset käännökset, lue enemmän tämän sivun alaosasta.

Shopify vastaan muut verkkokauppa-alustat

Vaikka päädyinkin rakentamaan oman verkkokauppani Shopifyin avulla, niin testasin sitä ennen muutamaa muuta ohjelmaa, joilla voi perustaa verkkokaupan. Tässä lyhyesti näistä neljää, ehkäpä suomalaisesta näkökulmasta tunnetuinta, kohtaan verrattuna se, miksi valitsin Shopifyin

Shopify vs. Squarespace. Squarespace on erittäin hyvä vaihtoehto, jos haluaa rakentaa tyylikkäät, mutta yksinkertaiset "perinteiset" kotisivut esimerkiksi yritykselle. Ja olenkin itse käyttänyt sitä tähän tarkoitukseen. Verkkokaupan perustamiseen ohjelma ei kuitenkaan ole hyvä. Squarespacen teemat ovat oikeastaan ainoastaan hyviä parin tuotteen myymistä varten ja lisäksi ohjelma on rakennettu tavalla, joka ei mahdollista riittävästi oman kaupan kustomointia.

Shopify vs. 3Dcart. 3Dcart on vähän kuin, miltä Shopify todennäköisesti vaikutti 5 vuotta sitten. Käyttöliittymä ei ole erityisen hyvä, teemat ovat vanhentuneen näköisiä ja ylipäätänsä kaupan rakentaminen ei suju niin jouhevasti kuin olisi syytä. 3Dcart ei myöskään tarjoa monille suomalaisille tuttuja maksuapoja, toisin kuin Shopify.

Shopify vs. Volusion. Volusionilla on pari todella isoa ongelmaa. Ylivoimaisesti suurin on se, että yrityksen "Volusion Payments" maksujärjestelmä ei ole tarjolla Yhdysvaltojen ulkopuolella asuville ihmisille. Tämän päälle on kuitenkin toinenkin iso syy olla käyttämättä kyseistä alustaa, nimittäin se, että yritys veloittaa erikseen SSL-sertifikaatista. Kyseinen sertifikaatti näyttäytyy verkkosivujen käyttäjälle siinä, että verkkosivun osoite alkaa HTTPS eikä HTTP. Sertifikaatti lisää turvallisuutta nettisivujen käyttämiseen. Luonnollisesti tämä on tärkeätä erityisesti verkkokauppojen kohdalla, sillä niihin liittyy henkilökohtaisten tietojen jakamista ja maksujen tekemistä. Shopify tarjoaa jokaiselle kaupan perustajalle ilmaisen ja automaattisesti asennetun SSL-sertifikaatin, Volusionin veloitus siitä puolestaan on jopa keskivertoa kovempi.

Shopify vs. Finqu. Finqu on tietysti suomalaisena verkkokauppa-alustana ihan kiva vaihtoehto, sillä sen voi olettaa omaavan erikoisosaamista koskien Suomen markkinoita. Finqun tapauksessa kuitenkin sen julkaisujärjestelmä aiheutti aika paljon ärsytystä sen turhalla monimutkaisuudella / epäloogisuudella ja lisäksi siitä puuttui muutamia sen tyyppisiä juttuja, joita haluan verkkokauppa-alustalta. Yksi iso näistä oli puutteet hyvien lisäosien kanssa. Yhdestä näistä lisäosista lyhyesti seuraavaksi.

Maksutavat Shopifyilla

Shopifyin kautta on erittäin helppoa alkaa hyväksymään esimerkiksi PayPal-maksuja. Tämän lisäksi kuitenkin myös maksukortteja ja verkkopankkimaksuja on varsin helppoa alkaa hyväksymään. Jos haluat hyväksyä verkkopankkimaksuja, niin tarvitset sitä varten palveluntarjoajan (esimerkiksi Paytrail), jonka systeemi toimii yhdessä Shopifyin kanssa. Kyseiset palveluntarjoajat ovat verrattain halpoja käyttää.

Shopify ja dropshipping

Jos suunnittelet harjoittavasi verkkokauppa dropshipping mallilla, niin on Shopify todennäköisesti ylivoimaisesti tämän hetken (kesä 2018) paras verkkokauppa-alusta. Tästä pitää huolen vahva sekä helppo integraatio Oberlon kanssa, jolloin voit alkaa myymään laajaa valikoimaa tuotteita vaikka heti samana päivänä, kun perustat verkkokaupan.

Lopputulos: 4.5/5 tähteä (suomalaisesta näkökulmasta).

Omien Shopify-kokemusteni perusteella sekä sen perusteella, mitä tiedän muista verkkokauppa-alustoista ja siitä minkälaisia Shopify kokemuksia muilla on, nostan yrityksen alustan tämän hetken parhaaksi ohjelmaksi verkkokaupan luomiseen. Erityisen vahvasti suosittelen Shopifyita niille suomalaisille verkkokauppiaille, jotka ovat päättäneet panostaa kunnolla ulkomaisiin markkinoihin - yrityksen alusta on kansainvälisesti toimiessa yksinkertaisesti selkeästi paras. Päivitystä: Aikaisemmin kirjoitin sen henkisesti, että Shopifyi ei välttämättä ole paras valinta, jos haluaa myydä erityisesti suomalaisille asiakkaille, mutta nyt kun Shopify on lisännyt Klarnan ja Paytrailin maksutavoikseen, koen että alusta on loistava valinta myös vain suomalaisille myyville. Siirry Shopifyin sivuille.

Jaa omia Shopify kokemuksia:

Oletko jo käyttänyt Shopifyita? Minkälaisia ajatuksia heräsi?

Haluatko ilmaiset käännökset englannista suomeksi kauppaasi varten?

Esimerkki käännöksistä suomeksi

Käänsin omaa kauppaani varten tarvittavat osat englannista suomeksi (osan jätin englanniksi, jos mielestäni ei ollut olemassa järkevää suomennusta). Voin lähettää nämä käännökset sähköpostilla Word-liitteenä, jolloin ne on helppo kopioida omaa kauppaa varten. Yllä esimerkki siitä, miltä käännökset näyttävät Wordissa. Käännösdokumentin pituus on 73 sivua, joten se säästää todennäköisesti paljon aikaa verkkokauppaa perustaessa.

En veloita näistä käännöksistä mitään, mutta vastapainoksi pyydän, että jos käytät käännöksiä hyväksesi, niin mainitset jossain sopivassa kohtaa kauppasi nettisivuja (esimerkiksi blogissa tms.), että sait käännökset täältä. Ei tarvitse todellakaan olla mikään iso ja näyttävä paikka, mutta sillein, että ehkä joku muukin saapuu tänne ja saa hyötyä näistä 🙂 Käännösten saamiseksi lähetä alempana olevalla lomakkeella sähköpostiosoitteesi ja kauppasi nimi.

Vaihtoehtoisesti käännökset saa halutessaan myös silloin, jos avaa oman Shopify-tilin tämän sivun kumppanilinkin (http://www.shopify.com/?ref=e-commerceplatforms) kautta. Jos linkin käyttäjä alkaa Shopifyin maksavaksi asiakkaaksi, niin saan Shopifyilta pienehkön korvauksen. Linkin käyttö ei kuitenkaan vaikuta mitenkään palvelun hintoihin tai esimerkiksi alennuksiin. Jos käytät linkkiä, niin lähetä myös siinä tapauksessa tiedot lomakkeella, en voi muuten toimittaa käännöksiä. Kiitos.

Kirjoita tähän laatikkoon oma sähköpostiosoitteesi. Käännökset lähetetään sähköpostilla, joten tuplavarmista osoitteesi.
Kirjoita yllä olevaan laatikkoon oman verkkokauppasi nimi.
Voit halutessasi kirjoittaa tähän laatikkoon lisätietoja, esimerkiksi toisen sähköpostiosoitteen käännösten saamisen varmistamiseksi.

HUOM: Varmista, että napin tekstiksi vaihtuu lähettäessä ensin "Lähettää..." ja sitten lähetyslomakkeen tilalle ilmestyy pieni vihreätaustainen ruutu, jossa kerrotaan onnistuneesta lähetyksestä. Ainakin Google Chromella on niin, että yksi klikkaus ei välttämättä riitä siihen, että lomake lähtee.

Jos mitään yllättävää ei tapahdu, niin saat käännökset ilmoittamaasi sähköpostiin 12 tunnin sisällä viestin lähettämisestä. En tule lisäämään kauppaasi tai sähköpostiosoitettasi yhdellekään markkinointilistalle tms. eli kommunikaatio liittyy ainoastaan käännöksiin. 

Tein käännökset "debut"-teemaa varten, mutta niiden pitäisi soveltua ainakin isolta osin myös muihin teemoihin.

Taustaksi englannin osaamisestani voin sanoa sen, että kirjoitin englannista ylioppilaskirjoituksissa arvosanan L ja olen suorittanut tähän mennessä kaikki kolme yliopiston (kauppatieteet) englannin kurssia arvosanalla 5/5.

HUOM: Varmista aina, että käännökset ovat oikein juuri sinun kauppaasi varten, erityistä huomiota pitää tietysti kiinnittää maksamiseen ja tilaamiseen liittyviin asioihin.

Tätä arvostelua ja esittelyä on päivitetty viimeksi 1.8.2018.

About the Author Atte

Moi! Mun nimi on Atte. Olen kiinnostunut verkkokaupan pyörittämisestä ja lainoihin liittyvistä asioista. Näiltä sivuilta löydätkin siis esimerkiksi tietoa verkkokaupan perustamisesta sekä pikalainoista.

follow me on: